hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Levelet kapott a magyar kormány Brüsszeltől a határzár miatt

  • adozona.hu

Levélben fordultak kedden a magyar kormányhoz az illetékes biztosok, a frissen bevezetett határzár szerintük diszkriminatív jellege miatt. A testület szóvivője szerint a fő aggály, hogy három visegrádi ország állampolgárainak mentesítésével a magyar rendelkezés nemzeti alapon tesz különbséget az EU polgárai között, olvasható a Bruxinfo oldalán.

Az Európai Bizottság bel- és igazságügyért felelős tagjai kedden levélben szólították fel a magyar kormányt a határintézkedések diszkriminációmentes alkalmazására azt követően, hogy Magyarországon keddre virradóra hatályba lépett a tranzitutasok kivételével külföldiekre vonatkozó beutazási tilalom.

Később az Európai Bizottság szóvivője megerősítette, hogy a levél megírását az az aggodalom indokolta, hogy a magyar intézkedés – amely alól utólag mentesítették a cseheket, a szlovákokat és a lengyeleket – nemzeti alapon tesz különbséget a tagországok állampolgárai között, amit a személyek szabad mozgására vonatkozó szabályok kategorikusan tiltanak.

„Levelet küldünk a magyar kormánynak, emlékeztetve a schengeni övezet egységének és a határintézkedések valamennyi uniós polgárra és lakosra diszkriminációmentesen történő alkalmazásának fontosságára. Minden olyan intézkedést, amely nem összeegyeztethető az uniós jognak ezekkel az alapelveivel, természetesen azonnal vissza kell vonni. Rövidesen kapcsolatba lépünk a magyar minisztériumi illetékesekkel további információ kérése végett” – írta twitter üzenetében Didier Reynders, az EU igazságügyi biztosa, aki a határokért is felelős kollégájával, a svéd Ylva Johanssonnal együtt jegyzi a levelet.

Előző nap, a magyar kormányt még csak azért érték bírálatok többek között Brüsszelből, hogy a korábbi EU-szintű megállapodástól eltérve nem tájékoztatta előre és időben a többi tagállamot és az Európai Bizottságot a tervezett határintézkedésről, amit magyar részről a koronavírus második hullámával indokolnak. Hétfő délután végül a hivatalos magyar értesítés is megérkezett Brüsszelbe. Mint a Bizottság részéről többször is elismételték, a tagállamok belügyminisztereinek pénteki szokásos koordinációs egyeztetése során magyar részről semmilyen jelzés nem érkezett a határok lezárására vonatkozóan.

A schengeni szabályok értelmében a tagállamok a közrendre és közbiztonságra hivatkozva ideiglenesen visszaállíthatják az ellenőrzéseket a schengeni belső határokon, de erről előzetesen tájékoztatni kell a Bizottságot. Az Európai Bizottság júliusban ajánlással fordult a tagállamokhoz, amelyben annak megfontolására kérte őket, hogy az országhatárok teljes lezárása helyett inkább célzottabb intézkedéseket foganatosítsanak és regionális megközelítést alkalmazzanak.

A Covid-19 második hullámának kezdete óta eddig példátlan magyar lépés azért is keltett feltűnést Brüsszelben és a fővárosokban, mert az Európai Bizottság és a német soros elnökség éppen egy olyan kezdeményezésen dolgozik, amely lényegében közös járványügyi kritériumokat szabna például a határok lezárásához, EU-szerte közös színskálát honosítana meg a járványügyi kockázatok egységes megítélésére és a vörös színű régiókból visszatérő személyek számára egységes tesztelési és karanténrendszert alkalmazna.

Egy ilyen közös megközelítés Brüsszel szerint nagyban egyszerűsítené és az állampolgárok számára is követhetőbbé, érthetőbbé tenné a jelenlegi kusza, országról-országra változó szabályokat. A Bizottság először augusztusban futtatta meg az elképzelést a kormányok között, majd a tagállami nagykövetek szerdai ülésén is napirenden lesz.

A testület illetékes szóvivője kedden bejelentette, hogy az Európai Bizottság a következő napokban tanácsi ajánlásokat terjeszt elő elfogadásra a fent említett három területen, amely tehát közös kritériumokat fektetne le EU-szerte, kizárva az egyéni partizánakciókat és a különböző értelmezéseket.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Erdőgazdálkodó adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink