hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkahelyvédelmi csomag: itt vannak a pontok, a részletek még homályosak

  • adozona.hu

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter keddi online sajtótájékoztatóján ismertette a kormány munkahelyvédelmi programjának pontjait, a részletszabályok azonban egyelőre még homályosak.

Nem akar a kormány kívülről segítséget kérni, "a saját problémánkat magunk akarjuk megoldani"– szögezte le Palkovics. A költségvetési hiány 1 százalékról 2,7-re emelkedik 2020-ban. Azokat a forrásokat, amelyek a védekezéshez, és azt követően a gazdaság újraindításához szükségesek, átcsoportosítják.

Továbbra is a munkaalapú gazdaság a gazdaságvédelmi akcióterv nagyon fontos eleme. Ha van munka, akkor minden van, a dolgozók fizetést kapnak, a polgárok fogyasztani tudnak, a cégek bevételhez jutnak, ilyen módon tudnak invesztálni, és a költségvetés szintén bevételhez jut, amiből például a védekezést is finanszírozni lehet – ecsetelte a miniszter. Ezért a vírus elleni védekezés idején is a munkahelyek védelme, helyreállítása, és az újak teremtése kell, hogy legyen a legfontosabb vezérfonal, nem a segélyekben, hanem a támogatásokban, kedvezményekben hisz a kormány – szögezte le Palkovics.

Meg kell védeni a munkahelyeket, ennek részeként állami támogatást biztosítanak a rövidített munkavégzéshez kapcsolódóan – mondta Palkovics. Az elkerülhetetlen leállás idejére eső bért – igazságos plafon mellett – a magyar állam 70 százalékban átvállalja három hónapra. Ezt a németek kurzarbeitnak hívják, de a magyar kormány átalakítaná, mivel azt szeretné, ha azok a munkavállalók, akik ezt a támogatást kapnák, nem otthon lennének, hanem a cég számára fontos tevékenységet végeznének, legyen az például oktatás, amely hozzáadott értéket állít elő, és nem vezet egyfajta szünethez a munkavállaló szempontjából. A pontos részletek egyelőre nem ismertek.

A mérnöki és a k+f tevékenységet végző dolgozók foglalkoztatásához a következő három hónapban 40 százalékos bértámogatást biztosítanak. Eesetükben a rövidített munkaidő nem értelmezhető, hiszen egy fejlesztő mérnök, matematikus, vagy közgazdász kutatási tevékenysége nem kapcsolódik a közvetlen rendelésállományhoz.

Azonnali, a vállalatok leállására reagáló online képzéseket indított el a kormány – mondta Palkovics – a vállalatoknál adott pillanatban nem szükséges munkavállalók továbbképzésére, például informatikusképzést, a tandíj 95 százalékát átvállalja az állam.

Július 1-jétől két százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó (szocho). A 2017-ben megkötött, hat évre szóló bérmegállapodás értelmében 2018 után négy alkalommal mérséklődhet, évente 2-2 százalékponttal a szocho. Alapesetben akkor, ha adott negyedévben legalább 6 százalékkal emelkedik a reálkereset a megelőző csökkentést megalapozó negyedévhez képest. Ha teljesült ez a feltétel, akkor adott negyedévet követő második negyedév elején csökkentheti a kormány a szochót. A jelenlegi munkaerőpiaci körülményeket tekitve kérdéses, hogy teljesül-e idén ez a feltétel.

Nagyon fontos változtatás, hogy a fizetés nélküli szabadság alatt a biztosítási jogviszony nem fog szünetelni, "a munkáltató befizetheti utána az ekhót" – mondta a miniszter. (Helyesen egészségügyi szolgáltatási járulék – a szerk.)

A céges beszámolók leadási kötelezettségét és a hozzá kapcsolódó éves adóbevallások határidejét május 31-éről szeptember 30-ára halasztják. Az áfa-visszatérítéseket felgyorsítják, normál adózóknál 75 napról 30, megbízható adózóknál 30-ról 20 napra. Az ekáerrendszerben bevezetik a biztosíték alóli mentességet, és az automatikus visszafizetés lehetőségét is.

Beindult egy vállalkozási portál a cégek kérdéseinek megválaszolására.

Speciális részletfizetési lehetőségeket – részletfizetés, halasztás – is bevezet a kormány, adómérséklési lehetőséget biztosítanak az eljárások és a nyomtatványok egyszerűsítésével.

Új kedvezményes hitelek és tőkeprogramok

A vállalati szektort hitelgarancia és tőkeprogramokkal támogatják, a mikrovállalkozásoktól a nagyvállalatokig közel 2000 milliárd forint kedvezményes hitel és több mint 500 milliárd forint értékű állami garancia jön hozzá, új alapokat is indítanak, a restrukturálási részalap és a tranzakciós részalap mentőövet, illetve felvásárlásokat finanszíroz például. E programok elemei hamarosan megjelennek.

Turizmus és vendéglátás

December 31-éig felfüggesztik az idegenforgalmi adót, június 30-áig 4 százalékra csökken a SZÉP-kártya szociális hozzájárulási adója, és emelik a keretösszegeket is. 600 milliárd forintot biztosítanak a turizmus védelmének a programjára. A kiemelt területekre a következő 3 évben többletforrásokat biztosít az állam, beruházási támogatások, kedvezményes és garantált hitelek formájában.

Nem kell nyelvvizsga a diplomához

75 ezer hallgató nyelvvizsga-kötelezettségétől eltekintenek, enélkül is megkaphatják a diplomát, hiszen a felgyorsuló gazdaságnak több diplomásra lesz szüksége.

Képzési támogatás

A tandíj 95 százalékát átvállalja a költségvetés egyes munkavállalók továbbképzésének, és 0 százalékos kamatozású felnőttképzési diákhitelt vezetnek be. Az egyetemi hallgatók számára egyszeri, 500 ezer forintos szabad felhasználású, 0 százalékos diákhitel-konstrukciót hoztak létre, a Diákhitel Központnál lehet majd igényelni.

Elektronikus betegszabadság-igénylés

A betegszabadságokról szóló dokumentumokat elektronikus másolat formájában is be lehet nyújtani, erre eddig nem volt lehetőség.

Egészségipar fejlesztése

A járvány egyik tanulsága, hogy meg kell előzni, hogy a védőfelszerelések területén importra szoruljon az ország. Támogatást kapnak az egyetemek és a privát kutatóintézetek is egészségügyi kutatásokra, ennek koordinálására létrejön az egészségipari innovációs ügynökség.

OLVASSA EL kapcsolódó cikkünket is! Bértámogatás: bírálják a feltételekkel körbebástyázott pályázati rendszert

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs