hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vámszakértői kérdés kínai dropshipping ügyben

  • adozona.hu

A dropshipping, ahogy a világon, így Magyarországon is egyre elterjedtebb kereskedelmi módszer. Az áru beszerzése nemcsak az Európai Unió területéről, hanem akár Kínából is történhet. Mivel Kína azonban már az uniós határon kívül esik, ezért vámügyi feladatok is felmerülnek az ügylettel kapcsolatban. Olvasónk kérdésére Tüske Péter vámszakértő adott választ.

A kérdés részletesen így hangzik: egyéni vállalkozó a webshopban rendelt árut (festménynyomat) dropshipping értékesítéssel juttatja el a vevőkhöz. A jellemző vételár szállítással 10–40 USD között mozog. A vevők uniósak és harmadik országbeliek is lesznek. A kínai dropshipping szerződések általános jellemzője: kifizetéskor az áruk tulajdonjoga átszáll a vállalkozóra, az áru ezután a vállalkozó megbízásából a kínai nagykereskedőtől közvetlenül a vevőhöz érkezik postai úton. Az uniós vevőkkel kapcsolatban kérjük elsősorban a véleményét:
♦ Hogyan kellene szervezni a termék vámkezelését, olyan árunál, amelyet kiválasztanak vámkezelésre? Ennek is két esete, ha az ügyfél előre megfizeti az áfát a vállalkozónak vagy nem?
♦ Legális-e a kereskedés, ha a vevőhöz érkező termékek ára postázással együtt sem éri el a 22 eurót? Felmerül a kérdés, hogy itt kereskedelmi forgalmi mennyiségű áruról van szó (a vállalkozó szemszögéből), és vonatkozik-e erre is a 22 eurós áfamentesség (ha vevői csomagonként nem éri el az érték a 22 eurót)?
♦ Ha a fenti kialakítást nem találja jogszerűnek, tud-e olyan tanácsot megfogalmazni, amellyel mindez jogszerűvé tehető?
♦ Kérem, segítsen még értelmezni, hogy a 37 eurós „kiskapu” mennyire áll erre a helyzetre, és hogyan lehetne beépíteni a folyamatba: az uniós vámjog végrehajtásáról szóló 2017. évi CLII. törvény 162. § (5) bekezdésében foglaltakat: „A vámhatóság által kiszabott, illetve visszautalandó, jogcímenként kis összegű, 10 EUR-nál vagy az ezzel megegyező, a 138. § (1) bekezdése szerinti árfolyamon átszámított forintösszegnél kevesebb egyéb terhek összegét – kivéve a jövedéki termék után kiszabott egyéb terheket – nem kell megfizetni, illetve visszafizetni.” (37 eurós áru terhe csak a 27 százalék áfa, azaz 9,99 EUR)!

SZAKÉRTŐI VÁLASZ

Az importőr személyét fontos tisztázni

A dropshipping ügylet elemzése során a döntő kérdés az importőr személye, azaz, hogy a ki fogja kérelmezni az import vámkezelését. A vámkezelést annál a hatóságnál kell elvégezni, akinek az illetékeségi területén az áru van. Az áru szabadforgalomba helyezése során szabja ki a vámhatóság a vámot, illetve az áfát.

Árukör – áruosztályozás jelentősége

Az árukörből kiindulva vám nagy valószínűséggel nem fog felmerülni, de ennek pontos meghatározásához részletes termékleírás szükséges.

A forgalmi adó mértéke

Az áfával kapcsolatos esetleges mentességi jogcímekre a későbbiekben térek ki. Amennyiben a magyar webáruházból egy másik tagállambeli cég vagy magánszemély rendel, jelentős eltérések lesznek a tételek adójogi rendezésében.

Eltérések az eljárásban az importőr személye függvényében

Mivel az importőr személyével kapcsolatosan nem kaptam egyértelmű információt, így az alábbiakban felsorolom a különböző lehetőségeket.

Másik tagállambeli cégnek/magánszemélynek történő értékesítés, importőr a webáruház (áfa szempontjából nem minősül láncügyletnek)

♦ Import szabadforgalomba helyezés Magyarországon (feltétel: az árut először Magyarországra kell szállítani), majd közösségi termékértékesítés. Magánszemélyek esetén a távolsági értékesítés szabályait kell alkalmazni.
♦ Import szabadforgalomba helyezés a vevő szerinti tagállamban közvetett képviseleti formában, majd a vevő országa szerinti belföldi termékértékesítés a vevőnek, ehhez a webáruháznak áfaregisztrációhoz kell folyamodnia az adott tagállamban, vagy közvetett képviselőt megbíznia.
♦ Import szabadforgalomba helyezés egy harmadik tagállamban (például az európai uniós belépési ponton, kikötőben) 4200 eljárás keretében (vámjogi szabadforgalomba helyezés adójogi felfüggesztéssel). Az import alakiságok elvégzéséhez ugyancsak egy közvetett képviselő szükséges, illetve a felfüggesztésre kerülő áfára biztosítékot is szükséges nyújtani. Ebben az esetben a webáruháznak ebben a tagállamban szükséges áfa szempontból bejelentkeznie, és innen közösségi értékesítést végrehajtania a vevő részére.

Másik tagállambeli cégnek/magánszemélynek történő értékesítés, importőr a vevő

Import szabadforgalomba helyezést az adott országban a vevő intézi. Az import láncügylet szabályai az Európai Unióban nem konzisztensek, egymással ellentmondanak az import- és láncügyletszabályok. Az általánosan elfogadott gyakorlat szerint a magyar webáruház ilyen esetben áfakörön kívüli számlát állít ki a vevője részére. Továbbá az importőrt a vámalakiságok elvégzésén túl egyéb más felelősség is terheli, például az áru uniós szabályok szerint forgalmazhatóságával / termékmegjelöléssel / megfelelősségével vagy akár a márkavédelemmel összefüggő jogkövetkezmények is.

Jelentéktelen értékű (22 euró alatti) árukra vonatkozó szabályok

A 22 euró érték alatti árukat – melyek vám- és áfamentesek – valóban árunyilatkozat benyújtása nélkül szabad forgalomba bocsátásra bejelentettnek kell tekinteni, amikor vám elé állítják őket, amennyiben az előírt adatokat a vámhatóság elfogadja. Mivel ez uniós szabály, így alkalmazása független a vámkezelés helyétől.

A mentesség csomagonként alkalmazható

A mentességet csomagoként kell alkalmazni függetlenül az importőr személyétől (kereskedő, vevő), illetve ebbe az összegbe a fuvardíjat/postaköltséget nem szükséges beszámítani. Ezeket az árukat tehát nem szükséges vámkezelni, ha az adott termék nem tartozik a mentességből kizárt termékek közé. A 22 eurós értékhatár Magyarországon a jogszabályban meghatározott értékhatár értelmében 6000 forint értékhatárt jelent, melyet a hivatalos havi vámárfolyamon szükséges USA dollárra átszámolni.

2021-től megszűnik a mentességi szabály

Fontos azonban megjegyezni, hogy ez az egyszerűsítés várhatóan 2020. december 31-étől nem alkalmazható.

A fizetendő áfa összege nem haladja meg a 10 eurót

A vámtörvény hivatkozott rendelkezése valóban helytálló ebben az esetben, azaz amennyiben a kiszabásra kerülő áfa vámárfolyamon számítva a 10 euró összeget nem haladja meg, abban az esetben nem szükséges azt megfizetni. Fontos kiemelni, hogy ebbe az értékhatárba már a fuvardíjat, postaköltséget is bele szükséges számítani, illetve ez nemzeti szabály, amely magyarországi vámkezelés esetén alkalmazandó. Másik tagállamban történő vámkezelés esetén az adott tagállam szabályait szükséges alkalmazni.

Mentességi értékhatárt meghaladó áru, vámkezelés-köteles

A 22 euró áruértéket meghaladó tételeket a mentesség alkalmazásától függetlenül bármely tagállamban vámkezelni szükséges.

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített végelszámolásnál érvényes határidők

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Kapcsolt vállalkozás kft. és egyéni vállalkozás között

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close