hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Társadalmi összefogás, ingyenes segítségnyújtás adózási szabályai

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A koronavírus miatt tétlenségre kényszerültek közül sokan készek önzetlenül segítséget nyújtani, és sok civilszervezet számít az önkéntesek tevékenységére. Milyen szabályokra kell ügyelniük?

Az önkéntes tevékenység csoportosan vagy egyénileg végzett munka, amit az erre vállalkozó személyek saját elhatározásból fizetség vagy más ellenszolgáltatás elvárása nélkül végeznek. Az önkénteség lényege tehát, hogy nem jár anyagi haszonnal, ám mégis vannak adózást érintő összefüggései.

A spontán összefogás jegyében ellenszolgáltatás, fizetség nélkül nyújtott segítség („társadalmi munka”) olyan önálló tevékenység, amelyből a magánszemélynek nem származik jövedelme, nem keletkezik biztosítási jogviszonya, ezért ebből eredő kötelezettségek sem járnak együtt vele. Ám ilyen esetben is jellemző a segítők költségeinek megtérítése, természetes a munkájukhoz szükséges ezközök, szolgáltatások és egyéb feltételek biztosítása.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, milyen adójogi megítélés alá esnek az ingyenes segítők számára adott juttatások, költségtérítések.

A járványügyi helyzettel összefüggő cikkeinket ITT olvashatja el.

 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ausztria forrásadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Készpénzes számla beütése pénztárgépbe

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Kiskereskedelmi különadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close