hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kkv-k 1 százalékos ipája: az összeszámítási szabály

  • Antretter Erzsébet, Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának igazgatója

2022. február 25. napját követően talán már kevésbé tűnik érdekesnek a kkv-k 1 százalékos iparűzési adójával kapcsolatos szabályozás. A 2021-es iparűzésiadó-bevallások benyújtása előtt azonban érdemes lehet még egyszer átgondolni a jogosultságot, különös tekintettel a kkv-törvény összeszámítási szabályának alkalmazására.

Kedvezményes iparűzésiadó-mértékre való jogosultság

Az 1 százalékos ipamérték alkalmazásának lehetőségét és szabályait a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges egyes intézkedésekről szóló 639/2020. kormányrendelet (a továbbiakban: kormányrendelet), illetve a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) 2022. január 1-jétől hatályos 51/L– 51/O §-ai tartalmazzák.

A kormányrendelet 1. §-a, illetve a Htv. 51/L § (1) bekezdése alapján „a 2021. évben végződő adóévben azon, a Htv. szerinti vállalkozó esetén, amely azzal felel meg a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (kkv-törvény) szerinti mikro-, kis- és középvállalkozássá minősítés feltételeinek, hogy esetében a kkv-törvény 3. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott nettó árbevétel vagy mérlegfőösszeg értékhatár legfeljebb 4 milliárd forint (a továbbiakban: mikro-, kis- és középvállalkozás), a helyi iparűzési adó mértéke 1 százalék, ha a 2021. évben végződő adóévben alkalmazandó önkormányzati rendeletben megállapított adómérték több, mint 1 százalék.”

A Htv. 51/L § (2) bekezdése szerint pedig "az (1) bekezdés szerinti rendelkezés – ha az ott meghatározott feltételek a vállalkozó esetén a 2022-ben végződő adóévben fennállnak – alkalmazható a 2022. évben végződő adóévben is.”

Olvassa el az Adózóna egyéb írásait is a témában!

A fentiek alapján egy vállalkozás akkor jogosult az 1 százalékos helyi iparűzési adó alkalmazására, ha azzal felel meg 2021-ben, illetve 2022-ben a kkv-törvény szerinti mikro-, kis- és középvállalkozássá minősítés feltételeinek, hogy nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege nem éri el a 4 milliárd forintot.

Vagyis a szabályozás csak az árbevételre és mérlegfőösszegre vonatkozó előírás [kkv-törvény 3. § (1) bekezdés b) pont] tekintetében határoz meg a kkv-törvénytől eltérő speciális szabályt, a 4 milliárdos határértékre vonatkozó előírás kivételével a kkv-törvény mikro-, kis- és középvállalkozássá minősítésre vonatkozó előírásait változatlanul kell alkalmazni a vállalkozások 1 százalékos iparűzésiadó-mértékre való jogosultságának vizsgálatakor. Ebből pedig következik, hogy mind a létszámra vonatkozó feltételt (legfeljebb 250 fő), mind a mérlegfőösszegre vagy árbevételre vonatkozó feltételt (legfeljebb 4 milliárd forint) a kkv-törvény összeszámításai szabályainak megfelelően a partner és kapcsolódó vállalkozásokkal együtt kell vizsgálni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek a mikro-, kis- és középvállalkozássá minősítés feltételei, valamint, hogy mi minősül partnervállalkozásnak, illetve kapcsolódó vállalkozásnak!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs