hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Telephely és adóalap-megosztás az iparűzési adóban

  • Antretter Erzsébet adószakértő, Niveus Consulting Group
2

A helyi iparűzési adóellenőrzések gyakori témája, hogy a vállalkozás adott önkormányzat területén végzett tevékenysége keletkeztet-e telephelyet iparűzési adó szempontból, illetve, hogy melyik önkormányzathoz pontosan mennyi adót is kell fizetni.

Cikksorozatunk harmadik részében a telephellyel kapcsolatos kérdésekre, illetve az iparűzési adóalap megosztására vonatkozó legfontosabb tudnivalókat foglaljuk össze.

Ki kötelezett iparűzési adó fizetésére?

Helyi iparűzési adó fizetésére azon vállalkozók kötelesek, akik az adott önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel vállalkozási tevékenységet, azaz iparűzési tevékenységet végeznek. Iparűzési adó fizetésére tehát a nyereség-, illetve jövedelemszerzésre irányuló tevékenységük után kötelezettek a vállalkozók.

Ugyanakkor a helyi adókról 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) alapján állandó jellegű iparűzési tevékenységet végez az önkormányzat illetékességi területén székhellyel, illetve telephellyel rendelkező vállalkozó akkor is, ha ezt a tevékenységet részben vagy akár egészében székhelyen (telephelyén) kívül folytatja. Tehát a székhely, telephely megléte már önmagában iparűzési adókötelezettséget keletkeztet.

Székhely

Belföldi vállalkozások esetében az alapszabályban (alapító okiratban), a cégbejegyzésben (bírósági nyilvántartásban) feltüntetett hely minősül székhelynek. Külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe esetén pedig a cégbejegyzésben a fióktelep helyeként megjelölt hely tekintendő székhelynek.

A székhely szerinti településen iparűzési adó kötelezettség szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a székhelyen folyik-e szűkebb értelemben vett vállalkozási tevékenység. Az adókötelezettség akkor is fennáll, ha a székhely csak levelezési címként szolgál, vagy más vállalkozás székhely-szolgáltatásként bocsátja az adóalany rendelkezésére.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, mi minősül telephelynek, továbbá hogyan kell az iparűzési adót megosztani az egyes önkormányzatok között!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasónk!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Üdvözlettel az Adózóna csapata

juhjoz

Tisztelt szolgáltató! Hogyan kell megosztani személyi jellegű ráfordítással arányos megosztás módszere alapján, ha a székhely év közben (szeptember 9-én)áthelyezésre került. Az addig felmerült személyi jellegű ráfordítást kell figyelembe venni, a másik településnél meg a maradandó időre teljes egészében alapot képez a bevétel összege? A nyomtatványkitöltő hibásnak jelzi? Tisztelettel várom válaszukat.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Biztosítás adóvonzata 2

Szipszer Tamás

adószakértő

Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Tervezett kata szigorítás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close