93 találat a(z) termőföld cimkére

Belterületté minősített ingatlan eladásának adózása Kérdés

Szja-bevallás: ingatlanértékesítésből származó jövedelem Cikk

A 2019. évi adóbevallási tervezetet köteles kiegészíteni az, akinek a 2019. évben ingatlanértékesítésből származott jövedelme. A tervezet kiegészítése helyett választható a bevallás kitöltése is. Ebben az írásban ismertetjük a fontosabb tudnivalókat figyelemmel az szja-törvény 59–64/A §-aira.

Szokásos piaci értéket meghaladó ingatlanértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély, aki nem rendelkezik adószámmal, egy 2011-ben vásárolt termőföldet értékesít. Maga nem művelte az értékesített földet, és nem igényelt utána támogatást sem. A vevő egy bt. A vételár meghaladja a szokásos piaci értéket. Kérem, szíveskedjen egy számszaki példán keresztül bemutatni, hogyan kell értelmezni, számolni az szja-törvény 61. § (2) bekezdésében foglaltakat! Milyen és mekkora mértékű adó- és járulékfizetési kötelezettségek merülhetnek fel? Válaszukat előre is köszönöm!

Őstermelő termőföld értékesítésének adózósa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Őstermelő termőföld értékesítésének adózásával kapcsolatban szeretnék érdeklődni. 2011-ben magánszemélyként szülőktől ajándékozás útján kapott osztatlan két termőföldet testvérével együtt a későbbiekben őstermelő adózó. Az ajándékozási szerződésben egyösszegben került meghatározásra az ajándék értéke. A magánszemély még 2011-ben őstermelő lett, és használati szerződést kötött a fél-fél termőföldre. 2018-ban a testvérének szüksége volt pénzre, ezért a kisebb termőföldet értékesítették, de az őstermelő továbbra is folytatja tevékenységét a másik földterületen. Kérdésem, hogy a termőföld-értékesítés őstermelői bevételnek számít-e az őstermelőnél? Ha igen, azzal szemben lehet-e költséget elszámolni, valamint a 2019. évi tb-alapba beszámít-e? Köszönettel: Somogyi Katalin

Termőföld haszonbérbe adása: itt a jövedelembevallási határidő Cikk

A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján a magánszemély termőföld-bérbeadásból származó bevételének – ha az nem adómentes – egésze külön adózó jövedelemnek minősül. A föld bérbeadásából származó jövedelem adóját a magánszemélynek kell megállapítania, továbbá a föld fekvése szerint illetékes önkormányzati adóhatóságnál kell bevallania és megfizetnie (önadózás) a jövedelem megszerzésének évét követő év március 20-áig.

Ingatlanértékesítésből származó jövedelem bevallása a 2018. évre Cikk

Minden évben sok kérdés vetődik fel az ingatlanértékesítésből származó jövedelem megállapításával kapcsolatban, cikkünkben összefoglaljuk a főbb tudnivalókat. Hamarosan megjelenő újabb cikkünkben pedig példákon keresztül is bemutatjuk majd, hogyan kell adózni az ingatlaneladásból származó jövedelem után.

Örökölt termőföld értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az a kérdésem lenne, ha egy örökölt termőföldet értékesít valaki, annak más-e az szja-fizetési kötelezettsége, mintha máshogy (mondjuk vásárlással) szerezte volna? Az adásvételi szerződésben szerepel, hogy összevonási céllal veszi meg a vevő (szomszéd termőföld tulajdonosa), ami ha jól tudom adómentes az szja-ban. Van más adófizetési kötelezettség? Köszönöm

Aktuális tudnivalók földeladóknak, őstermelőknek Cikk

A termőföldeladási szezon a tél végéhez közeledve többnyire lezajlott, így az új gazdák használhatják többnyire az idei gazdasági évben a földet. Gyakran merül fel kérdésként, hogyan kell adójogilag kezelni azokat az eseteket, amikor a magánszemély, a mezőgazdasági őstermelő, illetve az egyéni vállalkozó termőföldértékesítéssel összefüggésben előleget kap a másik féltől, vagy termőföld vásárlása során előleget ad a másik félnek. Kérdés az is, mikor számít megszerzettnek ez a bevétel, főként olyan esetben, ha az előleg és a vételár kifizetésére, megszerzésére két egymást követő évben kerül sor.

Ingatlan eladásából származó jövedelem és adója Cikk

Az ingatlan értékesítéséből származó bevételből mekkora hányad a jövedelem, hogyan kell kiszámítani? Milyen kedvezmények érvényesíthetők, mennyi lesz az adó? Folytatjuk a NAV információs füzetének ismertetését.

Amikor adómentes az ingatlan és a vagyoni értékű jog átruházása Cikk

A NAV egyik új információs füzetében összefoglalja, hogy milyen szabályokra kell figyelni 2019-ben, ha valaki ingatlant, vagyoni értékű jogot kíván átruházni, vagy ilyen jogügyletből már bevételhez jutott. Az ügylet során alkalmazandó fogalmakat és az adómentes eseteket ismertetjük.

Termőföld értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Öregségi nyugdíjas ügyfelem 2004-ben termőföldet szerzett. Az ügyfél 2018-ban ezt a termőföldet elcserélte egy másik termőföldre, a szerződésben 1 millió forint értéket határoztak meg. Ezt követően a cserébe kapott termőföldet eladta, szintén 2018-ban, családi okok miatt 800 000 forintért. Kérdésem, hogy kell-e adózzon az ügyfél a 800 000 forint bevétele után, és ha igen, mennyi az adófizetési kötelezettsége?

Helyi iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó egyéni vállalkozó vagyok. Termőföldet bérelek, a bérleti díj, amit kifizetek a föld tulajdonosának, levonható-e a helyi iparűzési adó alapjából? 2017.05.10. Dr.Verbai Tamás "Helyi iparűzési adó" válaszában felsorolja, hogy mi vonható le, többek között "termőföld esetében aranykoronánként 500 forintot"... Ez mit jelent, ugyanis saját tulajdonomban lévő termőföldet is művelek a vállalkozás keretében. Ez rám vonatkozhat-e, ha igen, hogyan? Válaszát köszönöm.

Ennyit ér a termőföld: itt van a friss statisztika Cikk

Kevesebb termőföld cserélt gazdát tavaly, mint az előző évben, miközben az árak emelkedése – az előző évinél lényegesen kisebb ütemben – folytatódott, és a földbérleti díjak is nőttek – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összefoglaló kiadványából.

Cáfolják, hogy hatósági áras lenne a termőföld, megszűnik a feles bérlet Cikk

Az agrárkamara elnöke cáfolja, hogy "hatósági árat" vezetnének be a termőföldre, és azt is, hogy a parlament előtt lévő törvénymódosító javaslat elfogadásával megszűnne a fellebbezési lehetőség. Bírósághoz is lehet fordulni, noha a bíróság nem változtathatja meg a döntést, csak új eljárásra kötelezheti a résztvevőket.

Termőföld haszonbérbeadása örökösök esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz. Magánszemély, aki haszonbérleti szerződést kötött 2018-ban, idén elhunyt. Az örökösök kapják meg az idei haszonbérleti díjat, és folytatják tovább a bérbeadást. Az szja-törvény szerinti adómentességi feltételek az örökhagyó szerződésében fennálltak. Kérdés, hogy az örökösök "érvényesíthetik"-e az adómentességet? Vagy az örökhagyó halálával megszűnik 5 éven belül a szerződés, és így adókötelessé válik az örökösök haszonbérbe adásból származó jövedelme? Válaszukat előre is köszönöm. Üdv.: Kiss András

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close