hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fizessenek a kivételezettek! – törvényjavaslat egy különadóról

  • adozona.hu

A koronavírus-járvány okozta pénzügyi nehézségek enyhítése érdekében szolidaritási hozzájárulást fizettetne azokkal a gazdasági szereplőkkel egy törvényjavaslat, akik az utóbbi években közpénzeknek köszönhették gyarapodásukat. Az előterjesztést Szél Bernadett országgyűlési képviselő más független társaival együtt nyújtotta be az Országgyűlésnek.

A törvényjavaslat a 2012. január 1-jétől 2020. március 10-éig terjedő időszakban a javaslat szerinti forrásokból 5 milliárd forintot meghaladó bevételt, árbevételt szerző személyeket kötelezné hozzájárulás fizetésére – olvasható a javaslat indokolásában. A vállalatcsoportoknál (azaz kapcsolt vállalkozások együttesénél) az összeghatárt a vállalatcsoport egészére kell kiszámítani. Annak érdekében, hogy a szolidaritási hozzájárulásból származó bevételt kizárólag a veszélyhelyzet következményeinek elhárítására lehessen felhasználni, a törvényjavaslat egy e célra szolgáló elkülönített állami pénzalap felállítását rendelné el.

Az adóalap az államháztartás alrendszeréből, az európai uniós forrásból, a nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott egyéb programból, valamint 100 százalékos állami tulajdonban álló gazdaság által létrehozott alapítványból származó, egyedi döntés alapján pályázati úton vagy pályázati rendszeren kívül az államháztartáson kívüli kedvezményezettnek nyújtott támogatás lenne. Szintén az adóalapba tartozik a közbeszerzés keretében a nemzeti vagyon hasznosítására vagy közfeladat ellátására vonatkozóan az államháztartáson kívüli féllel megkötött szerződés alapján e fél által elszámolt bevétel, árbevétel.

A hozzájárulás sávosan növekvő mértékű lenne: 5 és 10 milliárd forint között 1 százalék, 10 és 100 milliárd forint között 2 százalék, 100 milliárd forint felett 3 százalék.

A hozzájárulást elmulasztókra 100 millió forintos bírsággal büntethetnék. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tőkebevonás kezelése kilépő tag miatt

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ültetvény

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Parkoló értékesítése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close