hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Még egyszer a kkv-k 1 százalékos ipájáról: elszámolás, teendők

  • Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának igazgatója

A kkv-k 1 százalékos iparűzési adójáról szóló előző cikkünkben az összeszámítási szabály alkalmazásának szükségességét mutattuk be. Az alábbiakban pedig azt részletezzük, hogy milyen teendőik lehetnek még a kkv-knak ezügyben, illetve hogyan kell elszámolniuk az iparűzési adót a kedvezményes adómérték alkalmazása esetén.

Írásunk első részét itt olvashatja el.

Az összeszámítási szabály figyelembevételének elmulasztása

Azon vállalkozásoknak, amelyek – ellentétben a cikksorozat első részében leírtakkal – tavaly nem úgy értelmezték a jogszabályt, hogy a 4 milliárd forintos határérték elérésének vizsgálatakor is alkalmazandó az összeszámítási szabály, és csak a saját adataikat figyelembe véve úgy nyilatkoztak, hogy jogosultak az iparűzésiadó-kedvezményre, különösen figyelniük kell az 2021-es iparűzésiadó-bevallásuk kitöltésekor. Nekik ugyanis ebben a bevallásban kell az adót a normál mértékkel számolni, és az alacsonyabb előlegek, illetve a számított kötelezettség különbségét meg is kell fizetniük főszabály szerint 2021. május 31-éig. Szintén javasolt a 2021-ben tett nyilatkozatukat visszavonni, annak érdekében, hogy a 2021-es hibás tartalmú nyilatkozat a továbbiakban ne jelentsen kockázatot, és a 2022-es előleg már a normál mértékkel kerüljön megállapításra. A nyilatkozat visszavonására e-papíron küldött levélben van lehetőség, erre a célra külön nyomtatvány nem áll rendelkezésre.

Határérték túllépése 2022-ben

Szintén e-papíron vonhatják vissza korábbi nyilatkozatukat azon vállalkozások, amelyek tavaly – az összeszámítási szabályt is figyelembe véve – jogosultak voltak az 1 százalékos iparűzésiadó-mértékre, idén viszont várhatóan meg fogják haladni az előírt határértékeket (például az árfolyamok változásának köszönhetően).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mi a számviteli elszámolás módja a kedvezményes adómérték alkalmazása esetén!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanvásárlás készpénzért

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Személygépjármű-értékesítés

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Számla nélkül költségelszámolás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs