Olajosmag- és gabonaimport közúton – NAV-tájékoztató

  • adozona.hu

Közúton szállított olajos magvak és gabonaszállítmányok importjára vonatkozó információkat tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) augusztus 5-én.

A következőket írják:

1. A beléptetés folyamata

A határátkelőhelyen a határátlépésre jelentkező járműveket és szállítmányokat érkezési sorrendben ellenőrzik. A beléptetés mozzanatai:

• a rendőrség ellenőrzi a határátlépés feltételeit,

• az ügyfél, igény szerint, nem kötelezően jelentkezik a vámügynökségnél,

•  vám elé állítás,

• vámhatóság vámellenőrzése, szükség esetén állat- vagy növényegészségügyi, piacfelügyeleti (termékbiztonsági) ellenőrzés,

• a vámhatóság feldolgozza a vámeljáráshoz kapcsolódóan benyújtott vám-árunyilatkozatot,

• beléptetés az Európai Unió vámterületére.

2. Az ügyfél kötelezettségei a beléptetésnél, valamint a termékimportnál

Az unió vámterületére beszállított árukra belépési gyűjtő árunyilatkozatot kell benyújtani az első beléptető vámhivatalnál, megadott határidőn belül, mielőtt az árut beszállítják az Európai Unió vámterületére.

A belépési gyűjtő árunyilatkozat benyújtására vonatkozó útmutató és annak módosítása elérhető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a https://nav.gov.hu/szabalyzok/utmutatok/3005_2021__utmmutato_20210723 linken.

Az Európai Unió vámterületére beszállított árukat megérkezésükkor haladéktalanul vám elé kell állítani.

Minden vámeljárásra szánt áruról az adott vámeljárásnak megfelelő vám-árunyilatkozatot kell benyújtani.

3. Termékimport

A termékimport olyan termék behozatala vagy egyéb módon bejuttatása az Európai Unió vámterületére, amely nincs szabad forgalomban.

A legjellemzőbb, Európai Unióba irányuló forgalomhoz kapcsolódó vámeljárások: szabad forgalomba bocsátás és árutovábbítási vámeljárás.

» Szabad forgalomba bocsátás

Főszabály szerint elektronikusan kell indítványozni.

Meg kell előznie a belépési gyűjtő árunyilatkozat benyújtásának.

A nem uniós áru elnyeri az uniós áru vámjogi státuszt.

Vám- és egyéb teherfizetési kötelezettséget eredményezhet.

A vámeljárás indítványozásához szükséges okmányok:

• a címzett (importőr) részére kiállított kereskedelmi számla,

• ha kedvezményes vámtétel igénybevételére van lehetőség: az áruk származását igazoló okmány.

Ha az áru állat- vagy növényegészségügyiellenőrzés-köteles: közös egészségügyi beléptetési okmány. Az ellenőrzésköteles áruk listája megtalálható a takarmányok harmadik országokból való behozataláról szóló 52/2005. FVM–PM együttes rendelet 1. számú melléklet II. fejezetének 8. pontjában, valamint a növénykárosítókkal szembeni védekező intézkedésekről szóló (EU) 2016/2031 európai parlamenti és tanácsi rendelet egységes végrehajtási feltételeinek megállapításáról, valamint a 690/2008/EK bizottsági rendelet hatályon kívül helyezéséről és az (EU) 2018/2019 bizottsági végrehajtási rendelet módosításáról szóló 2019/2072/EU bizottsági rendelet XI. mellékletének A és B részében.

» Árutovábbítási vámeljárás

Főszabály szerint elektronikusan kell indítványozni.

Ha a benyújtott vám-árunyilatkozat tartalmazza a belépési gyűjtő árunyilatkozathoz megkövetelt összes adatot, nem kell önálló belépési gyűjtő árunyilatkozatot benyújtani.

A vámeljárás nem rendezi véglegesen az áru vámjogi sorsát, így azt biztosan további vámeljárás, vámjogi rendeltetés vagy az Európia Unió vámterületéről való kilépés követi.

A vámeljárásban a vám és egyéb teher (különösen általános forgalmi adó) mértékének megfelelő biztosítékot kell nyújtani. A biztosítékokra vonatkozó előírásokat az Uniós Vámkódex létrehozásáról szóló 952/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 2. fejezete tartalmazza a 89. cikkel kezdődően.

A vámeljárás indítványozásához szükséges okmányok:

• Nem feltétlenül a címzett részére kiállított kereskedelmi számla vagy értéknyilatkozat, amely alapján a biztosíték összege meghatározható. A kereskedelmi számla vagy értéknyilatkozat benyújtása nem kötelező, de az árutovábbítást, vámeljárást gyorsabbá, egyszerűbbé teszi.

• Ha az áru állat- vagy növényegészségügyiellenőrzés-köteles: közös egészségügyi beléptetési okmány. Az ellenőrzésköteles áruk listáját a szabad forgalomba bocsátáshoz szükséges okmányoknál felsorolt rendeletek tartalmazzák – olvasható a nav.gov.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Céltartalékképzés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Csökkentett energiadíj – mikrovállalkozás

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Tartozás elengedése két cég között

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs