hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elbukta a kivát a vállalkozás, milyen adóbevallási kötelezettségei vannak?

  • adozona.hu

Társaság 2023.05.31. napján kikerült a kiva alól, nyugtaadás elmulasztása miatt. Több évig volt kivás. Az elmúlt évek adózott eredményeit eredménytartalékba könyvelte, voltak nyereséges és veszteséges évek is. Osztalékot nem fizetett, a jövőben sem szeretne fizetni. Tárgyi eszköz és immateriális jószág beszerzése nem történt az elmúlt évek alatt. A kivaösszeg bevallásánál csak a munkabér és a pénztárösszeg változásával számolt minden évben. A fentiek alapján kell-e áttérési különbözetet megállapítani és megfizetni? Milyen mérlegkészítési és soron kívüli bevallási kötelezettségei vannak, és milyen határidővel? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Először is meg kell állapítani a kivás időszak adózás előtti eredményét, levonva belőle a fizetett, fizetendő kiva összegét. Ha osztalékfizetés a kivás időszaki eredménytartalékból nem volt, és tárgyieszköz-beszerzés sem, akkor az így megkapott kivaeredmény összegét joga van lekötött tartalékként kimutatni. Ez az a bizonyos áttérési különbözet, melyet négy adóéven belül kell beruházásra elkölteni.

Vagy egy másik lehetőség is: a társaság nem képezi meg a fenti áttérési különbözetet, nem képez lekötött tartalékot és a záró kivabevallásában bevallja az ezen összegre jutó társasági adót, és a bevallás benyújtási határidejéig azt megfizeti 9 százalékos mértékkel.

A bevallás benyújtási határideje jelen esetben 2023. október 31.

Szintén 2023. október 31-éig kell az iparűzésiadó-bevallást, a beszámolót és a kivabevallást benyújtani a 2023. január 1-2023. május 31. közötti időszakról.

A 08-as havi adó-, illetve járulékbevallást normál rendben folyamatosan, havonta kell beadni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Visszlízing áfa mentes tevékenységhez

Nagy Norbert

adószakértő

Muzeális OT rendszámú szgk., cégautóadó

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Betegség miatt megmaradt 8 nap szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31