hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Értékcsökkenés elszámolása flottakezelőnél, aki élt a banki moratóriummal

  • adozona.hu

Flottakezelő cég autóállománya egy részénél él a banki moratórium lehetőségével. A cégnek az okozott fejtörést, hogy ebben az esetben hogyan számolják el az értékcsökkenést. Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt

A kérdés részletesen így hangzik: egy flottakezelő cég autóállománya egy részénél – amelyik bérlő igényelte – élt a bank nyújtotta moratórium lehetőségével. Kérdésem az, hogy számvitelileg hogyan lehetne ezt korrekten kezelni, mivel idén a bérleti díj lecsökkent, az értékcsökkenés viszont, ha az eredeti értéken fut, akkor veszteség keletkezik. A számviteli törvény (a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény) szerinti értékcsökkenést a futamidő alapján állapítjuk meg. Amennyiben az értékcsökkenést módosítom az új futamidőre, akkor valamennyit csökken, de még az sem reális, hisz 2021-től visszaáll a bérleti díj az eredeti összegre. Tulajdonképpen csak erre az évre kellene a költséget csökkenteni, hogy a cég ne legyen emiatt veszteséges. Többszáz millióról van szó, melyből komoly veszteség képződhet a fenti eljárás mellett. Válaszát előre is köszönöm!

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A fizetési moratórium nem azt jelenti, hogy egy adott gazdasági esemény nem történt meg, vagy utólagos árengedményt adna a szolgáltató, hanem csupán azt, hogy a megtörtént, eredeti összegre szóló követelést megengedik később vagy részletekben kifizetni. Az értékcsökkenés esetében ugyanaz a helyzet: azt a számvitelben annyi időre kell elosztani, amíg az eszközt várhatóan használni fogják, s ez nem változik meg attól, hogy a bérbeadás díját mikor, milyen részletekben fizetik meg.

Vagyis, a bérleti díj számlákat – elvileg – ugyanúgy kellene kiállítani, mint a moratórium előtt, csupán jelezve rajtuk, hogy pénzügyi rendezést nem, vagy csak részben igényelnek. Ebben az esetben a számviteli eredmény nem fog változni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Súlyos fogyatékosság miatti adókedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Készenlét pótlékai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close