hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Értékcsökkenés elszámolása flottakezelőnél, aki élt a banki moratóriummal

  • adozona.hu

Flottakezelő cég autóállománya egy részénél él a banki moratórium lehetőségével. A cégnek az okozott fejtörést, hogy ebben az esetben hogyan számolják el az értékcsökkenést. Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt

A kérdés részletesen így hangzik: egy flottakezelő cég autóállománya egy részénél – amelyik bérlő igényelte – élt a bank nyújtotta moratórium lehetőségével. Kérdésem az, hogy számvitelileg hogyan lehetne ezt korrekten kezelni, mivel idén a bérleti díj lecsökkent, az értékcsökkenés viszont, ha az eredeti értéken fut, akkor veszteség keletkezik. A számviteli törvény (a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény) szerinti értékcsökkenést a futamidő alapján állapítjuk meg. Amennyiben az értékcsökkenést módosítom az új futamidőre, akkor valamennyit csökken, de még az sem reális, hisz 2021-től visszaáll a bérleti díj az eredeti összegre. Tulajdonképpen csak erre az évre kellene a költséget csökkenteni, hogy a cég ne legyen emiatt veszteséges. Többszáz millióról van szó, melyből komoly veszteség képződhet a fenti eljárás mellett. Válaszát előre is köszönöm!

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A fizetési moratórium nem azt jelenti, hogy egy adott gazdasági esemény nem történt meg, vagy utólagos árengedményt adna a szolgáltató, hanem csupán azt, hogy a megtörtént, eredeti összegre szóló követelést megengedik később vagy részletekben kifizetni. Az értékcsökkenés esetében ugyanaz a helyzet: azt a számvitelben annyi időre kell elosztani, amíg az eszközt várhatóan használni fogják, s ez nem változik meg attól, hogy a bérbeadás díját mikor, milyen részletekben fizetik meg.

Vagyis, a bérleti díj számlákat – elvileg – ugyanúgy kellene kiállítani, mint a moratórium előtt, csupán jelezve rajtuk, hogy pénzügyi rendezést nem, vagy csak részben igényelnek. Ebben az esetben a számviteli eredmény nem fog változni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás egyéni vállalkozó – NAV-ellenőrzés

Szipszer Tamás

adószakértő

Áfabevallás M lap kitöltése jóváíró számlák esetén

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close