hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az 5 százalékos áfakulcs alkalmazási feltételei a vendéglátásban

  • adozona.hu
6

Az 5 százalékos áfakulcs alkalmazásának feltételeiról érdeklődött olvasónk. Kérdéseire dr. Kelemen László adószakértő jogász válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Áfás kft. székhelyén vidéken készíti a fagylaltokat. Melegkonyhája nincs. Főtevékenysége 5610 Éttermi mozgóvendéglátás. Budapesti telephelyén értékesíti a fagylaltot. Vannak asztalok és székek, le tudnak ülni a vásárlók. Pincér nincs, a pultnál történik a kiszolgálás. A helyben fogyasztott fagylaltot adhatják 5 százalékos áfával? És milyen áfát kell felszámítani a helyben készített kávéra, teára? Nincs felszolgálás, a pultnál veszik át a kávét.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A NAV tájékoztatója szerint (http://nav.gov.hu/nav/ado/afa080101_hatalyos/etkeztetesi_szolgaltatas.html?query=vendéglátás+áfa+2018), ahhoz, hogy az adott szolgáltatás az áfatörvény 3. számú melléklet II. rész 3. pontja alapján 5 százalékos adómérték alá tartozzon, a következő feltételeknek kell együttesen fennállniuk:

  • az áfatörvény szerinti szolgáltatásnyújtásnak kell megvalósulnia,
  • ennek a szolgáltatásnak a Központi Statisztikai Hivatal Szolgáltatások Jegyzékének 2002. szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerint SZJ 55.30.1 alá kell tartoznia,
  • a szolgáltatásnak étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra kell vonatkoznia.

A feltételek konjunktív feltételek, vagyis, ha ezek közül bármelyik nem teljesül, az adott ügyletre a kedvezményes adómérték nem alkalmazható.

A kérdésben rögzített tényállásban a fenti feltételek nem teljesülnek, így nem alkalmazható a kedvezményes adókulcs.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (6) , melyek közül a legfrissebbek:
Jasmina

Bocsánat elírás, SZJ besorolás a helyes

Jasmina

Nekem egyedül a "helyben készült " kritériummal van kétségem a fagylalt esetében. Bár ez is vitatható, ha a saját vállalkozás kertében készítik, és nem vásárolják. A TEÁOR és SZJA besorolások szerintem is fedik egymást, így védhető az 5%.

kelemen laszlo

Valóban úgy tűnik, hgy a kérdező teáor és nem szj besorolást emltett: ebben az esetben érdemes a KSH-hoz fordulni az érvényes szj besorolás érdekében. Ugyanakkor ettől függetlenül is kérdéses a szolgáltatási elemek túlsúlya az ügyletben, hiszen a NAV-os tájékoztatók nem csak az asztalt-széket, hanem "a helyben fogyasztáshoz a megfelelő környezetet és eszközöket (asztalt, széket, szemetest, mosdó használatot, takarítást stb.)" biztosítását is előírják.

Kérdező1

Tiszetelt dr. Kelemen László.

Az olvasó kérdésében az írja, hogy cége „Főtevékenysége 5610 Éttermi mozgóvendéglátás” . Nyilván itt a TEÁOR 5610-re gondol és nem az SZJ 5610-re (mivel SZJ5610 nem létezik).

A NAV tájékoztató viszont SZJ 55.30.1-et említ.

1) Ha megnézzük a KSH honlapon elérhető SZJ jegyzéket, akkor az SZJ 55.30.1 alatt ezeket találjuk:
55.30.11 55.30.11.0 Éttermi, cukrászdai szolgáltatás
55.30.12 55.30.12.0 Étkeztetés járművön
55.30.13 55.30.13.0 Önkiszolgáló étkeztetés
55.30.14 55.30.14.0 Egyéb étkezőhelyi szolgáltatás

2) Az „5610 Éttermi, mozgó vendéglátás”-hoz tartozó leírás a KSH oldalon:
„Ez a szakágazat magában foglalja a fogyasztók kiszolgálását étellel úgy, hogy felszolgálják nekik, mialatt ők ülnek, vagy a fogyasztók kiszolgálják saját magukat a kitett ételekből (svédasztal), vagy elfogyasztják a kész ételt az adott helyiségben, vagy elviszik onnan, vagy akár kiszállíttatják. Idetartozik még az ételek elkészítése és felszolgálása azonnali közvetlen fogyasztásra motoros vagy nem motoros járműből, vagy ételszállító kocsiból.
Ebbe a szakágazatba tartozó szolgáltatás helye: - az étterem - az önkiszolgáló étterem - a gyorsétterem - az elvitelre alkalmas ételek készítését végző étkezőhely - a fagylaltos kocsi - a mozgó ételszállító kocsi - az ételkészítő piaci bódé
Ebbe a szakágazatba tartozik még: - a közlekedési eszközben működő étterem, bár, ha elkülönült egységként üzemel”

3) Nekem úgy tűnik, hogy az SZJ 55.30.1 (szinte) teljes mértékben lefedi a TEÁOR 5610 tevékenységi kört.

Kérdés: a fentiek ismeretében sem alkalmazhatja az olvasó az 5%-os ÁFA kulcsot?

kelemen laszlo

az SZJ besorolás nem teljesül, illetve emellett még a szolgáltatási jelleg is kérdéses a leírt tényállás alapján.

Kérdező1

Tiszetelt dr. Kelemen László.

Kérdésem, hogy konkrétan mely feltételek nem teljesülnek az olvasó kérdésében rögzített tényállásban, amely szerint nem alkalmazható a kedvezményes 5%-os adókulcs?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldön élő vállalkozó magyarországi osztaléka

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close