163 találat a(z) vállalkozás cimkére

Vállalkozás gyed, gyes alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg decemberig gyeden vagyok, utána gyesen leszek még egy évig. Vállalkozás indításán gondolkodunk, kérdésem lenne, hogyan lehet a decemberig tartó időszakban és azután minimalizálni a járulékfizetési kötelezettséget. (Nyilván ha sikeres a válllalkozás, akkor ez már nem lesz probléma, de most az indulásnál fontos lenne.) Felmerült, hogy egyéni vállalkozóként kezdem meg a tevékenységemet, vagy a férjemmel közösen alapítunk egy bt-.t (neki van 36 órát meghaladó munkaviszonya), én pedig kültagként veszek részt. A férjem nem működne közre személyesen, én viszont igen. Felmerül, hogy ezt milyen jogviszonyban tudom a legkedvezőbben megtenni. Kezdetben havi 20-30 ezer forintos bevétel mellett lehetek-e akár csak 2 vagy 4 órás munkaviszonyban? Vagy egyszerűen személyes közreműködőként veszek részt, ilyen esetben milyen kötelező fizetendők vannak? Harmadik verzió, hogy a férjem elmegy egyéni vállalkozónak és engem foglalkoztat munkaviszonyban, mondjuk 2 órásban. Segítsen kérem eligazodni, hogy mi mennyi, és mi a legkedvezőbb számunkra. Köszönöm.

Vállalkozás gyed és gyes mellett: így alakulnak a tb-terhek 2014-ben Cikk

2014-től szabadabban folytatható keresőtevékenység gyes és gyed mellett. Milyen szabályok érvényesek e tekintetben az egyéni és a társas vállalkozóra? Összefoglaltuk.

Kamatmentes kölcsön Kérdés

Az ügyvezető aki nem tagja a társaságnak, kamatmentes kölcsönt nyújt a vállalkozásnak. Azt szeretném kérdezni, hogy a magánszemélynek és a vállalkozásnak kell-e valamilyen adót fizetnie ezzel az ügylettel összefüggésben?

Mikrogazdálkodási beszámoló Kérdés

Kérdésem: Tényleg nem választhatja a mikrogazdálkodási beszámoló készítését az a vállalkozás, aki folytatja az előző években használt és a könyvelő programba rögzített főkönyvi számaialapján a könyvelését?

Savanyúság értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, aki eddig internetes (csomagküldő) kiskereskedelemmel foglalkozott, most szeretne savanyúságot értékesíteni. A savanyúság értékesítéséhez neki bejelentési kötelezettsége van a helyi jegyző felé. Ha ezt ő megteszi , akkor van még valami kötelezettsége ezen felül, hogy az értékesítést megkezdje (adózási szempontból kérdeznénk)?

Évvégi kiigaízítások: súlyos bírságokra számíthatnak a renitens cégek Cikk

Az adóhatóság évek óta különösen nagy figyelmet fordít a kapcsolt vállalkozások között alkalmazott árakkal (transzferárakkal) összefüggő előírások betartatására, és a nyilvántartási kötelezettség ellenőrzésére. A kapcsolt vállalkozásoknak úgy kell adóbevallásukat elkészíteni, hogy az piaci árakat tükrözzön a csoporton belüli ügyletek tekintetében. Ha ez nem felel meg a tényeknek, akkor kötelességük kiigazítást csinálni, ha nem akarják magukat kitenni egy későbbi fájdalmas adóhatósági megállapításnak. A szabálynak való megfelelés érdekében sok vállalkozás az üzleti év végét követően – vagyis jellemzően ezekben a hetekben és hónapokban – felülvizsgálja az év közben alkalmazott árait, szükség esetén pedig ki is igazítja azokat.

Mellékállású egyéni vállalkozó lehet alanyi adómentes? Kérdés

Jelenleg heti 40 órás határozatlan idejű szerződésem van (bruttó 500ezer Ft/hó), e mellett szeretném megkezdeni az egyéni vállalkozói tevékenységet. A havi jövedelmem meghaladja az évi 5 millió forintot, de a vállalkozásból származó bevétel nem fogja meghaladni az évi 5 millió forintot. Lehetek alanyi adómentes vagy sem?

KIVA és kapcsolt vállalkozás Kérdés

A KATA KIVA törvény 16 §-a tartalmazza azokat a feltételeket, amelyek alapján a kisvállalati adót választani lehet.a 3. bekezdésben szerepel a kapcsolt vállalkozás kifejezés. A társasági adó törvény is meghatározza a kapcsolt vállalkozás fogalmát, a 2004.évi XXXIV. törvény is tartalmazza a kapcsolódó vállalkozás fogalmát és a két definíció eltér egymástól. Melyik meghatározás szerint kell megállapítani a vállalkozások "kapcsoltságát" a KIVA feltételeinek alkalmazásához?

Kötelező cégmódosítás: kikre vonatkoznak az új szabályok? Cikk

Bár már nem annyira friss az a jogszabályi előírás, mely újabb adminisztratív terhet ró a hazai vállalkozásokra, mégis most válik aktuálissá, ahogy egyre közeledik a megadott végső határidő. 2012-ben több lépcsős szabályozással alakult ki, hogy milyen adatokat kell legkésőbb 2013. február 1-jétől valamennyi hazai gazdasági társaság esetén tartalmaznia kell a cégjegyzéknek. Napjainkban, amikor az adatvédelem egyre nagyobb figyelmet és hangsúlyt kap, akár meg is lenne kérdőjelezhető ezen új rendelkezések létjogosultsága, melynek indokaként a hatékonyabb hitelezői védelmet jelölte meg a jogalkotó. De miről is van szó?

Hogyan és hol adózik a külföldi munkát vállaló magyar vállalkozás Cikk

Családi kft.énk Németországban szeretne takarítási munkákat vállalni. Az ottani adózási és biztosítási viszonyok ismertek számunkra, de itthon milyen kötelezettségünk van, mivel itthon semilyen tevékenységet nem folytatunk? Olvasói kérdésre, az Adózóna szakértője válaszol.

Gyes, gyet, táppénz és vállalkozás: mikor kell fizetni? - példákkal Cikk

Azzal többnyire minden egyéni vagy társas vállalkozó tisztában van, hogy amennyiben rendelkezik heti 36 órát elérő munkaviszonnyal vagy nappali tagozaton folytat tanulmányokat, akkor nem terheli a havi minimális adó és járulékfizetési kötelezettség. Ám emellett számtalan más lehetőség is előfordul a GYES mellett történő vállalkozástól egészen a rehabilitációs ellátásig vagy az őstermelői igazolvány melletti bt. tagságig.

Külföldön történő vállalkozás Kérdés

Családi KFT.-k Németországban szeretne takarítási munkákat vállalni. Az ottani adózási és biztosítási viszonyok ismertek számunkra, de itthon milyen kötelezettségünk van, mivel itthon semilyen tevékenységet nem folytatunk?

Jövőre nem úszhatják meg a járulékot a vezető tisztségviselők Szakértői Kommentár

Jövőre a vezető tisztségviselőnek nem lehet megúsznia a járulékfizetést azzal, hogy kevesebb megbízási díjért foglalkoztatják vagy nem díjazzák. Mennyit kell fizetni 2012-ben az ilyen vezető tisztségviselőnek?

Akiknek jövőre sem kell a minimum járulékalap szerint fizetniük Szakértői Kommentár

A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvényben érintett – jelenleg még kiegészítő tevékenységűnek tekintendő – egyéni és társas vállalkozók 2012. január 1-jétől biztosított vállalkozóvá válnak. (A kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozókra ugyanis a Tbj. 5. § (1) e) és f) pontja értelmében nem terjed ki a biztosítás.)

Egészségügyi szolgáltatási járulék befizetése vállalkozóknak Esemény

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed összegének számítása munkahelyváltás esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai

Pölöskei Pálné

adószakértő

Öregségi nyugdíjas alkalmazása (efo)

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs