hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adatvédelmi aggályok a felnőttképzési törvénnyel kapcsolatosan

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

A felnőttképzés szabályozása 2020 második felében komoly változáson ment keresztül. Ennek egyik elemeként a felnőttképző szervezeteknek a törvényi felhatalmazás alapján olyan személyes adatokat kell kezelniük, amelyre nincsen szükségük, és ezeket hosszú ideig tárolni kötelesek, illetve akár az oktatáson részt vevő személy kifejezett, ellentétes tartalmú nyilatkozatával szemben adattovábbítási kötelezettségük is van. Az alábbiakban az adatkezelési problémákba engedünk betekintést.

A felnőttképző szerv kiterjedt adatgyűjtésre köteles

A felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény a felnőttképzőt rengeteg adat begyűjtésére kötelezi. A törvény 21. § (1) bekezdése alapján a felnőttképző a képzés lebonyolítása érdekében kezeli a képzésben részt vevő személy természetes személyazonosító adatait, nemét, állampolgárságát, nem magyar állampolgár Magyarországon való tartózkodásának jogcímét és a tartózkodásra jogosító okirat, okmány megnevezését és számát, lakcímét, levelezési címét, elektronikus levelezési címét és telefonszámát, társadalombiztosítási azonosító jelét, adóazonosító jelét, illetve olyan, képzéssel összefüggő adatokat mint például a képzésben részt vevő személy végzettségével, szakképesítésével, szakképzettségével és idegennyelv-ismeretével, a képzésbe történő belépésével és a képzés elvégzésével, illetve a képzés elvégzése hiányában a képzésből történő kilépésével, a képzés során történő értékelésével és minősítésével, valamint a képzéssel összefüggő fizetési kötelezettségeivel és az igénybe vett képzési hitellel kapcsolatosak. A képzés finanszírozása tekintetében például adatkezelési kötelezettsége áll fenn a képzési költségek viselője vonatkozásában is, tehát ezen adatot is be kell gyűjtenie. Ezen személyes adatokat ráadásul a felnőttképző a felnőttképzési szerződés megkötésétől számított nyolcadik év utolsó napjáig köteles kezelni.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja milyen adatvédelmi hiányosságok merülnek fel az Oktatási Hivatal azonosítójának képzése kapcsán, hol nem tisztázott hogy kinek, miért és mely adatokat kell kezelnie, illetve mi a véleménye a folyamatról a NAIH-nak!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Polgári jogi társaság

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Németországi tankolás elszámolása itthon

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs