hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Környezetvédelmi termékdíj: mi legyen a számlán és az áfabevallásban?

  • adozona.hu

Mit kell feltüntetni a számlán, ha környezetvédelmi termékdíj terheli a kiszámlázott anyagot? – kérdezte az Adózóna olvasója. Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Környezetvédelmi termékdíj és áfa vonatkozásban a következők a kérdéseink. Magyarországon első belföldi forgalomba hozók vagyunk. Környezetvédelmitermékdíj-kötelezettség terheli a kiszámlázott anyagot. A számlán fel kell tüntetnünk kötelezően valamit? Az áfatörvény 70. § (1) alapján az áfabevallásban kell-e valamit jelentenünk külön a termékdíjjal kapcsolatban? Ha igen, mit és milyen módon?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A hatályos környezetvédelmitermékdíj-szabályozás szerint a számlán nem kötelező termékdíjjal kapcsolatos záradékot feltüntetni, csak néhány speciális esetben (például termékdíj-átvállalás, termékdíj raktárba szállítás, termékdíj-visszaigénylés esetén). Az első belföldi forgalomba hozónak alapesetben (ha az általa történő értékesítés egy egyszerű adófizetéssel járó termékértékesítés) nincs ilyen jellegű kötelezettsége.

A számlát kiállító cég által fizetett termékdíj számlán való feltüntetése jogszabály szerint alapvetően nem kötelező, de a vevő kérésére fel kell azt tüntetni. Azaz, ha a vevő nem kéri a feltüntetést, akkor az eladó döntése, hogy

a) az általa fizetendő termékdíjat beépíti a termék árába, és nem tünteti fel semmilyen formában a számlán;

b) az általa fizetendő termékdíjat beépíti a termék árába, és külön feltünteti a számlán, hogy a termék árából mekkora összeget képvisel a termékdíj;

c) az általa fizetendő termékdíjat és a termék árát külön tételként tünteti fel a számlán.

Az áruért fizetendő végösszeg, valamint az áfa szempontjából mindhárom verzió ugyanazt eredményezi, azaz a beépített vagy külön feltüntetett termékdíj összege is ugyanúgy áfaköteles.

Érdemes a számlán egyértelműen jelezni, hogy az adott áruhoz kapcsolódó termékdíjról van szó, hogy ne tűnhessen ez áfa-szempontból egy külön, az árutól független, másként adózó továbbszámlázott egyéb szolgáltatásnak vagy költségnek értelmezhető tételnek.

Az általános forgalmi adóról szóló bevallásban nincs a termékdíjjal kapcsolatos kötelezettség, annak összegét – mint a fizetendő adó alapját – az adómértéknek megfelelő sorban kell feltüntetni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Kft. és katás vállalkozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs