hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változnak az egészségügyi adatok kezelésének szabályai

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Változik az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló törvény (Eüak.) a nemrégiben az Országgyűlés elé terjesztett, az Európai Unió adatvédelmi reformjának végrehajtása érdekében szükséges törvénymódosításokról szóló javaslatcsomag részeként.

Mint közvetlenül érvényes jogi norma, 2018. május 25-étől alkalmazandóvá vált az Európai Uniós Általános Adatvédelmi Rendelete (GDP), ami azt jelenti, hogy annak szabályait – további jogalkotási aktus nélkül is – valamennyi tagállamban, változtatás nélkül kötelező betartani. A GDPR szektorsemleges szabályokat tartalmaz, így az egészségügyre sem vonatkoznak eltérő adatkezelési szabályok.  

A hazai jogalkotónak az uniós jog elsőbbsége alapján így nem maradt más választása, mint a rendeletbe ütköző adatkezelési szabályok hatályon kívül helyezése, mely részletszabályok a GDPR szabályaira tekintettel már egyébként sem alkalmazhatók. Függetlenül tehát attól, hogy a tervezetet elfogadja-e az Országgyűlés, vagy sem, feltétlenül érdemes a módosításokat már most is követni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a személyes adatok, a betegek jogainak védelmét szolgáló törvényváltozásokat.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Export szolgáltatás mérnöki tevékenység

Bunna Erika

adótanácsadó

Áfabevallás 8. sora

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3