hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elérheti-e a tranzakciós illeték a nyugdíjakat?

Elképzelhető, hogy a nyugdíjak sem mentesülnek a tranzakciós illeték alól?

A jegybank szakértői ma publikált inflációs jelentésükben már elfogadják, hogy az államkincstártól összejön az eredetileg tervezett 80 milliárd forintnyi tranzakciós illeték – írja a Portfolio.hu. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előrejelzése szerint 2013-ban 2,9 százalék lehet a költségvetés GDP-arányos hiánya. "Egyenlegvárakozásunkat együttesen 0,3 százalékkal javította, hogy egyrészt a korábban feltételezettnél lassabban teljesedik ki a munkahelyvédelmi akcióterv hatása, másrészt a 2012-es adatok szerint az önkormányzati alrendszer a vártnál gyorsabban és erőteljesebben igazította ki egyenlegét" – fogalmaz az MNB inflációs jelentése. "További 0,2 százalékos egyenlegjavulást okoz, hogy a 2012. decemberi jelentéshez képest a kincstári tranzakciós illetékből mintegy 60 milliárd forintnyi többletbevételt feltételezünk. Ennek realizálásához azonban kormányzati intézkedés szükséges" – olvasható a jelentésben.

Ennek értelmében a jegybank elfogadja azt, hogy a Magyar Államkincstárhoz befolyik az eredetileg tervezett 80 milliárd forint, ennek érdekében azonban kormányzati lépésekre lesz szükség. Az inflációs jelentést bemutató tájékoztatón az ezzel kapcsolatos kérdésre az MNB részéről azt válaszolták, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékesei ígéretet tettek arra, hogy elmaradás esetén lépnek az államkincstári illetékbevételek növelése érdekében.

Ha az NGM mindenképp tartani szeretné a 80 milliárdos bevételt, akkor több opció lehetséges. Vagy növeli az államkincstári tranzakciókra vonatkozó kulcs mértékét, vagy kiszélesítik az illetékköteles államkincstári tranzakciók körét (vagyis az adóalapot növelik), megszüntetik bizonyos tranzakciók mentességét (pl. nyugdíjak). Esetleg még az is szóba kerülhet, hogy a kettőt együtt alkalmazzák. Mindhárom lehetőség azonban politikailag nehezen vállalható, ugyanakkor a kormány dönthet úgy is, hogy tovább növeli a kereskedelmi bankokra kirótt illeték mértékét – jelenleg 2, illetve 3 ezrelék (készpénzfelvétel esetén) –, vagy más területeken alkalmaz megszorításokat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Indiai áru árutovábbítása – áfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban tőkeemelés illetékkérdése

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

EPR-díj könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3