A bérbeadás kulcsa katásként

  • adozona.hu
4

Katás fodrász az általa bérbe vett üzlet fodrászszékeit bérbe adná. Milyen adózás mellett teheti ezt meg? Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Adott egy üzlet, amelyet egy katás fodrász vesz bérbe. A fodrász berendezte saját költségén és több fodrászszéket is vásárolt. Ha más fodrászoknak is bérbe adná, akik szintén katások, az működőképes úgy, hogy magánszemélyként adja bérbe számukra és a fodrásztevékenységet továbbra is katásként folytatja? Vagy ez gazdasági tevékenységnek minősül és csak vállalkozóként teheti meg és önálló tevékenységből származó jövedelemként nem adózható? Ha nem, az járható út, hogy átalányadózó lesz, felveszi a 682007-es kódot is, és akkor vállalkozóként adja bérbe a székeket? Ebben az esetben – ha jól értelmezem – már nem vonatkozik rá a 80 százalékos levonási hányad, mert a fodrásztevékenység az, de a bérbeadás nem, így automatikusan a 40 százalék fog rá is vonatkozni?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Ingatlan bérbeadás esetén a bérbeadó az ingatlan használatát teszi lehetővé vagyis birtokba adja az adott ingatlant vagy ingatlanrészt. Például, ha a bérbeadó átadja a kulcsokat és bármikor lehetővé teszi az ingatlanba történő bejutást, akkor megvalósul az ingatlan-bérbeadás. Szintén jellemző az ingatlan-bérbeadásra, hogy a rezsit jellemzően a bérbevevő fizeti meg, bár a felek megállapodhatnak egy fix bérleti díjban is. A lényeg az, hogy ha a rezsi egy részét a bérbevevő fizeti meg, akkor ez végső soron az ingatlanhasználatot és így a bérbeadást feltételezi.

Ha nem történik meg az ingatlan birtokának átengedése, akkor nem történik ingatlanbérbeadás. Ha a bérbeadás a fentiek szerint szigorúan az ingatlanban található eszközök használatára korlátozódik, akkor az ingó bérbeadás és katás vállalkozóként végezhető.

Ha az ingatlan bérbeadási tevékenységet nem egyéni vállalkozóként folytatja az adott magánszemély, akkor az nem lesz kihatással a kata választására. Ez azt jelenti, hogy a katás egyéni vállalkozás mellett, önálló tevékenységből származó összevonandó jövedelme keletkezik az egyéni vállalkozónak, melyet majd személyi jövedelemadó bevallásban kell feltüntetnie.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (4)
Adózóna

Kedves Hozzászólók!
Az új katásnak ebből a szempontból nem romlik a helyzete, mivel a bérbeadás magánszemélyként is végezhető.
Ez volt az egyeztetett álláspont már a régi katatörvény bevezetésekor is.
Üdvözlettel: Lepsényi Mária

mmmlll

A fodrászszék bérbeadás ingóság bérbeadáskénti kezelésének gyenge pontja, hogy valójában az ingatlan egy részének használatára is jogot ad a bérbe adó: mosdórész, mellékhelyiség stb. A fodrászszék használatának nincs rezsi vonzata, az áram, víz stb. fogyasztás nem a szék, hanem az ingatlan használata miatt merül fel és kerül jellemzően továbbhárításra.

Ruszin Zsolt

A kérdésre csak nyomokban érkezett válasz.

Az átalányadózásra való áttérés valóban nem jó ötlet, hiszen ugrik a bérbeadás miatt a 80%-os költséghányad.

Valóban az a jó megoldás, hogy a fodrászüzleti marad újkatás és magánszemélyként adhat bérbe, de akkor már ne fodrászszéket adjon bérbe, hanem ingatlant.

kbujdoso

Katás vállalkozóként számlázhat eszköz bérbeadást fodrász-vállalkozónak? Nyilvánvalóan nem magánszemély bérel fodrászszéket, tehát kiesik az újkatából. Ez a válasz több szempontból sincs átgondolva, illetve nagyon hiányos.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

2023 HIPA

Szipszer Tamás

adószakértő

Főfoglalkozású átalányadózóból katás

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékfizetés katából visszatért bt.

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs