hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Büntetővámok: tűzszünet az EU és az USA között

  • MTI/Adózóna

Részleges tűzszünetet kötött az Európai Unió és az Egyesült Államok az acél- és alumíniumimportot sújtó amerikai pótvámok ügyében, és tárgyalásokat indított a globális túltermelés kezeléséről, valamint Kína kereskedelemtorzító politikájáról.

Brüsszel és Washington ma közös nyilatkozatban jelentette be a döntéseket, miután Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság gazdaságért felelős alelnöke, Katherine Tai amerikai kereskedelmi főképviselő és Gina M. Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter a múlt héten virtuális tanácskozást tartott. A megbeszélésen egyetértettek abban, hogy hatékony megoldásokat kell találni a kulcsfontosságú iparágak jövőjének megvédésére, és felvázoltak egy utat, amelynek révén véget tudnának vetni a Kereskedelmi Világszervezet (WHO) keretében folyó eljárásoknak az acél- és alumíniumimportra kivetett amerikai pótvámok ügyében.

Donald Trump akkori amerikai elnök 2018. március 8-án írta alá azt a két proklamációt, amelyek alapján március 23-tól kezdve az acéltermékek behozatalát 25 százalékos, az alumíniumét pedig 10 százalékos pótvámmal sújtották. Az elnök az amerikai gazdaság érdekeivel és az amerikai nemzetbiztonság elsőbbségével indokolta döntését.

Az Európai Unió tagadta, hogy exportja bármilyen biztonsági fenyegetést jelentene, és válaszul büntetővámokat vetett ki 2,8 milliárd euró értékű amerikai termékre. Az amerikai pótvámok 6,4 milliárd euró értékű uniós fémkivitelt sújtanak. Brüsszel azt ígérte, hogy a két összeg közötti különbözet, a fennmaradó 3,6 milliárd euró hatását három év múlva, azaz most júniusban vagy a Kereskedelmi Világszervezet kedvező döntése után fogja "kiegyensúlyozni".

Az Európai Bizottság ma közölte, hogy legfeljebb hat hónapra felfüggeszti a megtorlásul bevezetett vámok tervezett emelését. Június 1-jétől kezdve ugyanis megduplázták volna a számos amerikai termék importját megdrágító pótvámokat, azaz az amerikai rúzsoktól kezdve a sportcipőkön keresztül, az amerikai bourbon whiskyn, motorkerékpárokon és motorcsónakokon át számos termék esetében 50 százalékra emelkedett volna a pótvám.

Brüsszel és Washington ma kiadott közös nyilatkozatában jelezte, hogy szövetségesekként elő tudják mozdítani a magas szintű sztenderdek érvényesítését, kezelni tudnak közös problémákat és "felelősségre vonhatják az olyan országokat, mint Kína, amelyek támogatják a kereskedelmet torzító politikákat". A felek azt tervezik, hogy még az év vége előtt megoldást keresnek a globális acél- és alumíniumtúltermelés problémájára.

"Borzalmasan nézett volna ki", ha az EU egy hónappal Joe Biden amerikai elnök brüsszeli látogatása előtt megemelte volna a Harley Davidson motorokra és más amerikai termékekre kivetett vámokat - vélte Bernd Lange, az Európai Parlament kereskedelmi bizottságának vezetője, hozzátéve, hogy az Egyesült Államoknak a csúcstalálkozón "érezhető kötelezettségvállalással" kell viszonoznia az uniós gesztust.

Az Egyesült Államok továbbra is fenntartja az acél- és alumíniumimportot sújtó amerikai pótvámokat, ami Kínát, Indiát, Norvégiát, Oroszországot, Svájcot és Törökországot is hátrányosan érinti.

A Kereskedelmi Világszervezet, amely Kína, az Európai Unió, India, Norvégia, Oroszország, Svájc és Törökország panaszát vizsgálja, februárban elhalasztotta a döntést az amerikai acél- és alumíniumimportot sújtó pótvámokról. A késlekedést a koronavírus-járvánnyal magyarázta, és legkorábbi esetben is az év második felére ígérte a döntést.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok kereskedelmi vitájukban már tettek egymásnak gesztust azzal, hogy márciusban négy hónapra felfüggesztették az – európai Airbus és az amerikai Boeing repülőgépgyártóknak nyújtott, a WTO által tiltottnak minősített állami támogatások miatt – egymás exportjára kivetett büntetővámokat. A felfüggesztésnek az a célja, hogy a vámok eltörlésének érdekében a szükséges belső eljárások mindkét oldalon befejeződhessenek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Kft. és katás vállalkozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó szocho maximum

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs