Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása: útmutató katás vállalkozások számára

  • Szipszer Tamás, adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

A koronavírus-járvány miatti gazdasági nehézségek ellensúlyozása céljából a kormányzat 2021. június 8-ától az úgynevezett „önfoglalkoztatók” részére támogatást biztosít. A kataalany vállalkozások is jogosultak ezen támogatásra meghatározott feltételek alapján. A kérelmeket a veszélyhelyzet fennállásáig fogadja be a folyósító szerv.

A támogatás részletszabályait meghatározó az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásáról szóló 310/2021. kormányrendelet (továbbiakban Rendelet) lényegében 4 feltételhez köti a támogatás folyósítását.

1. feltétel

Az a vállalkozó jogosult a támogatásra, aki a rendeletben szereplő 56 féle tevékenység közül legalább egyet tényleges főtevékenységként folytat vagy a rendelet hatályba lépését megelőző 6 hónapban, azaz 2020 december 8. és 2021 június 8-a között; vagy az ágazati bértámogatásról és adómentességről szóló 485/2020. kormányrendelet hatálybalépését megelőző 6 hónapban, azaz 2020. május 11. és 2020. november 11. között.

A támogatásra jogosító tevékenységek pontosan megegyeznek az ágazati bértámogatásra feljogosító tevékenységekkel, azaz a vendéglátás, szálláshelyadás, előadóművészet valamint a legtöbb kiskereskedelmi tevékenység ebbe a körbe tartozik. A kiskereskedelmi tevékenységek közül azok kerültek bele a támogatható tevékenységek közé, melyek a tavaszi időszakban lényegében bezárni kényszerültek. Ennek megfelelően a rendelet három tevékenységi kört nevesítetten kizár a támogatási körből:
♦ kerékpárjavítás;
♦ optikusok, szemüvegszalonok;
♦ háztartási gépek (barkácsgépek) kölcsönzése.

Ezen tevékenységet folytatók ugyanis nyitva maradhattak a járvány ideje alatt is.

Olvassa el az Adózóna „SZÉP-kártya, repi, fizetési könnyítés – egyes törvénybe iktatott átmeneti szabályok”, „A szabadságkiadás szabályainak alkalmazása veszélyhelyzetben” és „Ismét változnak az otthoni munkavégzés szabályai” című írásait!

Tényleges főtevékenység csakis az a tevékenység, amelyből a fenti időszakok valamelyikében a legtöbb bevétele származott a vállalkozásnak, feltéve, hogy annak aránya az összes bevételen belül eléri a 30 százalékot.

Mivel a Rendelet nem határozza meg a „bevétel” fogalmát, ezért például egy kisadózó vállalkozásnak valamennyi kisadózói bevételt számításba kell vennie, amikor a tényleges főtevékenységet vizsgálja. Előfordulhat az a szituáció, hogy a vállalkozó különféle szolgáltatásokat nyújt, melyek között több olyan is van, amely őt a támogatásra feljogosítja. Az irányadó jogértelmezés alapján, ha egyik támogatásra feljogosító tevékenysége sem éri el külön-külön az összes bevételének 30 százalékát, a vállalkozó a támogatásra akkor sem jogosult, ha ezen tevékenységekből származó bevételek együttesen a 30 százalékos küszöböt elérnék.

Mivel a bevétel fogalmát a rendelet nem szűkíti le, így például a tárgyi eszközök értékesítéséből származó bevételeket is figyelembe kell vennie a vállalkozónak, s könnyen lehet, hogy egy ilyen ügylet miatt kiesik a jogosultsági körből. Kisadózó vállalkozások esetében – eltérő szabályozás hiányában – a vonatkozó időszakban bevételként elszámolt, azaz ténylegesen jóváírt, kézhez kapott bevételeket kell figyelembe venni.

Fontos megjegyezni, hogy a Rendelet nem írja elő kötelezően azt, hogy a vonatkozó két időszak valamelyikében, azaz 2020. május 11. és 2020. november 11. közöt,t vagy 2020. december 8. és 2021. június 8-a között folyamatosan működnie kellett a vállalkozásnak. Így például egy 2021. március hónapban alakult egyéni vállalkozás is jogosult lehet a támogatás igénylésére, ha tényleges főtevékenységként valamely támogatásra jogosító tevékenységet folytatott.

Ha azonban a vállalkozás egyik vonatkozó időszakban sem szerzett bevételt pl. egyéni vállalkozói tevékenységét folyamatosan szüneteltette, akkor a támogatásra nem jogosult.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mi a további három feltétel, illetve ismertetjük azt is, hogy kisadózói bevételnek minősül-e a kapott kompenzációs támogatás!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szolárkezelő egyéni vállalkozó támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Kapott támogatás katabevétel-e?

Szipszer Tamás

adószakértő

Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close