hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kkv-k 1 százalékos ipája: az összeszámítási szabály

  • Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának igazgatója

2022. február 25. napját követően talán már kevésbé tűnik érdekesnek a kkv-k 1 százalékos iparűzési adójával kapcsolatos szabályozás. A 2021-es iparűzésiadó-bevallások benyújtása előtt azonban érdemes lehet még egyszer átgondolni a jogosultságot, különös tekintettel a kkv-törvény összeszámítási szabályának alkalmazására.

Kedvezményes iparűzésiadó-mértékre való jogosultság

Az 1 százalékos ipamérték alkalmazásának lehetőségét és szabályait a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges egyes intézkedésekről szóló 639/2020. kormányrendelet (a továbbiakban: kormányrendelet), illetve a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) 2022. január 1-jétől hatályos 51/L– 51/O §-ai tartalmazzák.

A kormányrendelet 1. §-a, illetve a Htv. 51/L § (1) bekezdése alapján „a 2021. évben végződő adóévben azon, a Htv. szerinti vállalkozó esetén, amely azzal felel meg a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (kkv-törvény) szerinti mikro-, kis- és középvállalkozássá minősítés feltételeinek, hogy esetében a kkv-törvény 3. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott nettó árbevétel vagy mérlegfőösszeg értékhatár legfeljebb 4 milliárd forint (a továbbiakban: mikro-, kis- és középvállalkozás), a helyi iparűzési adó mértéke 1 százalék, ha a 2021. évben végződő adóévben alkalmazandó önkormányzati rendeletben megállapított adómérték több, mint 1 százalék.”

A Htv. 51/L § (2) bekezdése szerint pedig "az (1) bekezdés szerinti rendelkezés – ha az ott meghatározott feltételek a vállalkozó esetén a 2022-ben végződő adóévben fennállnak – alkalmazható a 2022. évben végződő adóévben is.”

Olvassa el az Adózóna egyéb írásait is a témában!

A fentiek alapján egy vállalkozás akkor jogosult az 1 százalékos helyi iparűzési adó alkalmazására, ha azzal felel meg 2021-ben, illetve 2022-ben a kkv-törvény szerinti mikro-, kis- és középvállalkozássá minősítés feltételeinek, hogy nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege nem éri el a 4 milliárd forintot.

Vagyis a szabályozás csak az árbevételre és mérlegfőösszegre vonatkozó előírás [kkv-törvény 3. § (1) bekezdés b) pont] tekintetében határoz meg a kkv-törvénytől eltérő speciális szabályt, a 4 milliárdos határértékre vonatkozó előírás kivételével a kkv-törvény mikro-, kis- és középvállalkozássá minősítésre vonatkozó előírásait változatlanul kell alkalmazni a vállalkozások 1 százalékos iparűzésiadó-mértékre való jogosultságának vizsgálatakor. Ebből pedig következik, hogy mind a létszámra vonatkozó feltételt (legfeljebb 250 fő), mind a mérlegfőösszegre vagy árbevételre vonatkozó feltételt (legfeljebb 4 milliárd forint) a kkv-törvény összeszámításai szabályainak megfelelően a partner és kapcsolódó vállalkozásokkal együtt kell vizsgálni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek a mikro-, kis- és középvállalkozássá minősítés feltételei, valamint, hogy mi minősül partnervállalkozásnak, illetve kapcsolódó vállalkozásnak!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alkalmi munkavállalás, munkaviszony, járulék

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Kisgyermekes szülő távmunkavégzése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink