hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Január 31. – Jogvesztő határidő a környezetvédelmi termékdíjban

  • adozona.hu

Tapasztalatok szerint a gazdálkodók akkor is sokszor a készletre vételkor állapítják meg a termékdíjat, ha ezt nem így jelentették be a NAV-nak. Bár azt lehetne feltételezni, hogy a termékdíj korábban történő megfizetésével nagy kockázat nem keletkezik, a helytelen gyakorlatot is mulasztási bírsággal sújtja a NAV – figyelmeztet a Mazars.

Január 31-éig minden adózó bejelentheti, ha a tárgyévben készletre vételkor szeretné megállapítani a termékdíjat. Január 31. a termékdíjátalányt választóknál is jogvesztő határidő. Aki csekély mennyiségű termékdíjas terméket hoz forgalomba, vagy használ fel saját célra, de eddig az általános szabályok szerint állapította meg a termékdíjat, annak kedvező lehetőség ez az egyszerűsítés, hiszen a termékdíjátalányt évente csak egyszer kell bevallani és megfizetni.

Az átalány fizetése a gépjármű-forgalmazók vagy -importálók és a mezőgazdasági termelők esetében is alkalmazható. Aki a tárgyévre szeretné az átalányfizetést alkalmazni, január 31-éig még bejelentheti ezt.

Az év első hónapjának utolsó napja azoknak is fontos határidő, akik egyéni hulladékkezelésre szeretnének áttérni. Bár kevés olyan társaság van, amelynek ez megéri – a nagyobb adminisztráció miatt –, azoknak a társaságoknak, amelyek emellett a rendszer mellett szeretnének működni az idei évben, szintén kiemelten fontos a január 31-ei határidő.

Az említett esetekben jogvesztő a január 31-ei dátum, igazolási kérelem benyújtásának sincs helye – hangsúlyozza a tanácsadó cég.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. osztalékot kap kft.-től

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata új szabályok

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás feleség

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close