hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Koronavírus: a tagállami tesztek harmonizálását javasolja az EU járványvédelmi központja

  • BruxInfo

A Covid–19 tesztek elvégzésének és gyakoriságának EU-szinten történő harmonizálását sürgette szerdán az Európai Betegségmegelőzési- és Járványvédelmi Központ (ECDC) igazgatója annak érdekében, hogy megbízhatóbb információk álljanak rendelkezésre a fertőzés mértékéről Európában. Andrea Ammon szerint az iskolákat csak végső eszközként ajánlatos bezárni, mivel nincs pontos képünk a szerepükről a koronavírus-járvány terjedésében.

Nagyjából öt hete ismét növekedésnek indult a járvány Európa-szerte. A fertőzés terjedése lassabb, mint a tavaszi első hullámban, azonban az esetszámok elérik a korábbit, igaz a betegség lefolyása enyhébb tünetekkel járt eddig. Ugyanakkor számos arra utaló jel van, hogy a fiatalok után az idősebb korosztály körében is egyre több a megbetegedés. Minderre az Európai Betegségmegelőzési- és Járványvédelmi Központ (ECDC) igazgatója hívta fel a figyelmet az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakbizottságának tagjaival szerdán videokonferencián tartott beszélgetésen.

„Ameddig nem áll rendelkezésre az oltóanyag, a hol növekvő, hol hanyatló fertőzési trend folytatódni fog. Ne felejtsük el, hogy a lakosságnak csak egy kicsi részét érintette eddig a koronavírus” – mutatott rá Andrea Ammon, a stockholmi székhelyű szervezet vezetője. 

Az igazgató közölte, hogy európai átlagban az elmúlt öt hetet figyelembe véve 46 megbetegedés jutott 100 ezer főre, miközben az első hullám után 15-re ment le az átlag. Öt hete azonban újra terjedni kezdett a fertőzés, amiről nem lehet biztosan megmondani, hogy ez a második hullám, de nem is ez a lényeg. A fertőzés ugyan lassabban terjed, mint márciusban, viszont a megbetegedési ráta majdnem ugyanazon a szinten van – tette hozzá.

Ammon arról is beszámolt, hogy tagállamonként rendkívül nagy a szóródás, 100 ezer főre 2 és 176 igazolt fertőzés között mozognak a számok. A különböző számok között véleménye szerint az a döntő tényező, hogy kiket tesztelnek és mennyi Covid19-tesztet hajtanak végre. Ebben a tekintetben is nagyok az eltérések: van olyan tagállam, ahol hetente 100 ezer főre mindössze 173 tesztelés jut, miközben a másik véglet 6 ezer vizsgálat. 

Az elvégzett tesztek számából önmagában ugyanakkor még nem lehet következtetni a fertőzés mértékére. Ebből a szempontból többet árul el az, hogy mennyi teszt végződött pozitív eredménnyel. 

Az ECDC igazgatója szerint ahhoz, hogy pontosabb képet kapjunk a Covid19-fertőzés mértékéről, a tesztelési procedúrák és a tesztelési gyakoriság európai szinten történő harmonizálása lenne szükséges. Ammon üdvözölte a járványmegelőzési központ mandátumának kibővítéséről kezdődött diskurzust, azt, hogy a szervezet – amely jelenleg csak kockázatelemzést végezhet és asszisztálhat a tagálamoknak – tudományos ajánlásokkal fordulhasson a tagállamokhoz. Jelenleg minden tagország a saját tudományos hátteréből merít, ami a gyakorlatban eltérő eredményekhez vezet és európai szinten megnehezítheti a koronavírus elleni fellépést. 

A nyilvános vita során Peter Liese, német néppárti képviselő megerősítést kért arra nézve, hogy szerinte a magyar határok szelektív lezárásáról hozott döntés nem a tudományos szempontokon és tényeken alapult. Tekintettel arra, hogy miközben a mentesített Csehországban 100 ezer főre 41 igazolt esetszám jut, addig például Dániában 20, Észtországban 13, Litvániában pedig 16, rájuk mégis vonatkozik a beutazási tilalom. Az európai ügynökség vezetője ugyanakkor hatáskör hiányában nem kívánt állást foglalni az ügyben. 

Andrea Ammon szerint nagyon nehéz megmondani, hogy az iskolák újranyitása milyen mértékben járul hozzá a járvány terjedéséhez. Mindenesetre ott, ahol elég korán újranyitották az iskolák kapuit, nem tapasztaltak növekvő transzmissziót. Éppen ezért az ECDC azon az állásponton van, hogy az iskolák bezárása csak az utolsó mentsvár, a végső eszköz lehet. Az összes megbetegedések kevesebb, mint 5 százaléka sújtja különben a 18 éven aluliakat.

A déli féltekén, ahol a Covid19 és a normális influenza-járvány a téli szezon miatt párhuzamosan fordul elő, az a benyomás alakult ki, hogy a koronavírus ellen meghozott intézkedések az influenza terjedését is gátolták – mutatott rá az igazgatónő, aki szerint eddig három olyan esetről van tudomásuk, hogy egy és ugyanazon személy kétszer is elkapta a koronavírust. A második lefolyása azonban minden ilyen esetben enyhébb volt az elsőnél – tette hozzá a járványmegelőzési központ vezetője. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Bunna Erika

adótanácsadó

Facebook-hirdetés számlájának elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Nem számlázott szolgáltatás könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close