hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Karantén: kinek, mikor jár táppénz?

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Egészségügyi veszélyhelyzetben gyakran felmerülő kérdések – egyebek mellett –, hogy kaphat-e táppénzt a karanténban lévő, egyébként még igazoltan nem beteg személy, hogyan nyújtható be a keresőképtelenségi igazolás személyes kapcsolattartás hiányában, és miként forduljanak a háziorvoshoz a betegek légúti fertőzési tünetek esetén.

A keresőképtelenség elbírálásában nincs változás veszélyhelyzet idején, azaz azt továbbra is elbírálhatja:

– a háziorvos, házi gyermekorvos, ha háziorvosi tevékenységre a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel szerződést kötött;

– a járóbeteg-szakellátás orvosa, ha e feladat ellátására a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel finanszírozási szerződést kötött intézmény vezetője kijelölte;

– az ideggondozó, bőr- és nemibeteg-gondozó, tüdőgondozó, valamint az onkológiai gondozó szakorvosa, ha e feladat ellátására a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel finanszírozási szerződést kötött intézmény vezetője kijelölte;

– egészségbiztosítási pénztári feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal,

– kormányhivatallal felülvéleményező tevékenységre szerződött főorvos (felülvéleményező főorvos).

Folyamatos keresőképtelenségnél az orvosi igazolást legalább kéthetente ki kell állítani. A vonatkozó kormányrendelet szerint a veszélyhelyzet időtartama alatt a keresőképtelenségre, illetve a keresőképességre vonatkozó orvosi igazolásokat nem kell kéthetenként kiállítani, arra ritkábban is sor kerülhet.

Kilenc olyan kód van, amelybe a keresőképtelenség besorolható. A keresőképtelenséget megállapító orvos az alábbiak szerint kódolhatja a keresőképtelenséget:

– 1-es kód: üzemi baleset
– 2-es kód: foglalkozási megbetegedés
– 3-as kód: közúti baleset
– 4-es kód: egyéb baleset
– 5-ös kód: beteg gyermek ápolása
– 6-os kód: terhesség-szülés miatti keresőképtelenség
– 7-es kód: közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltás, hatósági elkülönítés
– 8-as kód: egyéb keresőképtelenség
– 9-es kód: veszélyeztetett terhesség miatti keresőképtelenség

A COVID-19 vírus kapcsán két új helyzet állt elő a keresőképtelenségnél. Az egyik, amikor a betegség tüneteit nem mutató személy akár kórházi, akár otthoni karanténba kerül, a másik eset, amikor a COVID-19 vírusfertőzést foglalkozás végzése során kapja el valaki.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, jár-e táppénz karantén idején!

A járványügyi veszélyhelyzettel összefüggő cikkeinket ITT olvashatja el.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérelt ingatlanon végzett felújítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Háromszoros K+F kedvezmény alkalmazható hipaalapra?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beolvadás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close