hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Újabb kérdés az iparűzési adózásban: lízing és adómegosztás

  • adozona.hu

Lízingelt eszköz értékét hogyan kell figyelembe venni az iparűzési adó kiszámításakor? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás szakértőnk válaszolt.

"Cégünk 100 millió forint feletti adóalappal (előző év alapján) rendelkezik, a komplex megosztással számítja ki a székhelye és a telephelye között az iparűzési adó megosztását. A megosztáshoz összesítettük az értékcsökkenést, illetve a bérleti díjakat. Kérdésem a lízingre vonatkozik. Cégünk gépkocsikat pénzügyi lízinggel finanszírozott. Ebben az esetben a gépkocsi a tárgyi eszközeink között szerepel, értékcsökkenést így a megosztáshoz már számítok. Lehet még más teendőm a számításnál? Esetleg a lízingkamatot vegyem még figyelembe?

A helyi adókat szabályozó 1990. évi C. törvény melléklete tartalmazza az eszközérték meghatározásának módját. E szerint a vállalkozás a számviteli törvényben definiált saját, bérelt vagy lízingelt eszközt tekintheti tárgyi eszköznek. Eszközértékként pedig egyrészt az említett tárgyi eszközök után a társasági adó törvény szerint érvényesített értékcsökkenési leírás, másrészt a költségként elszámolható bérleti és lízingdíjak vehetők figyelembe, többek között.

Mivel a lízingelt eszköz is tárgyi eszköz, ezért ezen eszközök után a társaságiadó-törvény szerinti értékcsökkenési leírás összegét tudja figyelembe venni eszközértékként.

A fizetett lízingdíjat nem tudja figyelembe venni, mivel az nem költség. Ami a kamatot illeti, bár az kétségtelenül a lízing törlesztőrészletének a része, de egyrészt ez nem költség, hanem a pénzügyi műveletek ráfordításai közé tartozik, másrészt – szakértőnk véleményes szerint – nem az eszközhöz, hanem sokkal inkább a finanszírozáshoz kapcsolódik, így álláspontom szerint eszközértékként nem vehető figyelembe.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautó értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Lakásingatlan-hányadok értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs