hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A járványügyi helyzet nem indok mindenre: adatvédelmi bírság Covid-teszteredmények küldése miatt

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Jelen ügy abból a járványügyi gyakorlatból következett, hogy a fertőzött személyek Covid-vizsgálati eredményeit a mentőszolgálattól a kormányhivatal kapta meg, az érintettek azonban a háziorvosnál érdeklődtek eredményeik után. Ennek következtében a kormányhivatal az eredményeket a háziorvosoknak megküldte. Erre az adattovábbításra azonban adott körülmények között nem a legnagyobb gondossággal került sor, mely így adatvédelmi incidenst eredményezett. Az ügy részleteit az alábbiakban mutatjuk be.

Közérdekű bejelentésből indult az ügy

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz egy magánszemély e-mailen keresztül közérdekű bejelentést küldött, amelyhez a bejelentő egy neki továbbított e-mail üzenetet és annak mellékleteként egy Excel-táblázatot csatolt. Az e-mailt és kapcsolt táblázatot 2020. április 14-én Budapest Főváros Kormányhivatala, XI. Kerületi Hivatala, Hatósági Főosztály, Népegészségügyi Osztálya küldte meg Budapest XI., XII. és XXII. kerülete valamennyi felnőtt háziorvosa és házi gyermekorvosa részére. Az e-mail üzenet és annak melléklete 1153 sorban tartalmazza meghatározott időszakban vizsgált, budapesti betegek személyes adatait, panaszaikat, vizsgálati eredményüket.

Rendelje meg most 15% kiadói kedvezménnyel a Munkajog 2021 különszámot!
A HVG szakértői tizenöt fejezetben összegzik a munkajog szabályait, az általános rendelkezésektől kezdve a munkaviszony létesítésén, díjazásán át annak megszüntetéséig. Külön fejezet szól az atipikus munkaviszonyokról, a munkaügyi vitákról és a munkavédelmi kötelezettségekről. A veszélyhelyzetre vonatkozó kommentárokat – a könnyebb követhetőség érdekében – színalányomással emeltük ki.
Részletek >>

Az e-mail megküldésére azért került sor, mivel az egészségügyi szolgáltatók egyéni tájékoztatása a kormányhivatal szerint nem volt biztosítható. A kormányhivatal ezért fel is hívta az eredetileg címzett háziorvosok figyelmét az adatok bizalmas kezelésére. Az Excel-fájl hozzáférésvédelemmel (pl. jelszó) nem volt ellátva.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mivel érvelt a bepanaszolt hivatal, illetve milyen álláspontot képviselt a Nemzeti Adatvédeli és Információs Hatóság!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Remote munka Hollandiában

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Napelempark létesítésének áfatartalma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink