hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Osztalékfizetés a kisvállalati adó hatálya alatt II. – íme néhány példa

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Cikksorozatunk első részében a kivás cégtől belföldi magánszemélynek fizetett osztalékkal kapcsolatos tudnivalókat foglaltuk össze, míg a második részben példákkal szemléltetjük milyen kérdések merülhetnek fel a kisvállalati adó hatálya alatt történő osztalékfizetéssel összefüggésben.

Cikksorozatunk első részében említettük, hogy a kisvállalati adóalap megállapításánál növelő tétel az adóévben jóváhagyott fizetendő osztalék összege (kivéve a kivás időszakot megelőző évek adózott eredménye és eredménytartaléka terhére a kivaalanyiság időszakában jóváhagyott osztalékot).

Ha a kisvállalati adó alanya osztalékfizetésről dönt, ezt figyelembe kell vennie a kisvállalati adóelőleg megállapítása során is. A kisvállalati adóelőleg összegét képezi ugyanis az adóelőleg-megállapítási időszakban

♦ fizetendő személyi jellegű kifizetések összege,

♦ jóváhagyott fizetendő osztalék (kivéve a kivát megelőző adóévek adózott eredménye és eredménytartaléka terhére a kivaalanyiság időszakában jóváhagyásra kerülő osztalékot), csökkentve az adóelőleg-megállapítási időszakban bevételként elszámolt, a külföldön megfizetett (fizetendő) adó összegét nem tartalmazó osztalék összegével, ha annak összegét az osztalékot megállapító társaság nem számolja el ráfordításként

együttes összegének 12 százaléka.

Amennyiben bővebben tájékozódna a témában, olvassa el az Adózóna „Ez már a vége? Így élesedne 2021-re a kata és a kiva” és „Két kérdés a katáról: áttérés a tao hatálya alá, illetve többes katás jogviszony megszüntetése” cikkét!

Hangsúlyozni szükséges, hogy az osztalékelőleg fizetésére tekintettel nem keletkezik adóalap-növelési kötelezettség, különös tekintettel arra, hogy a végleges eredmény nem feltétlenül ad lehetőséget osztalék megállapítására.

Olvassa tovább cikkünket, hogy a kisvállalati adó hatálya alatt történő osztalékfizetéssel összefüggésben elgondolkodtató példákat ismerhessen meg!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close