adozona.hu
Újabb termékek a lejárat utáni fogyaszthatósághoz kiadott Nébih-útmutatóban
//adozona.hu/altalanos/Bovult_a_termekek_lejarat_utani_fogyaszthat_FU03IL
Újabb termékek a lejárat utáni fogyaszthatósághoz kiadott Nébih-útmutatóban
További termékkategóriákkal bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) "Maradék nélkül program"-jának lejárati útmutatója. A gyűjtemény a lakosság, a kereskedelmi szektor és a karitatív szervezetek számára ad iránymutatást a minőségmegőrzési idejű termékek lejárat utáni fogyaszthatóságáról. A frissített dokumentum többek között a tojással, a margarinnal, a kolbásszal és a kávéitallal egészült ki – írja honlapján a Nébih.
Néha előfordul a hétköznapokban, hogy lejárt minőségmegőrzési idejű terméket talál valaki a háztartásában, azonban ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott élelmiszert ki kell dobni. Ha a terméket bontatlan, sértetlen csomagolásban és a gyártó ajánlásának megfelelő körülmények között tárolták, valamint kibontás után megfelelőnek ítélik szín, szag, állag és íz alapján is, abban az esetben akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati időt követően is elfogyasztható. Hogy pontosan meddig, az termékkategóriánként eltérő lehet.
Ebben ad iránymutatást a "Maradék nélkül program" frissített lejárati útmutatója, amelyben mostantól a tojás, a margarin, a szendvicskrém, a kolbász, a szalámi, a sonka, a szalonna, a keménysajtok, a készételek és a kávéital is szerepel.
A korábbiakhoz képest változott az útmutatóban a fagyasztott termékek lejárat utáni ajánlott felhasználási ideje is. A gyűjteményben most már különbontva szerepelnek azon információk, hogy az emlősállatokból készült termékek a lejárati időt követő legfeljebb 6 hónapig, a fagyasztott hal, a baromfi, a zöldségek és a gyümölcsök pedig legfeljebb 3 hónapig fogyaszthatók.
Lépések a lejárati útmutató helyes használatához:
» Az élelmiszereken kétféle lejárati dátumjelölés található: a hosszabb ideig eltartható termékeken minőségmegőrzési idő, a romlékony áruk esetében pedig fogyaszthatósági idő szerepel. A lejárati útmutató kizárólag a minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek esetében használható. A lejárt fogyaszthatósági idejű termékek elfogyasztásával nem szabad kísérletezni akkor sem, ha fájó szívvel dobja ki az élelmiszert, mert komoly egészségügyi kockázattal kell számolni.
» Ellenőrizze, hogy a termék nem csecsemők és kisgyermekek táplálására szánt speciális élelmiszer vagy anyagtej-helyettesítő tápszer! Ezek ugyanis lejárat után nem fogyaszthatók.
» Vizsgálja meg, hogy a termék csomagolása bontatlan, sértetlen és szennyeződésmentes-e!
» Bizonyosodjon meg arról, hogy a terméket végig a gyártó által előírt körülmények között tárolta, fagyasztott termékeknél a tárolási hőmérséklet nem emelkedett -18°C fölé!
» A termék színét, szagát, állagát és ízét is ellenőrizni kell: az adott termékre jellemzőek-e, nem mutatnak-e eltérést (például penészesedés, kellemetlen szag), így könnyen észrevehető az esetleges élelmiszerbiztonsági gyanú – olvasható a portal.nebih.gov.hu-n.
Az útmutatót INNEN töltheti le.
Hozzászólások (0)