hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása: útmutató katás vállalkozások számára

  • Szipszer Tamás, adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

A koronavírus-járvány miatti gazdasági nehézségek ellensúlyozása céljából a kormányzat 2021. június 8-ától az úgynevezett „önfoglalkoztatók” részére támogatást biztosít. A kataalany vállalkozások is jogosultak ezen támogatásra meghatározott feltételek alapján. A kérelmeket a veszélyhelyzet fennállásáig fogadja be a folyósító szerv.

A támogatás részletszabályait meghatározó az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásáról szóló 310/2021. kormányrendelet (továbbiakban Rendelet) lényegében 4 feltételhez köti a támogatás folyósítását.

1. feltétel

Az a vállalkozó jogosult a támogatásra, aki a rendeletben szereplő 56 féle tevékenység közül legalább egyet tényleges főtevékenységként folytat vagy a rendelet hatályba lépését megelőző 6 hónapban, azaz 2020 december 8. és 2021 június 8-a között; vagy az ágazati bértámogatásról és adómentességről szóló 485/2020. kormányrendelet hatálybalépését megelőző 6 hónapban, azaz 2020. május 11. és 2020. november 11. között.

A támogatásra jogosító tevékenységek pontosan megegyeznek az ágazati bértámogatásra feljogosító tevékenységekkel, azaz a vendéglátás, szálláshelyadás, előadóművészet valamint a legtöbb kiskereskedelmi tevékenység ebbe a körbe tartozik. A kiskereskedelmi tevékenységek közül azok kerültek bele a támogatható tevékenységek közé, melyek a tavaszi időszakban lényegében bezárni kényszerültek. Ennek megfelelően a rendelet három tevékenységi kört nevesítetten kizár a támogatási körből:
♦ kerékpárjavítás;
♦ optikusok, szemüvegszalonok;
♦ háztartási gépek (barkácsgépek) kölcsönzése.

Ezen tevékenységet folytatók ugyanis nyitva maradhattak a járvány ideje alatt is.

Olvassa el az Adózóna „SZÉP-kártya, repi, fizetési könnyítés – egyes törvénybe iktatott átmeneti szabályok”, „A szabadságkiadás szabályainak alkalmazása veszélyhelyzetben” és „Ismét változnak az otthoni munkavégzés szabályai” című írásait!

Tényleges főtevékenység csakis az a tevékenység, amelyből a fenti időszakok valamelyikében a legtöbb bevétele származott a vállalkozásnak, feltéve, hogy annak aránya az összes bevételen belül eléri a 30 százalékot.

Mivel a Rendelet nem határozza meg a „bevétel” fogalmát, ezért például egy kisadózó vállalkozásnak valamennyi kisadózói bevételt számításba kell vennie, amikor a tényleges főtevékenységet vizsgálja. Előfordulhat az a szituáció, hogy a vállalkozó különféle szolgáltatásokat nyújt, melyek között több olyan is van, amely őt a támogatásra feljogosítja. Az irányadó jogértelmezés alapján, ha egyik támogatásra feljogosító tevékenysége sem éri el külön-külön az összes bevételének 30 százalékát, a vállalkozó a támogatásra akkor sem jogosult, ha ezen tevékenységekből származó bevételek együttesen a 30 százalékos küszöböt elérnék.

Mivel a bevétel fogalmát a rendelet nem szűkíti le, így például a tárgyi eszközök értékesítéséből származó bevételeket is figyelembe kell vennie a vállalkozónak, s könnyen lehet, hogy egy ilyen ügylet miatt kiesik a jogosultsági körből. Kisadózó vállalkozások esetében – eltérő szabályozás hiányában – a vonatkozó időszakban bevételként elszámolt, azaz ténylegesen jóváírt, kézhez kapott bevételeket kell figyelembe venni.

Fontos megjegyezni, hogy a Rendelet nem írja elő kötelezően azt, hogy a vonatkozó két időszak valamelyikében, azaz 2020. május 11. és 2020. november 11. közöt,t vagy 2020. december 8. és 2021. június 8-a között folyamatosan működnie kellett a vállalkozásnak. Így például egy 2021. március hónapban alakult egyéni vállalkozás is jogosult lehet a támogatás igénylésére, ha tényleges főtevékenységként valamely támogatásra jogosító tevékenységet folytatott.

Ha azonban a vállalkozás egyik vonatkozó időszakban sem szerzett bevételt pl. egyéni vállalkozói tevékenységét folyamatosan szüneteltette, akkor a támogatásra nem jogosult.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mi a további három feltétel, illetve ismertetjük azt is, hogy kisadózói bevételnek minősül-e a kapott kompenzációs támogatás!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Csed alatt felgyűlt szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Sztrájkalap mértéke

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close