hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az MKOE szerint felesleges adminisztrációt okoz az egyszázalékos iparűzési adó

  • MTI/OTS/Adózóna

Felesleges adminisztrációt okoz az 1%-os iparűzési adó – írja sajtóközleményében a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete.

Az MKOE még 2020 december végén kérte a Pénzügyminisztérium illetékeseit és az önkormányzati adóhatóságokat, hogy fordítsák meg az 1%-os iparűzési adó bejelentgetési logikáját, ezért a következő javaslatot tette:

Ne készüljön 1 millió NAV felé való bejelentés, helyette azokat a vállalatokat szűrjék ki, amelyeknek 4 milliárd feletti az árbevételük vagy a mérlegfőösszegük.

A megkeresést arra alapozták, hogy az MKOE számára is adatokat szolgáltató Creditonline 2019-es összesítése szerint csupán 3107 vállalatnak nagyobb 4 milliárd forintnál a forgalma Magyarországon.

A NAV várhatóan 2021. 02. 25-én (hétfőn) jelenteti meg a bejelentési nyomtatványt, ami visszafordíthatatlanul beindítja az adminisztrációs turbulenciát, súlyos terheket róva a könyvelőkre. Az 1%-os iparűzési adó érdekében a 2021. 03. 16-án esedékes adóelőleg csökkentésére beadott bejelentések éppen a legkiszolgáltatottabb, legelesettebb vállalkozásoknál maradhatnak el, ami elfogadhatatlan.

A felesleges bürokrácia elkerülése érdekében kérik, hogy a 639/2020. kormányrendelet kerüljön módosításra.

Az MKOE Facebook-bejegyzésében továbbá a következőket írja:

Bár hivatalos válasz még nem érkezett, a Főpolgármesteri Hivatal már reagált, és magától elkezdte a katások adóját megfelezni. Így a 2021. 03. 16-án esedékes iparűzési adó összegeként már csak 12 500 forint került feltüntetésre a friss adófolyószámlákon. Ebből egyenesen következik, hogy a Főpolgármesteri Hivatal nem várja a katások bejelentését, ami máris százötvenezerrel kevesebb bejelentést jelent.

Az MKOE úgy értesült, hogy az önkormányzati adórendszert (ASP) üzemeltető Magyar Államkincstár szintén hasonló lépésre készül. Most már csak a 639/2020. kormányrendeletet kellene ehhez a kedvező fordulathoz hozzáigazítani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őcsg-tag járuléka

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Osztalék utáni szochómentesség

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close