hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Levelet kapott a magyar kormány Brüsszeltől a határzár miatt

  • adozona.hu

Levélben fordultak kedden a magyar kormányhoz az illetékes biztosok, a frissen bevezetett határzár szerintük diszkriminatív jellege miatt. A testület szóvivője szerint a fő aggály, hogy három visegrádi ország állampolgárainak mentesítésével a magyar rendelkezés nemzeti alapon tesz különbséget az EU polgárai között, olvasható a Bruxinfo oldalán.

Az Európai Bizottság bel- és igazságügyért felelős tagjai kedden levélben szólították fel a magyar kormányt a határintézkedések diszkriminációmentes alkalmazására azt követően, hogy Magyarországon keddre virradóra hatályba lépett a tranzitutasok kivételével külföldiekre vonatkozó beutazási tilalom.

Később az Európai Bizottság szóvivője megerősítette, hogy a levél megírását az az aggodalom indokolta, hogy a magyar intézkedés – amely alól utólag mentesítették a cseheket, a szlovákokat és a lengyeleket – nemzeti alapon tesz különbséget a tagországok állampolgárai között, amit a személyek szabad mozgására vonatkozó szabályok kategorikusan tiltanak.

„Levelet küldünk a magyar kormánynak, emlékeztetve a schengeni övezet egységének és a határintézkedések valamennyi uniós polgárra és lakosra diszkriminációmentesen történő alkalmazásának fontosságára. Minden olyan intézkedést, amely nem összeegyeztethető az uniós jognak ezekkel az alapelveivel, természetesen azonnal vissza kell vonni. Rövidesen kapcsolatba lépünk a magyar minisztériumi illetékesekkel további információ kérése végett” – írta twitter üzenetében Didier Reynders, az EU igazságügyi biztosa, aki a határokért is felelős kollégájával, a svéd Ylva Johanssonnal együtt jegyzi a levelet.

Előző nap, a magyar kormányt még csak azért érték bírálatok többek között Brüsszelből, hogy a korábbi EU-szintű megállapodástól eltérve nem tájékoztatta előre és időben a többi tagállamot és az Európai Bizottságot a tervezett határintézkedésről, amit magyar részről a koronavírus második hullámával indokolnak. Hétfő délután végül a hivatalos magyar értesítés is megérkezett Brüsszelbe. Mint a Bizottság részéről többször is elismételték, a tagállamok belügyminisztereinek pénteki szokásos koordinációs egyeztetése során magyar részről semmilyen jelzés nem érkezett a határok lezárására vonatkozóan.

A schengeni szabályok értelmében a tagállamok a közrendre és közbiztonságra hivatkozva ideiglenesen visszaállíthatják az ellenőrzéseket a schengeni belső határokon, de erről előzetesen tájékoztatni kell a Bizottságot. Az Európai Bizottság júliusban ajánlással fordult a tagállamokhoz, amelyben annak megfontolására kérte őket, hogy az országhatárok teljes lezárása helyett inkább célzottabb intézkedéseket foganatosítsanak és regionális megközelítést alkalmazzanak.

A Covid-19 második hullámának kezdete óta eddig példátlan magyar lépés azért is keltett feltűnést Brüsszelben és a fővárosokban, mert az Európai Bizottság és a német soros elnökség éppen egy olyan kezdeményezésen dolgozik, amely lényegében közös járványügyi kritériumokat szabna például a határok lezárásához, EU-szerte közös színskálát honosítana meg a járványügyi kockázatok egységes megítélésére és a vörös színű régiókból visszatérő személyek számára egységes tesztelési és karanténrendszert alkalmazna.

Egy ilyen közös megközelítés Brüsszel szerint nagyban egyszerűsítené és az állampolgárok számára is követhetőbbé, érthetőbbé tenné a jelenlegi kusza, országról-országra változó szabályokat. A Bizottság először augusztusban futtatta meg az elképzelést a kormányok között, majd a tagállami nagykövetek szerdai ülésén is napirenden lesz.

A testület illetékes szóvivője kedden bejelentette, hogy az Európai Bizottság a következő napokban tanácsi ajánlásokat terjeszt elő elfogadásra a fent említett három területen, amely tehát közös kritériumokat fektetne le EU-szerte, kizárva az egyéni partizánakciókat és a különböző értelmezéseket.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező bankkártyaterminál

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Beolvadás – sajáttőke-elemek

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Vadásztársaság áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close