Pontról pontra az ételkiszállítás áfacsökkentéséről: kire vonatkozik, kire nem?

  • dr. Bartha László adójogi szakjogász
3

November 14-étől bővítette a vendéglátásban alkalmazható 5 százalékos áfakulcs alá tartozó esetek körét a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó gazdasági szabályokról szóló 498/2020. kormányrendelet. Cikkünkben azt járjuk körbe, mely esetek tartozhatnak a kedvezményezett körbe, összehasonlítva az átmeneti rendelkezéseket az általános érvényű áfaszabályokkal.

A rendelet szerint 5 százalékos áfakulcs alkalmazható azon elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített étel- és italforgalomra, mely étkezőhelyi vendéglátás keretében történő értékesítés esetén megfelelne az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény szerint 5 százalék alá eső vendéglátási szolgáltatásoknak (áfatörvény 3. melléklet II. rész 3. pont).

Ugyanakkor a kedvezményes adókulcs alkalmazására abban az esetben kerülhet sor, ha a termékértékesítőnél a szolgáltatás nyújtásának feltételei november 12-ét megelőzően fennálltak, illetve annak hiányában fennállnának.

Az 5 százalékos adókulcs november 14-étől alkalmazható, és az említett kormányrendelet szerint 2021. február 8-án veszti hatályát. 

Fontos tudni, hogy az 5 százalékos áfakulcs nem érvényes a kiszállítási díjra.

A rendelet tehát az 5 százalékos adókulcs alkalmazhatóságát az áfatörvény szerinti feltételekre vezeti vissza. Az adózónak ennek alapján két kitételt kell megvizsgálnia ahhoz, hogy eldöntse, alkalmazhatja-e az átmeneti időszakban az 5 százalékos adókulcsot, vagy sem:

1.) Ha az ételt, italt vendéglátás keretében kínálná, úgy megfelelne-e az ügylet az 5 százalékos adókulcs alkalmazási feltételeinek?

2.) November 12-ét megelőzően fennálltak-e, vagy fennállhattak volna-e a kedvezményes szolgáltatás nyújtásának az áfatörvényben meghatározott feltételei?

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben minden szempontot figyelembe véve bemutatjuk, a vendéglátósok közül ki alkalmazhatja, és ki nem az ételkiszállításra átmenetileg kihirdetett 5 százalékos kedvezményes áfakulcsot!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (3)
polonkaizs

Tisztelt dr Bartha László Úr!

Az 5 % áfa változáshoz írt cikkéhez szeretnék feltenni egy kérdést.
A 498/2020 XI.13) Korm.rendelet 1.§ -ban a 484/2020 (XI.10) Korm.rendelet,továbbiakban rendelet hatályának időtartama alatt lehet alkalmazni az 5 % Áfát.( Ha a feltételeknek megfelelünkt természetesen) Ennek a rendeletnek ( 484/2020 )a 29.§-ban december 11.-i dátumot jelölnek, amíg hatályos.
Mi úgy értelmeztük,hogy nem a 498, hanem a 484-es kormányrendelet az, aminek hatálya alatt lehet alkalmazni az 5 % áfa alkalmazását. A két rendelet eltérő dátumokat jelöl. Kérném segítségét, hogy a december 11-i dátumot hogyan kellene értelmeznünk. A hírekben a február 8.-a a vészhelyzet meghosszabbításáról szól.

Segítségét megköszönve
üdvözlettel:
Algebra Kft nevében
Polonkai Zsuzsa

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!

kadimm

Tisztelt Szakértő ! Nagyobb kiszállításoknál havi elszámolást alkalmazunk évek óta. November 13-ig 27%-al. nov. 14-től 5%-al megosztva helyesen számlázunk ? Köszönettel.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close