220 találat a(z) veszteség cimkére

Korábban el nem számolt veszteség elszámolása megszűnéskor Kérdés

Egyéni vállalkozó megszűnésekor a még el nem számolt veszteség milyen mértékben számolható el? A pozitív adóalap összegéig vagy az adóalap 50%-áig? Az egyéni vállalkozó az előző években a készlet feltöltése miatt veszteséges volt. Most szeretne megszűnni, a felhalmozott készletet (több millió) kiárusítja, ezzel jelentős eredményt ér el. Elszámolhatja-e az eddig keletkezett és el nem számolt veszteség teljes összegét? Ebben az esetben is vonatkozik-e rá az 50%-os korlát [49/B. § (7) a)], vagy megszűnéskor a teljes elhatárolt veszteség elszámolható? Köszönöm segítségüket és várom válaszukat.

Magánszemély lakásbérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély lakást ad bérbe, teljes évben. 50 százalékban tulajdonosa a lakásnak. Az értékcsökkenést az ingatlan bekerüléskori értéke alapján állapítja meg 2 százalékban. Kérdésem az lenne, hogy a teljes lakás értékét figyelembe veheti, vagy csak az 50 százalékát az értékcsökkenés meghatározásánál? Ha több lakást ad bérbe, akkor összevontan kezelheti-e a bevételeket és a költségeket a jövedelem meghatározásakor vagy ingatlanonként kell a jövedelmét megállapítani, ahol maximum a bevétel összegéig számolhat el költséget? Azaz az egyik ingatlan veszteségét szembeállíthatja-e a többi ingatlan nyereségével? Köszönettel

Trump adóbevallásával foglalkozott az amerikai sajtó Cikk

Az amerikai MSNBC televízió egyik kedd esti politikai műsorában nyilvánosságra hozták Donald Trump 2005-ös adóbevallásának egyik részletét, amelyből az derül ki, hogy a jelenlegi elnök egyáltalán nem volt adócsaló.

Pótbefizetés végelszámolási rendezése Kérdés

http://adozona.hu/kerdesek/2017_1_27_Vesztesegrendezes_a_vegelszamolas_jte Tisztelt Szakértő! A linkelt válasz értelmében, amennyiben egy kft. rendelkezett veszteségek fedezetére adott pótbefizetésekkel és miután évek óta veszteséges, de van pénzeszköze, a végelszámolásról döntve jól értelmezem, hogy a tevékenységet záró beszámolóban a veszteségek fedezetére az anyavállalattól kapott pótbefizetést össze lehet vezetni az elhatárolt veszteségekkel, és társaságiadó-alapban nem jelenik meg a tétel? Hiszen nincs mit visszafizetni sem. Köszönettel. Eszter

Az egyéni vállalkozó és a pénzforgalmi szemlélet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni: Egyéni vállalkozó ingatlanfelújítással foglalkozik. Megvásárolja, felújítja, majd eladja az ingatlanokat. A vásárlás és a felújítás 2015. évben történt. Az eladásról 2015 decemberében kötötték meg az adásvételi szerződést, melyre foglaló és előleg címén beérkezett az eladási ár egy bizonyos része, ám a fennmaradót csak januárban kapta meg az adott egyéni vállalkozó. Amennyiben a pénzforgalmi szemléletre alapozzuk az elszámolást, úgy 2015. évben nagy vesztesége keletkezik, mivel az értékesítésből származó, decemberben beérkezett összeg jóval kevesebb, mint az ingatlan bekerülési és felújítási értéke. A következő évben viszont, amikor a bevétel nagyobb részét megkapja, akkor pedig (mivel a kapcsolódó kiadásokat az előző évben elszámolta) rengeteg nyeresége keletkezik, melyre hatalmas összegű adót kell fizetnie amiatt, hogy az áthozott veszteségből csak az adóalap 50 százalékáig tud elszámolni összeget. Az lenne a kérdésem, hogy van-e bármilyen jogszabály, ami ez esetben a pénzforgalmi szemléletet felülírja, és megengedi, hogy az értékesítés teljes ellenértékét az előző év decemberében vegye az adott egyéni vállalkozó figyelembe? Abban az évben, amikor a kapcsolódó kiadások is felmerültek? Hiszen ellentétes esetben jelentős mértékű adófizetési kötelezettsége keletkezik amiatt, mert a pénzforgalmi szemléletet kell figyelembe venni! Köszönöm a választ!

Kiva Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kivás kft. adófizetéseit becsülettel teljesíti, viszont bevételei és kiadásai lekönyvelését követően eredmény szempontjából veszteséget produkál, továbbá tagihitel-állománya is (lassan ugyan, de) kúszik felfelé. A kérdésem az lenne: abban az esetben, ha végelszámolással megszűnne a cég, akkor emiatt (negatív eredménytartalék, tagi hitel-állomány) a megszűnést követően keletkezne-e bárminemű adó-, illetve illeték fizetésikötelezettség? Válaszát előre is megköszönve tisztelettel maradok!

Családi gazdálkodó (előző évben még őstermelő) veszteségelszámolása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Családi gazdálkodó – aki előző évben még őstermelő volt – őstermelésből származó előző évi veszteségeit elszámolhatja-e a családi gazdálkodás eredményéből? Ha igen, minden tagra vonatkozik-e a veszteség elszámolása?

Bt. átalakulása kft.-vé Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. 2016. február 05-én átalakult kft.-vé. A bt.-ben február 05-éig keletkezett 10 millió veszteség, amit a 1671-es bevalláson bevallottunk. A kft. nyereséges február 05-étől. A mérleget, eredménykimutatást februártól decemberig kell elkészíteni. Az átalakulás előtti veszteség levonható a kft. eredményéből? Köszönöm válaszát.

Üdülési jog végelszámoláskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünket szeretnénk végelszámolni, már nincs bevétel, a tulajdonos nyugdíjas. A cégben nincs tartozás, nincsenek eszközök, csak egy üdülési jog, amit 2000-ben vásárolt a cég 1 400 000 plusz áfa értékben. Az üdülési jog 2030-ig érvényes. Próbáltuk értékesíteni, de sajnos nincs rá vevő, a cég pedig nem veszi vissza. Mivel a kereslet rá most nulla, így a jelenlegi piaci értéke is nulla. A végelszámolást szeretnénk minél hamarabb befejezni, ezért szeretnénk tudni, hogy mit lehetne ezzel kezdeni? Vegye meg a tulajdonos 2 forintért? Vagy írjuk le veszteségként? A végelszámolás NAV-os ellenőrzésekor milyen bizonylatot kérhetnek ehhez? Köszönjük szépen a segítséget!

Soha viszont nem látott kölcsön: mikor lehet veszteségként leírni? Cikk

Mikor és hogyan lehet leírni az elévült kölcsönkövetelést és a kamatát veszteségként? – kérdezte olvasónk. Tirpák Anita mérlegképes könyvelő, adószakértő válaszolt.

Hosszú távra adott kölcsön elévülése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítéségét kérni. Cégünk magánszemélynek 5 éves távra kölcsönt adott jegybanki alapkamat plusz 5 százalékra. A magánszemély sem a kölcsönt, sem a kamatát nem adta meg, három fizetési felszólítást küldtünk neki. A kölcsön lejárati ideje óta már több mint 5 év eltelt. Kell-e még valamit tennünk a három felszólító levélen kívül arra vonatkozóan, hogy a kölcsönt és a kamatát leírjuk veszteségnek? Illetve hogyan tudnánk leírni a cég követelései közül? Köszönjük szépen a válaszát!

Értékcsökkenés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van-e mód és lehetőség arra, hogy ha egy mozgó büfé csak a nyári hónapokban üzemel, akkor a tárgyi eszközeire is csak ezekre a hónapokra számoljon el értékcsökkenést? A Sztv. szerint a bevétel érdekében kell és lehet a költségeket figyelembe venni. Az értékcsökkenés teljes évi figyelembe vétele veszteségessé tenné a vállalkozást. Természetesen a számviteli politikában is így döntene a cég. Hogyan érinti ez a társasági adó szerinti értékcsökkenés elszámolását? Köszönettel: GG

Kiva – tárgyi eszköz beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Magyar Közlöny 2016. évi 87. számában a 2016.évi LXVI törvény módosítása kapcsán megjelent 32. § (7) bekezdés gyakorlati értelmezését kérném konkrét számokkal. Például, ha az alábbiak szerint alakul egy kivát választó cég év végi adatai: előző évek vesztesége: -50 tárgyévi adat a (3)-(5) bekezdés alapján: -100 tárgyi eszköz vásárlásra kifizetett összeg: 160 személyi jellegű kifizetések: 500 Ilyen adatok mellett mekkora lesz az adó alapja? Milyen tételek és mekkora összegben vihetők tovább korrekciós tételként a következő évekre? Válaszát előre is köszönöm!

Nőtt a borászatok bevétele, de majdnem a felük veszteséges Cikk

Negyedik éve folyamatosan bővül a szőlőbor készítéssel foglalkozó cégek összárbevétele – olvasható ki az OPTEN cégadatbázisából. „A 2015-ös év sem tekinthető kivételnek ebből a szempontból” – mondta Pertics Richárd céginformációs igazgató.

Ki a jó gazda? Veszteséges az állami cégek többsége Cikk

Átlagban mínusz 4 százalékos árbevétel arányos eredménnyel működnek az állami és önkormányzati hátterű cégek, bár eredményességük némiképp javul, még messze elmaradnak a tisztán magántulajdonú társaságoktól.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kimerített táppénz utáni lehetőségek

Széles Imre

tb-szakértő

Levelező hallgató gyakornoki jogviszony

Széles Imre

tb-szakértő

Nyugdíj várható összege

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink