hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóról csörtézik a Kúriával a kerület

  • MTI

A Kúria az ombudsman indítványa alapján úgy döntött, nem felel meg a hatályos jogszabályoknak, hogy a józsefvárosi önkormányzat mentesíti a bejelentett kerületi lakásbérlőket a kommunális adó megfizetésétől. A főváros VIII. kerülete tiszteletben tartja a döntést, de nem ért vele egyet, ezért vizsgálja annak jogi lehetőségét, hogy ezeknek a bérlőknek a jövőben se kelljen adót fizetniük – közölte a józsefvárosi önkormányzat sajtóirodája az MTI-vel.

A közleményben idézik a Kúria döntését, amely alapján 2016-os évre már adót kell fizetnie annak, aki nem magánszemélytől bérel lakást.

Idén január 1-jétől a VIII. kerületben a kiadott lakások után évi 28 140 forintot kell fizetnie a bérbeadónak.

Az önkormányzati rendelet értelmében nem kell kommunális adót fizetniük azoknak a józsefvárosi lakosoknak, akiknek a kerületben bejelentett lakásuk van, valamint azoknak sem, akik önkormányzati bérlakásban élnek. A rendelet szerint mentesül az adó megfizetése alól az a magánszemély is, aki cégtől bérli lakását, és be is van jelentve oda.

A Kúria önkormányzati tanácsa a Magyar Közlönyben október 21-én közzétett határozatával megállapította, hogy törvényellenes a józsefvárosi önkormányzat magánszemélyek kommunális adójáról szóló rendeletének az a pontja, amely szerint a bejelentett kerületi lakásbérlőknek nem kell kommunális adót fizetniük. Ezt a pontot a bíróság 2015. december 31-ével megsemmisítette.

Határozatával a Kúria részben helyt adott az ombudsman indítványának. Az alapvető jogok biztosához egy magánszemély fordult panasszal, mondván, az egyenlő bánásmód követelményeit sértik az önkormányzat 2014. szeptemberi önkormányzati rendeletének azon szabályai, amelyek a kommunális adó megfizetése alól minden adóalanyt mentesítenek, kivéve a lakástulajdonát bérbe adó magánszemélyt.

Az alapvető jogok biztosának érvelése szerint az önkormányzat által megállapított mentességek túllépték a helyi adóban foglalt törvényi kereteket.

A Kúria ugyanakkor elutasította az önkormányzati rendelet egy másik pontja törvényellenességének megállapítására irányuló indítványt. E pont szerint az adó tárgya a lakástulajdon, alanya a lakás tulajdonosa, aki akkor mentesül a kommunális adókötelezettség alól, ha van a kerületben bejelentett lakcíme, és nem él a tulajdonjogából eredő hasznosítás jogával, azaz a lakását nem adja bérbe.

A Kúria nem osztotta az alapvető jogok biztosának azt az érvelését, amely szerint az önkormányzat tartalmi szempontból ebben az esetben a bérleti jogviszonyt adóztatja, a mentességi szabály pedig nem kapcsolódik az adótárgyhoz avagy az adó alanyához.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Munkanélküli ellátás a járvány miatti foglalkoztatás megszüntetése okán

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Katafizetés alóli mentesülés

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close