hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Törvényben rögzítik a távgyógyászat szabályait

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A veszélyhelyzetben az orvos-beteg kapcsolat is új alapokra szerveződött, lecsökkent a személyes találkozások száma, ugyanakkor az úgynevezett telemedicinára nem létezett szabályozás. A T/10784. számú törvényjavaslat 85. paragrafusa azonban ezen a helyzeten változtat.

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság kiemelt területként kezeli a telemedicinát, mely egészségügyi adatok és információk biztonságos továbbítását foglalja magában szöveges, hang, képi vagy egyéb formában, amely betegség megelőzéséhez, annak diagnosztizálásához, az orvosi kezeléshez, illetve a kezelés nyomon követéséhez szükséges. Az EGSZB elsősorban adatvédelmi kérdésnek tekinti a megfelelés megvalósítását, az eljárási szabályok megalkotását pedig elsősorban tagállami hatáskörbe utalja. (Ez a COVID-19 pandémiás helyzet eredményeképpen változhat.)

A telemedicina alkalmazására az EGSZB szerint hat területen van lehetőség. Az első terület a távkonzultáció, mely a távollévő beteg részére orvosszakmai tanács nyújtása, illetve a vele történő szakmai konzultáció. A távszakvélemény egy adott betegre vonatkozó diagnózis, egészségügyi állapot megvitatása egy vagy több távollévő orvossal, akiknek képessége, kompetenciája segítséget nyújt a beteg ellátásában. A távfelügyelet a beteg állapotának távolról történő figyelemmel kísérése, az egészségügyi adatok távértelmezése, szükséges döntések meghozatala. Az adatok rögzítése, továbbítása automatizálható vagy elvégezhető akár a beteg, akár orvosi személyzet által.

Az adatok felviteléhez szükséges eszközöket (például tablet, pacemaker) a telemedicina szolgáltató nyújtja. A távasszisztencia egészségügyi szakember segítségnyújtása egy másik egészségügyi szakembernek egészségügyi cselekmény (például operáció) végrehajtásához. Ide sorolandó a videóhívás vagy a távolról végrehajtott beavatkozás. A személyre szabott egészségügyi tájékoztatás a webes felületeken elérhető betegoldalt jelenti, illetve az egészségügyi adatokhoz történő beteghozzáférést, s ide tartozik az online továbbképzésis.

Magyarországon a telemedicina a telepatológia, illetve a teleradiológia területein ismert elsősorban. Általános szabályok azonban ez idáig nem léteztek.

Mi a telemedicina? 

A nemrégiben az Országgyűlés elé terjesztett T/10784. számú törvényjavaslat 85. paragrafusa kimondja, hogy az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló miniszteri rendeletben meghatározottakon túlmenően az egészségügyi szolgáltatás nyújtásának és finanszírozási elszámolásának nem feltétele a beteg személyes jelenléte, ha az ellátás sajátosságai és orvosszakmai megítélése ezt lehetővé teszik. A törvénymódosítás szerint telemedicinának minősül az a tevékenység, amelynek célja a beteg távollétében a beteg egészségi állapotának szakmai megítélése, a betegségek, illetve azok kockázatának felderítése, a konkrét betegség(ek) meghatározása, a beteg állapotának pontosabb megítéléséhez szükséges további vizsgálatok elrendelése, gyógykezelés elindítása, a kezelések eredményességének megállapítása (távkonzultáció), valamint a beteg állapotának követése és diagnózis felállítása távmonitoring eszközökkel és egyéb infokommunikációs technológiák révén hozzáférhető információk alapján.

Közfinanszírozott ellátás keretében telemedicina szolgáltatásként nyújtható különösen

–  a betegirányítás, amely a szakorvosi távkonzultációt megalapozza,

– a beteg tájékoztatására, beleegyezésére, valamint adatainak kezelésére vonatkozó nyilatkozatok fogadása, valamint

– az előszűrés távkonzultáció formájában, amelynek célja a személyes találkozáson alapuló ellátás szükségességének és az egészségi állapot súlyosságának megítélése.

Nem közfinanszírozott ellátás esetében ezeken túlmenően

– az ellátást gyorsító előzetes kapcsolatfelvétel,
– adatgyűjtés,
– diagnózis, terápiás javaslat felállítása,
– gyógyszer rendelése,
– követő kontroll és utógondozás,
– távkonzílium,
– beutaló kiállítása,
– pszichoterápia,
– szoptatási tanácsadás,
– védőnői gondozás és
– telefonos vagy online tanácsadás nyújtható.

Dokumentációs és tájékoztatási kötelezettség jön létre

A jogszabálymódosítás rögzíti, hogy a telemedicina-szolgáltatásokat az egészségügyi dokumentációra előírt módon, megfelelően dokumentálni kell. A szolgáltató kötelezettsége az ellátás tényét és szereplőit felsoroló, úgynevezett eseménykatalógus-bejegyzés, illetve egy, a vizsgálatot szakmai szempontból igazoló elektronikus kórtörténeti dokumentum létrehozása. A szolgáltatásról készített eseménykatalógust, illetve kórtörténeti dokumentumot a szolgáltatónak az EESZT-ben rögzítenie szükséges. A szolgáltatónak eljárásrendet, illetve adatkezelési tájékoztatót is készítenie kell.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

300 euró alatti EU-s termékértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számla dátuma, könyvelési periódus, áfa visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlaadat-szolgáltatás alóli mentesség

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close