Kiva áttérési különbözet számolása

  • adozona.hu

Tavaly kisvállalati adózást választó cég idén szeretne visszatérni a tao-törvény hatálya alá. Hogyan kell az áttérési különbözetet számolni? – kérdezte olvasónk. Dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: egy cég 2021-ben kiva alá lépett, de 2022-ben szeretne kilépni. Ilyen esetben, hogyan számolom az áttérési különbözetet, és hogyan könyvelem le? Adatok: 2020. évi tao alatti eredménytartalék: 39 000 ezer forint, 2021. évi kiva eredmény 85 000 ezer forint, megfizetett kiva: 11 668 ezer forint, beruházás: 103 000 ezer forint – illetve majd 2022-ben jóvá fog hagyni osztalékot, de ahogy én néztem a NAV információs füzetet, és egyéb számításokat alapján, ezt nem kell csökkentő tételként figyelembe venni ilyenkor. Van-e más korrigáló tétel, illetve ha negatív az áttérési tartalék, azt hogyan könyvelem le?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az áttérési különbözet 2021. január 1-je óta hatályos szabályozása szerinti [a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 28. § (4a)–(4e) bekezdések] az adózó a kisvállalati adóalanyiság megszűnésére tekintettel

1. elsőként megállapítja azon nyereség, veszteség összegét, amely a kisvállalati adóalanyiság időszakához kapcsolódik, és amelyre a kisvállalati adózás hatálya alatt tőkekivonás vagy adóévben történt osztalék jóváhagyás miatt [Katv. 20. § (3) bekezdés a) és b) pontja alapján] adófizetési kötelezettség nem vonatkozott – ez 85 000 ezer forint.

2. Ezt csökkenti a kisvállalati adóalanyiság időszaka alatt megszerzett, előállított immateriális jószágnak, tárgyi eszköznek a kisvállalati adóalanyiság megszűnése időpontjában fennálló könyv szerinti értéke – a kivaalanyiság alatt megszerzett könyv szerinti érték (ez az eszközölt beruházás alapján kiszámítandó); és

3. szintén csökkenti a kisvállalati adóalanyiság időszaka alatt keletkezett, még fel nem használt elhatárolt veszteség összege – ilyen értéket sem jelzett; valamint

4. szintén csökkenti a megfizetett (fizetendő) kisvállalati adó összege – ez 11 668 ezer forint;

5. ha a különbözet pozitív, a társaságnak választási lehetősége van, hogy

a) az eredménytartalék terhére ezzel az összeggel azonos összegű lekötött tartalékot képez. Az így képzett lekötött tartalék felhasználásával és feloldásával összefüggésben – a társasági adóalanyiság időszaka alatt – a fejlesztési tartalékra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni azzal, hogy a lekötött tartalékba átvezetett összeggel az adózás előtti eredmény nem csökkenthető, továbbá, hogy a nem beruházási célra történő feloldás esetén késedelmi pótlékot nem kell érvényesíteni; vagy

b) ezen összegre a kisvállalati adóalanyiság utolsó napján hatályos társaságiadó-kulccsal (9 százalék) az adót megállapítja, a kisvállalati adóalanyiság megszűnésére tekintettel készített bevallásában bevallja, és a bevallás benyújtására előírt határidőig megfizeti.

6. Ha a különbözet negatív, az összegét a társasági adóalanyiságának létrejötte adóévét követő öt adóéven belül elhatárolt veszteségként figyelembe veheti a társaság.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyes mellett egyéni vállalkozó

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs