Akadályozza az újkatázás bejegyzését a NAV – állítja Ruszin Zsolt, az MKOE alelnöke

  • adozona.hu

A NAV a főállást jelentő nyitott T1041-esektől teszi függővé az újkatázás bejegyzését, határozathozatal nélkül, de ami a legfontosabb: a tényállás tisztázása nélkül – írja a Pénzügyminisztérium és a NAV illetékeseihez, továbbá az Adózónához is eljuttatott levelében Ruszin Zsolt, az MKOE alelnöke.

„Értesültünk olyan esetekről is, amikor a már bejegyzett újkatázást levették a törzsadatokból és hibaágra tették a bejelentést, az adózó értesítése nélkül. Tartunk tőle, hogy egy ilyen lépésnél felmerül az érintett adózók széles csoportjával szemben elkövetett hivatali visszaélés gyanúja” – hangsúlyozza Ruszin Zsolt.

Az MKOE alelnöke hozzátette: a problémás T1041est – a NAV szerint – csak az eredeti kifizető (munkáltató) tudja törölni, így arra a újkatás nem tud hatással lenni, főleg ha a kifizető már megszűnt, vagy közigazgatási cselekvésre alkalmatlan. Ruszin kiemelte: „Az sem jogszerű, ha az adóhatóság arra hivatkozik, hogy az újkatázásnak feladata lenne. Nincs neki. A hamis T1041-es adatokat a NAV-nak kellene folyamatosan vizsgálnia és törölnie, hivatalból.”

„Sürgős intézkedést várunk a NAV Központi Irányításának vezetőitől, nem szeretnénk, ha sajtóközleménnyel, illetve feljelentéssel kellene élnünk. A helyzet kialakulásával kapcsolatosan a jogszabályt gondozó Pénzügyminisztérium felelőssége is felmerül” – írja az MKOE alelnöke.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Évközben átalányadóról szja-ra váltás

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Ingatlanbérlet, rezsi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs