hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katából a számviteli törvény hatálya alá – mi kerülhet a nyitómérlegbe? 2. rész

  • Sinka Júlia, adó- és számviteli tanácsadó

A katatörvény hatálya alól kikerülő társas vállalkozások át-, illetve visszakerülnek a számviteli törvény hatálya alá, ami kettős könyvvitel vezetését és beszámoló készítését, első lépésében pedig a nyitómérlegük kötelező összeállítását jelenti. Cikkünk előző részében azt vettük számba, milyen módszerek állnak a vállalkozó rendelkezésére, ha a katás időszak lezárását követően, a számviteli törvény hatálya alá kerülve szeretné a nyitómérlegét elkészíteni, és megállapítani a tárgyi eszközei piaci értékét. Visszautalva az ott részletezett rendelkezésekre, mostani cikkünkben tovább boncolgatjuk a tárgyi eszközök és az immateriális javak nyilvántartására vonatkozó szabályokat.

Ahogy azt már előző cikkünkben megállapítottuk, a nyitómérlegben – a vállalkozó által választott módszer szerint megállapított piaci értéken – kimutatott tárgyi eszköz, immateriális jószág bruttó értékét (azaz jelen esetben a piaci értékét) figyelembe véve kezdődik meg az üzembe helyezés (a számviteli törvény hatálya alatti tevékenység megkezdése) napjától a terv szerinti értékcsökkenés elszámolása.

Kisokos a kataváltozásokhoz című videónkat innen érheti el!

Nem kizárt, hogy valamely eszköz aktuális piaci értéke nulla legyen: ez esetben ezek a tárgyi eszközök, immateriális javak csak a leltárban fognak szerepelni (ott viszont muszáj szerepelniük), így ezekről az eszközökről a társaság csak mennyiségi nyilvántartást vezet a továbbiakban. Nem szabad azonban félvállról venni a csak mennyiségben leltározott eszközök nyilvántartásának vezetését! Ugyanis használatuk során ezekhez az eszközökhöz kapcsolódóan is merülhetnek fel a cégnek költségei, amelyeket el akar, és el is kell számolnia.

Viszont, ha az adott eszköznek még az említett mennyiségi nyilvántartásban sincs nyoma, akkor egy esetleges adóellenőrzés során a revizorok megkérdőjelezhetik a költségelszámolás jogszerűségét, hiszen azok (elvileg legalábbis) nem létező eszköz miatt merültek fel.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben fogódzót talál a tárgyi eszközök értékmeghatározásához, a készletek, követelések nyilvántartásához.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kényszertörlés megszüntetése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Ingatlanértékesítés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Ír illetőségű tulajdonostól vásárolt kft. üzletrész

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs