hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A külkereskedelmi termékforgalmat is megnyírbálta a járvány

  • adozona.hu

2020. májusban a kivitel volumene 26, a behozatalé 19 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 102 millió euró volt, az egyenleg 545 millió euróval romlott a 2019. májusihoz mérten. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 22, a behozatalé 15 százalékkal csökkent. 2020. január–májusban a termék-külkereskedelmi mérleg többlete 1,4 milliárd eurót tett ki, 1,3 milliárd euróval kevesebbet, mint egy évvel korábban. A vizsgált időszakban a termelőágazatok visszafogott teljesítményével, valamint a globális kereslet folytatódó mérséklődésével összhangban a termék-külkereskedelmi forgalom szintje továbbra is elmaradt a tavalyi bázistól, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

2020. májusban

A kivitel értéke 6,8 milliárd euró (2387 milliárd forint), a behozatalé 6,7 milliárd euró (2354 milliárd forint) volt.

2020. májusban az egy évvel korábbihoz képest

Euróban kifejezve az export értéke 29, az importé 25 százalékkal csökkent.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 545 millió euróval romlott. (Az aktívum 54 millió euróval kevesebb az első becslésben közöltnél.)

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala behozatalban 1,5, kivitelben 4,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 2,8 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 7,9, a dollárral szemben 11 százalékkal gyengült.

A gépek és szállítóeszközök 2019. májusi áron számított kivitele 34, behozatala 33 százalékkal csökkent. A közúti járművek importja és exportja is közel felével esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A mindkét oldali csökkenés elsősorban a személygépkocsik, valamint a gépjárműalkatrészek forgalomváltozásával függ össze. Az energiafejlesztő gép és berendezés importja több mint harmadával, exportja több mint felével kisebb lett a tavalyi év azonos időszakához képest, amit kivitelben és behozatalban egyaránt a belső égésű motorok alkatrészeinek, ezen kívül exportban még a dízelmotorok és a benzinmotorok forgalomváltozása befolyásolt. Az általános rendeltetésű ipari gép és berendezés importja 40 százalékkal, exportja közel harmadával visszaesett, amit mindkét oldalon a lég- vagy vákuumszivattyú, a folyadékszivattyú, ezen kívül importban az erő- és nyomatékátviteli berendezések, exportban a csap és csapszerelvények forgalomváltozása eredményezett. A villamos gép, készülék és műszer exportja több mint ötödével, importja közel harmadával mérséklődött. A csökkenés behozatalban és kivitelben is az elektromosan szigetelt huzal és vezeték, ezen kívül importban az elektronikus integrált áramkör és mikroszerkezet, továbbá az áramkör kapcsolására és védelmére szolgáló készülékek, exportban a kapcsolótábla, -panel, -tartó, -asztal, -doboz és -foglalat forgalomváltozásával magyarázható.

A feldolgozott termékek exportvolumene 17, importja 2,9 százalékkal kevesebb lett. Az export volumencsökkenéséhez nagymértékben hozzájárult az autóiparhoz kapcsolódó szakmai, tudományos, ellenőrző műszereknek és készülékeknek, az egyéb fémtermékeknek, valamint a gumigyártmányoknak a koronavírus okozta járvány miatti jelentős forgalom-visszaesése. Az import csökkenésében egyrészt a fémipari termékeknek, másrészt az autóipari alkatrészeknek a forgalomváltozása játszott közre, amit a COVID-19 kezeléséhez szükséges szakmai, tudományos, ellenőrző műszerek és készülékek jelentős beszerzése se tudott ellensúlyozni. Ugyanakkor a gyógyszer, gyógyszerészeti termékek esetében mindkét oldalon volumennövekedés figyelhető meg.

Az energiahordozók exportvolumene 9,1, importvolumene 11 százalékkal visszaesett, ami mindkét oldal esetében a kőolaj és kőolajtermékek, ezen kívül importban még a természetes és mesterséges gáz, valamint a villamos energia forgalomváltozásával magyarázható.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 0,3, a behozataláé 12 százalékkal csökkent. A mindkét oldali mérséklődést a hús és húskészítmény forgalomváltozása eredményezte. Az importhoz képest kisebb mértékű volumencsökkenés figyelhető meg az exportoldalon, amihez a gabona és gabonakészítmények exportnövekedése is hozzájárult.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 27, az onnan érkező behozatalé 29 százalékkal csökkent. A termék-külkereskedelmi többlet 127 millió euróval mérséklődött, 868 millió eurót tett ki. Az export 78, az import 66 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 19 százalékkal kisebb, a behozatalé 10 százalékkal nagyobb lett. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 418 millió euróval romlott, és 766 millió eurós passzívumot mutatott.

2020. január–májusban

A kivitel értéke 40,1 milliárd euró (13,7 ezer milliárd forint), a behozatalé 38,7 milliárd euró (13,3 ezer milliárd forint) volt.

2020. január–májusban az egy évvel korábbihoz képest

A kivitel volumene 12, a behozatalé 7,3 százalékkal csökkent.

A termék-külkereskedelmi mérleg többlete 1,3 milliárd euróval mérséklődött, és 1,4 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala behozatalban 3,0, kivitelben 5,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A cserearány 2,2 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 7,7, a dollárhoz viszonyítva 11 százalékkal leértékelődött.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Praxisjog elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kapcsolt vállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Támogatás magánszemélynek

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close