60 találat a(z) vezető tisztségviselő cimkére

Megbízási jogviszony nyugdíjas vezető tisztségviselő II. Kérdés

Gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének díjazása Kérdés

Megbízási jogviszony nyugdíjas vezető tisztségviselő Kérdés

Tiszteletdíj-fizetés öregségi nyugdíjasnak Kérdés

A járványügyi intézkedések a vállalati döntésekre és vállalatirányításra is hatással vannak Cikk

A COVID-19 világkörüli terjedése és az ahhoz kapcsolódó biztonsági lépések, mint az utazási korlátozások és a szociális távolságtartási szabályok és tilalmak jelentős hatással vannak a vállalati döntéshozó szervek – a közgyűlések és igazgatótanácsok – eljárásaira és ezáltal a cégek működésére és irányítására is. Az ehhez kapcsolódó döntések szabálytalan meghozatalának komoly működési, jogi és pénzügyi következményei lehetnek a társaságra nézve – hangsúlyozta Orosz Dániel, a Baker McKenzie társasági jog és vállalatfelvásárlási csoport ügyvédje és Simkovicz Benjámin, társasági jog és vállalatfelvásárlási csoport ügyvédjelöltje.

Jogkövetési vizsgálat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 2019. július 30-án alapított kft. a megalapítás után ugyan tevékenységet nem végzett, de semmilyen egyéb bejelentési és adóbevallási kötelezettségének nem tett eleget. Ezen felül kapott egy jogkövetési vizsgálatot 2019 novemberében - erre semmilyen módon nem reagáltak. Milyen jogkövetkezményekre számíthat a cég, és a vezető tisztségviselők? Illetve amennyiben minden bejelentést, elmaradt bevallást beküldenek, akkor ez mennyire számít enyhítő körülménynek?

Jogellenes felmondás vezető beosztásúnak: kártérítés a munkáltatótól Cikk

Vezető állású munkavállaló munkaviszonyának jogellenes megszüntetése esetén a munkáltatót terhelő fizetési kötelezettségről döntött nemrégiben a Kúria az Mfv.II.10.171/2019/5. számú elvi határozatában.

Igazgatósági tagok jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésekben szeretném a segítségét kérni: zrt. igazgatósági tag elláthatja-e munkaviszonyban a feladatát. 5 db igazgatósági tag van a cégnél és nincs választva vezérigazgató. A Ptk. erre vonatkozóan, ahogy látom nem tartalmaz tiltást. Zrt. esetében vezető tisztségviselő az igazgatósági tag. Vezető tisztségviselő a feladatait munkaviszonyban és megbízással láthatja el. Viszont nem biztos, hogy merném munkaviszonyban bejelenteni őket. Az igazgatósági tagokat elvileg megválasztják. Ha megválasztották, akkor hogy köthetek én erre egy munkaszerződést? Szabadsággal, felmondási idővel, alárendelve a munkáltató alá? Jól van ez így? A Tbj. 5.§ (2) alapján * Az (1) bekezdés g) pontjában foglaltakon túl, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében munkát végző személynek kell tekinteni azt is, aki gazdasági társaság társas vállalkozónak nem minősülő vezető tisztségviselője. Ez is ezt erősíti, hogy ők nem lehetnek munkaviszonyban meglátásom szerint, mert tiszteletdíjat kell kapniuk, nem pedig munkabért. De nyilván ez az én levezetésem, várom, hogy meggyőzzön. Ebből következő kérdés: ha lenne köztük vezérigazgató, akkor hogy alakulnának a jogviszonyaik? Nyilván azért lenne jó az igazgatósági tagoknak munkaviszonyban lenni, mert akkor más cégeikben nem kellene megfizetniük a minimum járulékokat, illetve nem minősülnének főállású katásnak. De védhető lenne, hogy 40 órában igazgatósági tag? Köszönöm a válaszát!

Nyugdíjas vezető tisztségviselő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Öregségi nyugdíjban részesülő vezető tisztségviselő bt. beltagjaként elláthatja-e díjazás és járulékfizetés nélkül az ügyvezetői teendőket abban az esetben, ha egy másik részben saját tulajdonában lévő bt.-ben a személyes közreműködést munkaviszonyban látja el? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Kft. vezető tisztségviselője Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-nek két ügyvezetője van, férj és feleség. Mindegyik önállóan eljárhat. A férj tagsági, a feleség munkaviszonyban látja el a feladatait. A férj főállású katásként egyéni vállalkozó lett. Kérdésem: lehet-e két főállásnak minősülő jogviszonya, vagy a kft.-ben – a bérösszeg megtartása mellett – módosítani kell a jogviszonyát 4 órás munkaviszonyra? Köszönöm szépen a válaszát.

Létesül jogviszony? Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Nonprofit kft.-nek 100 százalékos tulajdonosa egy forprofit kft. A nonprofit kft. vezető tisztségviselője a forprofit kft. egyik tulajdonosa, aki a forprofit kft-ben is ügyvezető, 40 órás munkaviszonyban. A nonprofit kft.-ben a vezető tisztségviselést nulla forint megbízási díjért látja el. Azt szeretném megtudni, hogy be kell-e jelentenem a nonprofit kft.-be az ügyvezetőt mint társas vállalkozó heti 36 órás munkaviszony mellett a T1041-s nyomtatványon vagy elég csak havonta beküldeni a 1908-ra a nemleges nyilatkozatot a nonprofit kft.-nek (NY-nyilatkozat a nulla értékadatú bevallás kiváltásáról)? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Szövetkezet igazgatósági tagok bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szövetkezetnél az ügyvezetést háromtagú igazgatóság látja el. A szövetkezettől díjazást nem kapnak a tagok. Mindhármuknak van máshol 40 órás munkaviszonya. Kérdés, hogy be kell-e jelenteni őket a T1041-esen? Illetve kell-e róluk adatot szolgáltatni a 08-as bevalláson? Jól értelmezem a 08-as kitöltési útmutatóját, mely szerint a 304. sorba kell nullát írni ebben az esetben? "A gazdasági társaság (szövetkezet) vezető tisztségviselőjének jövedelmét még abban az esetben is ebben a sorban kell bevallani, ha a természetes személy e tevékenységet megbízási jogviszony keretében folytatja." Válaszát előre is köszönöm!

Külföldi vezető tisztségviselő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves válaszát: Magyarországon bejegyzett kft. 100 százalékos tulajdonosa (tag) egy Amerikai Egyesült Államok-beli cég. Az egyszemélyi ügyvezető amerikai-magyar kettős állampolgár, aki az USA-ban munkaviszonyban dolgozik. Ügyvezetői feladatait megbízási szerződés alapján látja el, 0 forint díjazásért. Magyarországon biztosítottnak minősül-e, illetve meg kell-e fizetnie a minimálbér utáni járulékokat? Köszönettel: V. Ildikó

Vezető tisztségviselői feladatok ellátási módjának rögzítése a társasági szerződésben Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társas vállalkozások vezető tisztségviselői tevékenységüket többféle jogviszony keretében láthatják el. Tapasztalataim szerint a társasági szerződések jelentős része ezen jogviszonyt nem határozza meg, nem nevesíti. Kérdésem az, hogy van-e arra jogszabályi előírás, hogy ezen adat kötelezően megjelenjen a társasági szerződésben? Ha a jelenlegi társasági szerződésben nincs benne például az, hogy az ügyvezető munkaviszony keretében látja el tevékenységét, kell-e azt módosítani, vagy elegendő egy munkaszerződés megkötése a vezető tisztségviselői tevékenység munkaviszonyban való ellátására? Köszönöm segítségüket: Rebák Sándor

A vezető tisztségviselők szigorú felelősségéről Cikk

Minden vezető tisztségviselőnek javallott tisztában lennie azzal, hogy ezen jogkörben eljárva bizonyos helyzetekben milyen felelősségi kérdésekkel kell szembenéznie.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfa levonhatósága

Bunna Erika

adótanácsadó

Rokkantnyugdíjas ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close