hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mibe kerül a pénzbeli ajándék és örökség?

  • Surányi Imréné okleveles közgazda
2

Kapcsolódó jogszabályok


A 2013. év január 1-jétől hatályba lépett törvénymódosítások egyike megszüntette a takarékbetét ajándékozásának, öröklésének illetékmentességét, de ez nem érinti az egyenes ági rokonok közötti ajándékozás, öröklés mentességét az illeték alól.

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) 2013. előtt hatályos rendelkezései szerint illetékmentes volt a takarékbetét ingyenes megszerzése, illetve öröklése. Az ehhez tartozó fogalmi meghatározás szerint takarékbetétnek számított a Polgári törvénykönyv 533. paragrafusa alapján kötött szerződés szerint a magánszemély által a hitelintézetnél elhelyezett pénz és kamata, így a magánszemély bankszámláján elhelyezett pénz és kamata is, kivéve az üzleti célú pénzforgalmi bankszámlán, elszámolási számlán elhelyezett pénzt és kamatát. Ez a szabályozás lehetővé tette, hogy ha bármely magánszemély egy másik magánszemély lakossági bankszámlájára utalt át a pénzt, akkor az illetékmentes, míg ha készpénzben adta volna át, vagy a készpénzt a másik bankszámlájára fizette volna be, akkor az illetékköteles volt, ha a 150 ezer forintot meghaladta. Így azután a számlaátutalások révén történő bármilyen összegű ajándékozás, illetve a lakossági bankszámlán lévő követelés öröklése révén bárki elkerülhette az illetékfizetési kötelezettséget. Ez most már nem lehetséges, fő szabályként az ingó ajándékozása, öröklése esetén a vagyonszerzőnek 18 százalék illetéket kell fizetnie.

Az Itv. alkalmazásában ingónak minősül a fizetőeszköz (pénz), az értékpapír, a gazdálkodó szervezetben fennálló vagyoni betét, valamint mindaz, ami ingatlannak nem minősülő dolog. Ez azt jelenti, hogy nem csak a készpénz, hanem a bankszámlapénz is tárgya az öröklési és az ajándékozási illetéknek.

A változás azonban nem érint minden esetet.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
fagyongy55

Ez engem is érdekel pl.ha gyermekemnek akarok a számlájára utalni 500000.- ft ot az illetékmentes-e és kell-e valahova jelentenem és milyen módon.?

Mátyás 46

Tisztelt Szerző!
Kérném szíves válaszát, ha a devizahitellel terhelt házunkat a házastársam folyószámlájáról egy összegben váltottuk ki 2011-b en és nem megosztva külön-külön ez is ajándékozásnak minősül,
Be kellett volna jelenteni a közös vagyonból való együttes kifizetés rám eső részét?
Ezt lehet ajándékozási illetékkel szankcionálni visszamenőleg?
A házastársak közötti pénzmozgás is ajándékozásnak minősül, mert taxatíve ez nincs benne felsorolva.
Sajnos a jogszabály hézaga miatt egyre vadabb rémhírek keltek már lábra és ha lehetne szeretnénk tisztán látni.
Fáradozását előre is köszönöm.
Tisztelettel. B.Mihály

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó gépjármű költségelszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Idegen épületen végzett beruházás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Rendszám feltüntetése a számlán

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink