32 találat a(z) termék cimkére

Beruházás áfájának levonhatósága Kérdés

Adókedvezmény Kérdés

EU-s beszerzés visszaszállítása, de belföldi címre Kérdés

Adott "A" magyar disztribútor cég, aki "B" osztrák cég termékeit értékesítette eddig Magyarországon. Májustól "A" és "B" között megszűnik az együttműködés és ezentúl "C" magyar cég fogja értékesíteni "B" termékeit Magyarországon. "B" osztrák cég vállalta, hogy visszavásárolja "A"-tól a készleten maradt termékeket. A termékek közvetlenül "C" magyar céghez kerülnek leszállításra, a fuvarozást "C" cég intézi. "A" magyar cég kiállít egy számlát "B"-nek, amit "B" továbbszámláz "C"-nek. Az "A" cég kiállíthat áfamentes számlát "B"-nek? "B" osztrák cég nem hajlandó áfával növelt összeget fizetni a termékért. Kivitelezhető ez az ügylet áfamentesen? Megoldás lehet, ha "B" osztrák cég állít ki jóváíró számlát "A"-nak? Véleményem szerint "A" cégnek az áfa összegét is tartalmazó számlát kell kiállítania "B"-nek, "B"-nek szintén áfaköteles számlát kell kiállítania "C"-nek, amihez be kell jelentkeznie Magyarországon adóalanyként. Én nem látom kivitelezhetőnek az áfamentes értékesítést. Ezzel kapcsolatban kérném a véleményüket, tanácsukat.

Influenszerek adózása ingyen kapott termék, szolgáltatás után Cikk

Hogyan adózik a mások fogyasztását, vásárlását befolyásolni képes magánszemély – az influenszer – ha közösségi oldalakon, videó-megosztó portálokon elmondja véleményét az ingyenes kapott termékről, szolgáltatásról. Ismertetjük.

Termék vagy áru Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségüket kérném a következő esetek értelmezésben, mert az átvilágító céggel vitában állunk, hogyan is könyveljünk. Minek minősül és hová kell könyvelni Ön szerint? Veszünk pólókat vagy papírtáskákat, az esetek 90 százalékában ezeket értékesítjük, tehát elábéra könyveljük a beszerzési számlákat. Aztán vannak esetek, amikor kérnek rá szitázást. Akkor ezt egy másik partnerrel elvégeztetjük, és úgy adjuk el az említett termékeket. Itt is elábéra könyveljük a terméket, a szitázást pedig közvetített szolgáltatásra. Az átvilágító cég a szitázásra azt kéri, hogy anyagköltségként legyen könyvelve, a póló és a papírtáska pedig kész vagy félkész termékként. Önök szerint mi a helyes könyvelés? Köszönöm a segítséget! Üdvözlettel: Ildikó

Termék vagy szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Azt szeretném megkérdezni, hogy egy NYOMDA szolgáltatást vagy terméket ad-e el? A nyomda beszerzi az alapanyagot egy épületháló legyártásához, vagy szórólaphoz, vagy molinóhoz, strandzászlóhoz, poszterhez, névjegykártyához stb. A nyomda szaktudásával, munkaidejével „nyomdai szolgáltatásával” készül el (alapanyag és festék felhasználásával) a strandzászló, épületháló stb. A vevő nem ad a nyomdának papírt, matricát, molinó anyagot, pvc stb. alapanyagot. Kérdéses számunkra, hogy akkor mit vesz a másik oldal? Hiszen a papír amíg nem nyomtat rá a nyomda nem szórólap, csak egy üres papír, az épületháló addig csak egy üres alapanyag, amíg nincs méretre körbeszegve, megnyomtatva, attól hívunk poszternek egy papírt, hogy digitálisan rányomtatott egy nyomda. Tehát termék: szórólap, névjegykártya, poszter stb. amit a nyomdától veszünk, vagy szolgáltatás: nyomtatás, varrás stb. Köszönöm!

Listázza a Nébih az egészségre káros élelmiszereket Cikk

Új, tematikus aloldalt indított honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amelyen a visszahívott élelmiszerekről tájékozódhat a lakosság – közölte az Agrárminisztérium (AM).

Teljesítési időpont – dátum a számlán Cikk

Gyakori, hogy a számlát jóval a termék kiszállítása után, illetve az adott szolgáltatás előtt állítja ki megrendelőjének a cég. Mi a teljesítés dátuma? Két olvasói kérdésre Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

Szolgáltatás vagy termék? Kérdés

Egy közösségen belüli termékbeszerzéshez kapcsolódóan klisé költség kerül átszámlázásra a gyártó cég részéről a vevő felé. A klisé nem kerül be az országba, csak felhasználják a gyártási folyamat során. Nem épül bele a termék árába, hanem külön számlázzák át a megrendelőnek egy alkalommal. Ebben az esetben miként kell megítélni a gazdasági eseményt? Termékbeszerzés (de valójában nem kerül a megrendelő birtokába), vagy esetleg szolgáltatás a gyártási költség? Köszönettel

Eltérő áfakulcs alkalmazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk fő tevékenysége édesvízi halgazdálkodás, mely tevékenységgel együttműködési megállapodást kötött egy haltenyésztésre alkalmas tó kezelőjével arra, hogy az általunk előállított tenyészhalat az adott tóban nevelik étkezési korosztályú áruhallá. A megállapodás meghatározza a feladatokat, valamint azt az arányt, amellyel a költségeket és a bevételeket megosztjuk egymás között. Feladataink közül a legnagyobb volumenű és értékű a tenyészhal átadása a közös továbbtartásra. Kérdés, hogy elszámoláskor számlázható ez is az összes feladattal együtt 27 százalék áfával, vagy pedig termékértékesítésnek minősül és 5 százalék áfa terheli? Köszönettel: Jászné

Visszahívja egyik termékét az Ikea Cikk

Az Ikea visszahívja a kisállatoknak tervezett Lurvig vízadagolót, mivel a kutyák és macskák feje beszorulhat a vízadagoló tartályba, és ez fulladással járhat – tájékoztatta az IKEA szerdán az MTI-t.

Kozmetikus Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kozmetikus egyéni vállalkozó alkalmanként kozmetikai termékeket (krémeket) is árul. Szükséges-e kiskereskedelmi tevékenységet is bejelentenie (TEÁOR 4775)? Ehhez kell kereskedelmi végzettség? Így pénztárgép-használatra kötelezett lesz, amit kiválthat számla kiállításával és a NAV felé adatszolgáltatással. Számlát csak a termékeladásról kell kiállítani, a kozmetikai kezelésről elég nyugtát? Köszönettel.

Az ajándékutalvány termék lesz? Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. január 1-jétől az egycélú ajándékutalvány megvásárlásakor áfakötelessé válik. Ezért úgy gondolom, hogy a számlaadás is kötelező lesz. Ez jelenti azt is, hogy terméknek fog minősülni? Ha igen, akkor biztosítani kell a felmondás lehetőségét internetes értékesítés esetén? A többcélú ajándékutalvány továbbra sem számít terméknek? Válaszát előre is köszönöm!

Közösségi beszerzés fizetendő áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy kft., amely általános szabályok szerint állapítja meg az áfáját, és használt ingatlan vételével, eladásával foglalkozik, tehát áfamentesen ad el, és nem vonja le az áfát a beszerzések után. Viszont elkezdett Romániából termékeket beszerezni (10 ezer euró alatt volt), amihez rögtön megkértük a közösségi adószámot. A számlán fel is van tüntetve az adószám. Ezeket a termékeket továbbértékesítési céllal veszi meg, amit az ingatlanba beépít, és áfamentesen ad el az ingatlan értékesítésekor. Kérdésem, hogy ez esetben meg kell-e fizetni az áfát az EU-s beszerzések után? Levonásba semmiképp nem helyezzük az áfát. Köszönöm.

Termékimportálás, németországi teljesítési hellyel Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő ügylethez kérnék segítséget. Egy magyarországi cég importál terméket harmadik országbeli cégtől, mégpedig úgy, hogy a termék Németországban van, valószínüleg vámszabadterületen. A terméket Németországba fogja tovább értékesíteni. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a magyar cégnek Németországban kell-e kérnie adószámot? Az ügylet ott telephelyet keletkeztet-e vagy csak regisztrációs adószámot kell kérnie? A számlát a német partner felé a a magyar vagy a német szabályoknak megfelelően kell-e kiállítani? Magyar vagy német adószámot (kell-e német adószám) kell feltüntetniük? Nagyon köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi gazdálkodó szocho elszámolása

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan ajándékozása utáni szja

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close