hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkavállaló világnézete

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Mennyiben indokolhatja egy munkavállaló munkaviszonyának megszüntetését a politikai, vallási, világnézeti semlegesség mint valós foglalkoztatási követelmény? – az Asma Bougnaoui és a G4S Secure Solutions NV ügyek tanulságai

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. tv. (Mt.) 12. §-a deklarálja, hogy a munkaviszonnyal, így különösen a munka díjazásával összefüggésben az egyenlő bánásmód követelményét be kell tartani.

Ennek részletes szabályait azonban a törvény nem tartalmazza, ezek ugyanis az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség biztosításáról szóló 2003. évi CXXV. törvényben (Ebktv.) kerültek szabályozásra. Ezek a szabályok pedig az Európai Unió esélyegyenlőségi irányelveire épülnek.

A foglalkoztatás területén érvényesülő 2000/78/EK irányelv rendelkezéseit az Európai Unió Bírósága az elmúlt hetekben két döntésében is értelmezte. A bíróság azt vizsgálta, hogy a politikai, vallási, világnézeti semlegesség követelménye (muszlim fejkendő viselésének a tilalma) mint valós foglalkoztatási követelmény, mennyiben indokolhatja egy munkavállaló munkaviszonyának a megszüntetését.

Az alábbiakban ezt a két döntést mutatjuk be, mivel azok jól szemléltetik a munkáltató cselekvési határait.

Elsőként tisztázzunk néhány alapfogalmat!

Az irányelv célja, illetve a diszkrimináció két fő típusa

Az ún. foglalkoztatási irányelv célja a valláson, meggyőződésen, fogyatékosságon, életkoron vagy szexuális irányultságon alapuló, foglalkoztatás és munkavégzés során alkalmazott hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem általános kereteinek a meghatározása. Ez azt jelenti, hogy az irányelv a foglalkoztatás területét fedi kizárólag le.

Két fő diszkriminációs típust nevesít: a közvetlen és a közvetett hátrányos megkülönböztetést.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megismerje a diszkriminációs típusok jellemzőit és az Európai Unió Bírósága döntéseinek részleteit!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek mellett vállalkozói tevékenység

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Egyéni vállalkozás szüneteltetése

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close