hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Aki spórol, megúszhatja az öröklési és az ajándékozási illetéket

  • MTI

Számos adótörvényt módosít a címe alapján nemzetközi közigazgatási együttműködésről szóló jogszabály-tervezet. Többek között módosul a katáról, a kiváról, a játékadóról, a látvány-csapatsport támogatásáról szóló törvény, csakúgy, mint a jövedéki törvény.

A Matolcsy György által jegyzett, „Az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól” címet viselő, 50 oldalas törvényjavaslat értelmében mentesülne az öröklési, illetve ajándékozási illeték alól a lakás-előtakarékossági szerződés alapján történő vagyonszerzés.

A nem online szerencsejáték-szervezők esetében, a "jelentős munkahelyteremtő képességgel rendelkező, nagy volumenű beruházások megvalósítása érdekében" a minisztérium a 10 milliárd feletti éves tiszta játékbevételre 30 százalékról 10 százalékra csökkentené a jatékadó kulcsát. Az adóalapot emellett növelné a borravaló 50 százaléka.

Egy másik javaslat értelmében a bányajáradék összege másfél milliárd forint értékhatárig beszámítható lesz az energiaellátók jövedelemadójának összegébe, legfeljebb annak mértékéig. A tervezet egyben pontosítja az érintett, távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényt, amennyiben az adónem a vízközmű-szolgáltatókra és a háztartási szennyvíz begyűjtésével foglalkozó vállaltokra is kiterjed.

A látvány-csapatsport támogatási adókedvezményének vonatkozásában a minisztérium a 2013-2014 támogatási időszaktól bevezetné a kiegészítő sportfejlesztési támogatást, amelyet a közvetlenül az érintett sportág szakszövetségén keresztül kellene visszaforgatni a sport támogatására. A törvénytervezet egyben egyértelművé teszi, hogy az ilyen látvány-csapatsportok támogatása a támogató szempontjából nem minősül költségnek, illetve ráfordításnak.

A pénzügyi tranzakciós illetékkel kapcsolatosan a törvény-javaslat egyértelművé teszi, hogy az illeték hatálya kiterjed a Magyar Posta által bevezetett fehér csekkekre is.

A minisztérium számos ponton módosítaná a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvényt. Így könnyít a szennyezetté vált jövedéki termékek tisztításának szabályozásán, lehetővé teszi, hogy a vendéglátó-ipari tevékenységet folytatók a 2 literesnél kisebb kiszerelésű, a jövedéki adó hatálya alá eső alkoholtermékekből, illetve borból az eddigi egy-egy helyett öt-öt palack lehessen megbontva. Végül a módosító az e törvény értelmében elkövetett egyes jogsértések esetében a meglévő 30 napos bezárási büntetés mellett bevezeti a 12 napos üzletbezárás lehetőségét.

A törvényjavaslat szerint július 1-től már a tartósan lízingelt cégautók esetében is levonható lesz a cégautóadóból a megfizetett gépjárműadó. A korábbi, az adónemek különböző adóalanyából származó jogtechnikai problémát azzal orvosolná a minisztérium, hogy a cégautóadó alanyává válhatna a személygépkocsi tartós bérletbe vevőjét is.

A személyi jövedelemadóról szóló törvényt úgy módosítja a salátatörvény, hogy adómentessé teszi egyrészt az "Út a szakmaválasztáshoz" program keretében, európai uniós források terhére adományozott tanulmányi ösztöndíjat, másrészt pedig a szociális menetdíj-támogatást, azaz egyes utazási kedvezményeket.

A törvényjavaslat értelmében hatóság hivatalból intézkedhetne a korkedvezményes munkaköri jegyzékben felsorolt munkakörök egészségkárosító hatásainak felméréséről. Ennek értelmében, a legkésőbb 2014. december 31-ig elvégzett felmérés alapján a foglalkoztatók mentesülhetnének a korkedvezmény-biztosítási járulék megfizetése alól.

A benyújtott iromány javaslatot tesz, hogy a főállású anyáknak, vagyis akik gyermeknevelési támogatásban (gyet) részesülnek saját háztartásukban nevelt legalább három gyermekükre tekintettel, ne kelljen egyéni vagy társas vállalkozóként minimum összeg (minimálbér 112,5 százaléka) után szociális hozzájárulási adót, illetve járulékokat fizetni a gyet folyósítása melletti munkavégzésük esetén.

A javaslat szerint a biztosítási ügynöki tevékenységet végző vállalkozások is a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) hatálya alá esnének. Emellett a kisvállalati adó (kiva) szerinti adózás választására egész évben lehetőség lesz.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfatörvény kiléptetés értelmezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Bt. kilépő taggal történő elszámolás adózása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Társas vállalkozói jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31