hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Koronavírus-járvány: katás vállalkozók adómentessége

  • Szipszer Tamás adótanácsadó, mérlegképes könyvelő
10

2020. március 23-án hirdették ki a 61/2020. számú kormányrendeletet, mely a jelenleg zajló koronavírus-járvány miatt a katás vállalkozásokra is tartalmaz adómentesítési szabályokat.

Az adómentesítés a katás vállalkozások esetében azt jelenti, hogy 2020. március, április, május és június hónapokra vonatkozóan bizonyos, a 61/2020. (III. 23.) számú Korm. rendeletben (Rendelet) meghatározott tevékenységeket végző katás vállalkozások mentesülnek a tételesadó-fizetési kötelezettség teljesítése alól.

A mentesítés vonatkozik mind a főállású, mind a főállásúnak nem minősülő (például öregségi nyugdíjas vagy heti 36 órás munkaviszonnyal is rendelkező) kisadózó vállalkozókra. Így éves szinten a kedvezményezett tevékenységi körbe tartozó főállású kisadózók 200 ezer forint (vagy választásuk szerint 300 ezer forintnyi) adóteher alól kapnak mentesítést, míg egy főállásúnak nem minősülő kisadózó éves szinten 100 ezer forintnyi tételes adó megfizetése alól.

Az Adózóna járványügyi helyzettel összefüggő korábbi cikkeit itt olvashatja el!

A rendelet 1. § (8) bekezdése tartalmazza azon tevékenységi köröket, melyek folytatása a kataalanyokat felmenti a tételesadó-fizetési kötelezettség alól. Az ezen tevékenységeket folytató kataalanyokat a rendelet „mentesített tevékenységet folytató”-nak nevezi.

Első látásra megfigyelhető, hogy az adófizetés alól mentesített tevékenységek köre a kataalanyok tekintetében jóval szélesebb, mint a nem kata szerint adózó vállalkozások esetében.

Másrészt a Rendelet szövege feltételként csupán annyit ír elő, hogy ezen tevékenységeket „folytatnia” kell a kataalanynak. Vagyis nem szükséges, hogy főtevékenységként végezze azokat, sőt, a megfogalmazás alapján az is kérdéses, hogy feltétel-e egyáltalán a bevétel tényleges elérése az idei évben. Álláspontom szerint az adott mentesített tevékenység folytatására akkor is sor kerül, ha egyébként még bevételt nem ért el az adóalany, de ténylegesen, fizikailag és igazolhatóan megtörténik a tevékenység folytatása.

A 2020-as változásokról szóló írásainkat itt találja!

Kataalanyok mintegy 26 tevékenység folytatása esetén mentesülnek a tételesadó-fizetési kötelezettség alól, szemben a nem kataalanyokat érintő, mindössze 11-féle tevékenységi körrel.

Mielőtt rátérnénk arra, hogy melyek az adómentességre feljogosító tevékenységek, egy fontos szabályt még meg kell említeni: az adómentességet csakis azon kataalanyok választhatják, akik már 2020. február hónapban is a kata alanyai voltak. Vagyis márciusban alakult vagy a katát csak 2020 márciusától alkalmazó vállalkozások nem élhetnek a mentességgel.

Ugyanakkor – álláspontom szerint – egy a tevékenységét 2020. február végéig szüneteltető egyéni vállalkozás alkalmazhatja az adómentességet márciustól, hiszen kataalanyisága a szünetelés ideje alatt is fennállt.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja azokat a tevékenységeket, amelyek folytatása adómentességet eredményez, továbbá, hogy mi a helyzet akkor, ha a katás vállalkozó alkalmazottat is foglalkoztat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (10) , melyek közül a legfrissebbek:
adózóna.hu

Kedves Olvasóink!

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Üdvözlettel: az Adózóna csapata

motax

Tisztlet Cikkíró!

Kérdezném, hogy van-e arról állásfoglalás, hogy az adott hónapokban kell-e a mentesített tevékenységből bevételnek lennie, hogy jogosan igénybe lehessen venni a kedvezményt? Pl. szálláshely szolgáltatással foglalkozó egyéni vállalkozónak még februárban volt bevétele, márciustól már nem. Mentesített tevékenységet folytatna, de bevétele nincs. Ő jogosan veszi igénybe a kedvezményt?

"Másrészt a Rendelet szövege feltételként csupán annyit ír elő, hogy ezen tevékenységeket „folytatnia” kell a kataalanynak. Vagyis nem szükséges, hogy főtevékenységként végezze azokat, sőt, a megfogalmazás alapján az is kérdéses, hogy feltétel-e egyáltalán a bevétel tényleges elérése az idei évben. Álláspontom szerint az adott mentesített tevékenység folytatására akkor is sor kerül, ha egyébként még bevételt nem ért el az adóalany, de ténylegesen, fizikailag és igazolhatóan megtörténik a tevékenység folytatása."

Köszönöm!

adózóna.hu

Kedves Olvasóink!

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Üdvözlettel: az Adózóna csapata

Calderys

Tisztelt Szakértő?

Az adófizetési kötelezettség alóli mentesülést a FAG01-es nyomtatványon lehet igényelni?
Kell igényelni vagy automatikusan megilleti az érintett adózókat?

Üdvözlettel:

Boriné Nagy Mária

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem az lenne, hogy Én nem tartozom bele a kormány álltal kiadott KATA-s vállalkozók listájába, munkám 3 hete nincs, bevételem nincs.
Főtevékenységem 133001 textilkikészítés. Velünk mi lesz?

AsaHollos

Kedves Szipszer Tamás!
Azt azért jó lenne jelezni a jogalkotóknak - pü.kormányzatnak, hogy a 26 pontos mentesített tevékenységi kör miért csak a KATA-s vállalkozókra vonatkozik, hiszen az Szja szerint adózó egyéni vállalkozók is ugyanolyan bajban vannak, így érthetetlen, hogy náluk miért csak egy jóval szűkebb tevékenységi körben alkalmazható a járulékkedvezmény (magukra és alkalmazottaikra egyaránt)???
Pl. egy szja szerint adózó egyéni vállalkozó fogorvosra nem vonatkozik, míg a KATA-t választóra igen (pedig a KATA-s jóval kevesebb közterhet fizetett eddig is!!!
Ja és hozzáteszem hogy a magánfogorvosok nem is tudják folytatni a tevékenységüket, hiszen az eü.vészhelyzet miatt határozatban megtiltották nekik a tevékenységük gyakorlását!!! (Megszegése esetére 500 eFt bírság ismételt kiszabásával fenyegetőzve, egy államilag nem finanszírozott magánrendelőben !!!) Hogy is van ez???
Magyarul a tevékenységük kormányrendeletileg ellehetetlenült!!! És ez még sok szakmánál ugyanígy van (tiltás nélkül is)!

Kedves Tamás, nem várok választ, csak kérem jelezzék a szakmai érdekképviseletek és a kormányzat felé hogy oldják fel ezt az adózási ill. kedvezmény anomáliát!
Üdvözlettel: Hollós András (20/400-5666)

mmmlll

Tisztelt Hozzászólók!

Ezzel egyidejűleg felvetődik a kérdés, hogy a helyi iparűzési adó esetében a 2,5M Ft-os adóalapot választó kisadózó vállalkozás arányosan csökkentheti-e az adóalapját azon hónapok tekintetében, amelyekre a kormányrendelet (8) bekezdése alapján mentesül a kata megfizetése alól. A helyi adókról szóló törvény megfogalmazása szerint ugyanis akkor csökkenthető a 2,5M Ft-os adóalap, ha "a kisadózó vállalkozások tételes adójában az adófizetési kötelezettsége szünetel", így az a kérdés, hogy ez a feltétel teljesül-e a kormányrendelet szerinti mentesüléssel. Szerintem igen.

Szipszer Tamás

Tisztelt Hozzászólók!

A Rendelet mentesít a tételes adófizetési kötelezettség alól, az ellátási alapot valóban érintetlenül hagyja. A probléma azonban az, hogy a KATA törvény vonatkozó 8§ (6) bekezdése értelmében a 12 millió forintos bevételi összeghatár akkor csökkentendő, amikor az adóalany nem köteles a tételes adó megfizetésére. A jogszabályhely nem azt tartalmazza, hogy "e törvény szerint" nem kötelezett, hanem általánosságban arról rendelkezik, hogy ha bármilyen okból nem köteles a tételes adó megfizetésére, akkor a kata bevételi keret havi 1 millió ft-al csökkentendő.

Úgy gondolom, hogy a jogalkotó akkor járt volna el helyesen, ha szó szerint belekerül a Rendeletbe az alábbi szöveg: " A Kata törvény 8§ (6) bekezdésének második mondata nem alkalmazandó a jelen Rendelet alapján mentesített hónapokkal kapcsolatban".

Mivel ez a mondat nem szerepel a Rendeletben, így álláspontom szerint olyan következtetésre juthatunk, hogy mivel nem köteles a kisadózó a tételes adó megfizetésére, így a bevételi kerete csökken.

üdvözlettel
Szipszer Tamás

Ruszin Zsolt

Katv. 8.§ (6)
Ha a kisadózó vállalkozás nem köteles a naptári év minden hónapjára az (1)-(2), valamint a (4a) bekezdés szerinti adót megfizetni, a 40 százalékos mértékű adót a kisadózó vállalkozás bevételének a kisadózó vállalkozási jogállás fennállásának az (1)-(2), valamint a (4a) bekezdés szerinti adófizetési kötelezettséggel érintett hónapjai és 1 millió forint szorzatát meghaladó része után fizeti meg.

Ez a szakasz ütközik a kormányrendelettel, így valóban nem tudni, hogy a mentesülés változtat-e a bevételi kereten.

Annadó

Tisztelt Szakértő!
Az alábbi ponttal nem értek egyet.
Az adófizetési kötelezettség alóli mentesülés a Rendelet és a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) szövegének együttes olvasata alapján ezen esetben is havi 1 millió forinttal csökkenti az évesen számított 12 millió forintos bevételi keretet, mely mellett csupán a tételes adó megfizetésére kötelezett a kisadózó. Emiatt akár az is előfordulhat, hogy az érintett kisadózónak év végével 40 százalékos kiegészítő adót is kell majd fizetnie a bevételei után.

Miért csökkentené havi 1 millió Forinttal? A KATA-sok kaptak egy kedvezményt, hogy nem kell fizetni ezekben a hónapokban a KATA-t. Megmaradt a biztosításuk, az ellátási alapjuk, stb. Nincs semmi olyan körülmény, ami miatt nem kellene fizetni a KATA-t. Kaptak egy kedvezményt!!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkáltatói kölcsön és munkabérelőleg

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Unión belüli munkavégzés, Spanyolország

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs