Drága lehet az átadónak a kivásoknak nyújtott ingyenes juttatás

  • Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának igazgatója

A társaságiadó-alany által a kisvállalatiadó-alany részére nem adomány céljából, visszafizetési kötelezettség nélkül nyújtott támogatások, juttatások értéke minden esetben növeli a társaságiadó-alapot – derül ki az adóhatóság állásfoglalásából.

Hogyan adóznak az ingyenes juttatások?

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. törvény) 8. § (1) bekezdésének d) pontja alapján a társasági adó alapját növeli minden olyan költségként, ráfordításként elszámolt, az adózás előtti eredmény csökkentéseként számításba vett összeg, amely nincs összefüggésben a vállalkozási, a bevételszerző tevékenységgel, különös tekintettel a 3. számú mellékletben foglaltakra. A Tao. törvény hivatkozott 3. számú melléklete felsorol olyan eseteteket, amelyek egyértelműen a vállalkozás érdekében felmerülő költségek, ráfordítások közé tartoznak (B rész), illetve azokat az eseteket, amelyeket egyértelműen kivesz a vállalkozás érdekében felmerült költségek, ráfordítások köréből (A rész). Utóbbiak egyértelműen, a vállalkozási tevékenységgel való kapcsolat egyedi mérlegelése nélkül növelik a társaságiadó-alapot.

A Tao. törvény 3. számú melléklet A) részének 13. pontja alapján nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő egyes költségek, ráfordítások különösen:

  • az adózó által (a közhasznú szervezet kivételével) az adóévben nem adomány céljából, visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás, juttatás,
  • a véglegesen átadott pénzeszköz,
  • a térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értéke (ide nem értve az általános forgalmi adóról szóló törvény szerinti árumintát),
  • az adózó által ellenérték nélkül átvállalt kötelezettségnek az adóévi adózás előtti eredmény terhére elszámolt összege,
  • az adóévben térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értéke,
  • valamint e juttatásokkal kapcsolatban ráfordításként elszámolt általános forgalmi adó,

ha

– a juttatás külföldi személy vagy az üzletvezetés helye alapján külföldi illetőségű részére történik, vagy

– az adózó nem rendelkezik a juttatásban részesülő nyilatkozatával, amely szerint

• a juttatás adóévében a juttatást az eredményében bevételként elszámolta és

• az adózás előtti eredménye, adóalapja e juttatás következtében elszámolt bevétel nélkül számítva nem lesz negatív, továbbá

– az e bevételre jutó társasági adót megfizeti, amelyet a társaságiadó-bevallás elkészítését követően nyilatkozat útján igazol.

Amennyiben a juttatásban részesülő vállalkozási tevékenységet nem végez, a nyilatkozatra vonatkozó feltételt teljesítettnek kell tekinteni, ha a juttatásban részesülő arról nyilatkozik, hogy

– a juttatás adóévében vállalkozási tevékenységet nem végzett vagy,

– hogy a támogatást nem a vállalkozási tevékenységéhez kapta, vagy

– a vállalkozási tevékenysége után adófizetési kötelezettsége nem keletkezik.

A fentiek alapján megállapítható, hogy a felsorolt tételek (amelyekre a továbbiakban együttesen ingyenes juttatásként hivatkozunk) akkor növelik a társaságiadó-alapot, ha a juttatásban részesülő külföldi illetőségű, vagy ha belföldi illetőségű kedvezményezett esetében nem áll rendelkezésre a megfelelő nyilatkozat.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogyan kell kezelni társasági adó szempontjából a kivaalanyoknak nyújtott ingyenes juttatást!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Faktorált követelés

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Koncertszervező helyi iparűzési adóalap

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Adószámos magánszemély

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1