hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

EU-ajánlás az utazási korlátozások egységesítésére

  • BruxInfo

Több mint egy hónapon át tartó egyeztetések után a tagállamok kedden megállapodtak a koronajárvány miatt bevezetett, szabad mozgást korlátozó nemzeti intézkedések kiszámíthatóbbá tételéről és nagyobb fokú összehangolásáról. A tagállamok heti rendszerességgel jelentik majd a járványhelyzetet az ECDC-nek, amely egy járványtérképen egységes színkódokkal fogja feltüntetni a kockázati szinteket. A zöld színkódú területekről érkezők beutazását egyáltalán nem tagadhatnák meg a tagállamok, bár ez jogilag nem kötelező ajánlás, olvasható a Bruxinfo oldalán.

Az Európai Bizottság szeptember eleji javaslata nyomán a tagállamok kedden minősített többséggel megállapodtak azokról az intézkedésekről, amelyek a koronavírus-járvány idején kiszámíthatóbbá teszik a személyek szabad mozgására bevezetett korlátozásokat. A jogilag nem kötelező erejű ajánlások – feltéve, hogy alkalmazzák is ezeket – véget vethetnek a jelenlegi kaotikus állapotoknak, amelyek gyakorlatilag hatályon kívül helyezték a schengeni rendszert.

A Tanács által jóváhagyott ajánlások értelmében a tagállamoknak hetente előre meghatározott kritériumok alapján a stockholmi székhelyű Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) rendelkezésére kell bocsátaniuk az aktuális epidemiológiai helyzetet tükröző adatokat, amelyekből kiindulva az ECDC egy heti rendszerességgel frissülő járványkockázati térképet készít és tesz majd közzé.

A lejelentendő adatok az alábbi szempontokat kell, hogy tükrözzék:
♦ az utolsó 14 napban a 100 ezer főre eső újonnan regisztrált Covid-megbetegedések száma;
♦ az egy hét alatt elvégzett, 100 ezer főre jutó Covid-tesztek száma (tesztelési ráta);
♦ az egy hét alatt elvégzett pozitív tesztek aránya (pozitív tesztelési ráta).

A központ nemcsak országokra, hanem régiókra lebontott térképet is közzé tesz majd. A területek fertőzöttségi és kockázati szintjét színkóddal, a közlekedési lámpa színeivel jelöli majd a térkép.

♦ Zöld színű akkor, ha a kéthetes periódusban az igazolt esetek száma 25 alatt van (100 ezer főre), és a pozitív tesztek aránya nem éri el a 4 százalékot.
♦ Narancsszínű akkor, ha a kéthetes periódusban az új megbetegedések száma alacsonyabb 50-nél, de a pozitív tesztek aránya meghaladja a 4 százalékot, vagy az új megbetegedések száma 25 és 150 között van, és a pozitív tesztek aránya nem éri el a 4 százalékot.
♦ Vörös színű abban az esetben, ha a notifikációs ráta 50 vagy annál magasabb és a pozitív tesztek aránya 4 százalék vagy magasabb, vagy a 14 nap alatt 100 ezer főre 150-nél több megbetegedés jut.
♦ Szürke színű akkor, ha nincs elegendő információ vagy a tesztelési ráta 100 ezer főre alacsonyabb 300-nál.

A jogilag nem kötelező ajánlás értelmében a zöld színkóddal rendelkező országokba vagy országokból a beutazást nem szabad korlátozni.

Minden más esetben, színkód esetén továbbra is lehetőség nyílik a szabad mozgás korlátozására, de a járványügyi helyzetben előforduló különbségek figyelembevételével és arányos módon. Ami azt jelenti, hogy a vörös zónában lévő országok és régiók nem részesülhetnek kedvezőbb elbánásban, mint a narancssárgából beutazni kívánók.

Alapelvként a másik tagállamból beutazni kívánó személyek belépését nem tagadhatnák meg a tagállamok, de ha mégis, akkor a nem zöld zónából érkezőket karanténra és a megérkezést követően Covid-teszt elvégzésére kötelezhetik (ez utóbbit ki lehetne váltani egy, az utazás előtt elvégzett teszttel is).

Michael Roth, az általános ügyek tanácsának ülésén elnöklő német Európa-ügyi államtitkár hangsúlyozta, hogy a mostani ajánlások csak az első lépésnek számítanak, amelyeket továbbiak követhetik majd a kötelező karantén időtartamát, vagy a tesztelések számát illetően.

A tagállamok a más országokból beutazó személyektől utas űrlista előzetes kitöltését is kérhetik.

A korlátozásokat bevezetni szándékozó tagállamoknak lehetőség szerint 48 órával a rendelkezés hatályba lépése előtt tájékoztatniuk kell a tervezett lépésről először az érintett országot, majd a többi uniós partnert és az Európai Bizottságot is. A tagállamokkal szemben ugyancsak elvárás, hogy mindenféle korlátozásról annak hatályba lépése előtt legalább 24 órával tájékoztassák a saját közvéleményüket. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi gazdálkodó egyéni vállalkozó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Telephelyelszámolás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close