hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szinte lehetetlen személyes adatokat szabályosan továbbítani az USA-ba: itt vannak az okok

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Az Európai Unió területén a személyes adatok kezelését és védelmét az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) szabályozza. Ennek értelmében személyes adat az Európai Gazdasági Térségen kívüli területre abban az esetben továbbítható, ha az adatok védelmének megfelelősége biztosított. Az USA jogának megfelelőségével azonban több probléma is akad, melyekre a felek (EU, USA) közös megoldást igyekeznek találni. Ilyen kísérlet körvonalazódott, amikor Biden elnök európai látogatást tett. A részleteket az alábbiakban mutatjuk be.

A megfelelőségnek több módja adott

A megfelelőség legegyszerűbben akkor biztosítható, amikor az Európai Bizottság határozata kinyilvánítja egy harmadik országról, hogy annak jogrendje megfelelő védelmi szintet nyújt (ezt hívjuk megfelelőségi határozatnak). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy vállalkozás vagy szervezet továbbíthatja az adatokat egy másik – harmadik országban működő – vállalkozásnak anélkül, hogy az adatátadónak kiegészítő garanciákat kellene nyújtania vagy további feltételeknek kellene megfelelnie. Más szóval a „megfelelő” harmadik országba történő adattovábbítás az EU-n belüli adattovábbításhoz hasonlítható. Megfelelőségi határozatot fogadtak el például Svájc, illetve az Egyesült Királyság vonatkozásában, utóbbi esetében csupán 4 évre.

Az Adózóna oldalán adatvédelemmel kapcsolatos további írásokat itt olvashat.

Megfelelőségi határozat hiányában a legegyszerűbb megfelelési mód az úgynevezett standard szerződéses klauzulák alkalmazása, melyeket az Európai Bizottság dolgozott ki, és amelyek elérhetőek valamennyi tagállam nyelvén. Ezeket a szerződéses klauzulákat kell a feleknek a megállapodás részévé tenni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, miért nem fogadható el a kikötések sablonszerű alkalmazása, amikor egy USA-beli vállalkozó felé továbbít adatot egy uniós partner, illetve mi nehezíti tovább az USA-EU adatvédelmi, adattovábbítási kérdés rendezését!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Befejezetlen beruházás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Energia-nyilatkozat – lakossági fogyasztó

Pölöskei Pálné

adószakértő

Egyéni cég kft.-vé átalakulás és a tao

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 június
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs