hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Januártól újra fizethetnek osztalékot a bankok

  • adozona.hu

2022 januárjától ismét fizethetnek osztalékot a hitelintézetek, lehetővé válnak a részvényesek díjazását célzó részvény-visszavásárlások és a teljesítményjavadalmazást szolgáló kifizetések is. Az MNB – összhangban az EKB szeptember végi hasonló döntésével – ugyanis nem hosszabbítja meg ezek korlátozását, mivel jelentősen csökkentek a törlesztési moratóriummal kapcsolatos kockázatok és megfelelő a bankok értékvesztés-fedezettségi szintje.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsának (PST) döntése szerint a jegybank 2021. december 31. után nem hosszabbítja meg a hitelintézeti szektor számára eddig előírt osztalékfizetési, részvény-visszavásárlási, illetve a teljesítményjavadalmazásokra vonatkozó korlátozásokat.

A döntés oka, hogy a koronavírus-járvány miatti gazdasági bizonytalanságok mostanra csökkentek, gyors gazdasági kilábalás indult meg, ami mérsékli a hitelintézetek tőkehelyzetével kapcsolatos kockázatokat is. A törlesztési moratórium célzott folytatásával jelentősen apadt – s mára mindössze a teljes hitelállomány 4 százalékára rúg – a fizetési stop hatálya alatt lévő hitelek aránya is, ami szintén enyhíti a kockázatokat.

Az MNB adatai szerint emellett megfelelő a hitelintézetek szektorszintű értékvesztés-fedezettsége, így nincs szükség az egész piacot érintő további korlátozásokra. Az MNB továbbra is nyomon követi az egyes pénzügyi intézmények értékvesztés-fedezettségét, és esetleges probléma esetén egyedileg kezeli azt. Bár az értékvesztés összege nominálisan változhat, azonban – a kellő értékvesztés-fedezettségi szint folyamatos biztosítása érdekében – az érintett pénzügyi intézményeknek a moratórium végéig (stage kategóriánként és szegmensenként) meg kell tartaniuk a minimum értékvesztés-fedezettségi szinteket.

A jegybank mostani lépése összhangban van az Európai Központi Bank 2021. szeptember 30-i lépésével is, amely során az EKB szintén visszavonta az osztalékfizetés korlátozásával kapcsolatos korábbi ajánlását.

Mint emlékezetes, az MNB 2020 márciusában fogadott el – vezetői körlevélben közzétett – átfogó intézkedéscsomagot a hitelintézetek számára a járvány hatásainak mérséklésére. Ebben jelezte elvárását, hogy 2020. szeptember 30-áig ne történjen osztalék-jóváhagyás vagy -kifizetés az érintett pénzügyi intézmények részvényeseinek. Ezután a jegybank határozatai alapján előbb idén január 1-jéig, majd szeptember 30-áig írta elő, hogy a hitelintézetek ne fizessenek osztalékot és ne vállaljanak visszavonhatatlan osztalékfizetési kötelezettséget a 2019-es és 2020-as pénzügyi évre, illetve a korábbi évek eredményeinek terhére. Ezen elvárásait az MNB a nyár folyamán 2021. december 31-áig hosszabbította meg.

Az osztalékkifizetés-korlátozás alól az érintett pénzügyi intézmények szigorú feltételek teljesítése esetén eddig is mentesülhettek. Akkor volt erre lehetőségük, ha a kifizetés utáni elsődleges tőkeszintjük arányosan csak minimális mértékben csökkent, tőkepufferük elvárt magas szinten maradt, nem állt fenn náluk értékvesztés-hiány, illetve üzleti kilátásaik megfelelőek voltak az MNB-hez benyújtott és felülvizsgált információk alapján.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa építőipari szolgáltatásnál

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlaneladás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Magánszemély nevére szóló számla fizetése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs