52 találat a(z) tartós bérlet cimkére

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megerősítését szeretném kérni, hogy 2017. január 1-jétől a tartós bérletbe adott személygépkocsi után a tulajdonos fizet cégautóadót (nem pedig a bérbevevő), akkor is, ha korábban a bérbevevő fizette? Üdvözlettel: Szűcsné Urbán Ágnes

Cégautóadó fizetése és bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik általam könyvelt cég 2016-ban nyílt végű lízing keretében beszerzett egy személygépkocsit. Egy januári továbbképzésen elhangzott, hogy ettől az évtől a tartós bérbe adott személygépkocsik után a cégautóadót a bérbeadó vallja be, és fizeti meg. Szeretném megkérdezni, hogy a nyílt végű lízingre is vonatkozik ez a szabály, vagy az említett cégnek továbbra is magának kell bevallani és befizetni a cégautóadót? Köszönettel: Mihály Gáborné

Személygépjárművek tartós bérlete és nyílt végű lízingje Kérdés

Cégünk személygépjárműveket (8 darab) fog tartós bérletben vagy nyílt végű pénzügyi lízingben megvásárolni. A személygépjárműveket értékesítőink fogják használni, tehát a vállalkozás érdekében merül fel a költség. Mivel az autókat magáncélra is használhatják az értékesítők, így áfakérdések merülnek fel. 1.) Kedvezőbb díjat tudunk elérni abban az esetben, ha van egy nagyobb indulórészlet. Azt még tudom, hogy az indulórészlet esetén az indulórészlet költségét fel kell majd osztanom a teljes futamidőre, azaz 48 hónapos szerződés esetén az induláskori díjat osztom 48 hónappal, és így határolgatom a költséget. DE nem tudom, mit lehet tenni ilyenkor az induló költség áfavonzatával? Milyen arányban tudom ezt visszaigényelni? 2.) Az is tiszta, hogy az áfatörvény lehetőséget biztosít a személygépjárművek szervizköltsége áfájának 50 százalékos levonására mindenféle útnyilvántartás nélkül. DE gondolom, mivel a flottakezelő cég egy összegben számláza majd az autópark-kezelési díjat, így ez nem kezelhető külön, tehát – ha jól értem a törvényeket – a teljes szolgáltatás áfája a céges és a magánhasználat arányában vonható le? 3.) Vita merült fel azzal kapcsolatban is, hogy az útnyilvántartásban a magáncélú utakat fel kell-e tüntetni, vagy elég a nyitó és záró kilométeróra-állás, valamint a havi céges utak részletes vezetése. Ezt úgy értjük, hogy tudjuk a teljes havi futott kilométert, ebből levonjuk a céges érdekben megtett kilométereket, így megkapjuk a magánhasználati kilométereket.

Cégautóadó 2017 Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017. 01. 01-jétől az cégautóadó kötelezettje megváltozott a tartós bérlet esetében: már nem a bérbevevő, hanem a tulajdonos kötelezett a cégautóadó megfizetésére. Megváltoznak-e a költségek elszámolhatóságának szabályai amiatt, hogy már nem a kft. a cégautóadó fizetője? A társasági adó törvény szerint továbbra is a vállalkozás érdekében felmerült költség lesz az autóval összefüggésben felmerült minden költség, függetlenül a magán és hivatali használat arányától, vagy innentől a tartós bérlet keretében bérelt autó, még akkor is, ha üzembentartónak a kft. van bejegyezve a forgalmiba, nem minősül cégautónak? Vagy attól függetlenül, hogy ki fizeti a cégautóadót, a személyautó költségei továbbra is elszámolhatóak? Tisztelettel: Eco-Design Kft.

Cégautóadó pénzügyi lízing esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna! A cégautóadó új módosítása szerint a tartós bérletbe adott személygépkocsi esetén nem kell 2017. január 1-jétől cégautóadót fizetni. A kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy ha egy cég nyílt végű pénzügyi lízing keretében vett egy személygépkocsit, akkor arra kell-e cégautóadót fizetni? Jól gondolom, hogy a tartós bérlet és a nyílt végű pénzügyi lízing két külön dolog? Illetve akár egyik, akár másik konstrukcióról van szó, ha az autóval kapcsolatban számoltak el bármilyen költséget, akkor mégis kell cégautóadót fizetni? Válaszát előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozó – személygépkocsi tartós bérlet Kérdés

Egyéni vállalkozó személygépkocsi-használatát tartós bérlet keretében szeretné igénybe venni. Az útnyilvántartás alapján az üzleti utak arányában elszámolható a havi bérletidíjszámla, és levonható az áfa?

Tartős bérlet könyvelése Kérdés

Személygépkocsira tartós bérleti szerződést köt egy orvosi áfamentes kft. Az induló bérleti díja 1 759 055 forint havi bérleti dij 85 973 forint (24 hónap) maradványérték 2 286 772 forint. A kft. mikrogazdálkodói számlatükröt használ. Hogyan történik a könyvelés? Köszönöm.

Forgalombahelyezési dij Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tartós bérleti konstrukcióban bérel egy kft. autót (nem lizing). A nyár folyamán kötötte a szerződést. A bérbeadó a bérleti számlán felül külön számlában kiszámlázta az autó forgalombahelyezési diját. Kérdésem, hogy hová kell könyvelni, bérletre, beruházásra vagy egyéb költségre? Köszönettel várom válaszát.

Tartós bérlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyomdaipari tevékenységet folytató vállalkozásunk tartós bérleti szerződés keretében nyomdaipari gépet bérelne. A havi bérleti díjak költségként elszámolhatóak, illetve az áfa is visszaigényelhető? Ha a futamidő végén maradványértéken megvásárolja a vállalkozás a gépet, csak akkor kerül a vállalkozás tárgyi eszközei közé? Várom szíves válaszukat! Köszönettel

Bérelt eszköz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy a vállalkozás által tartós bérletbe vett eszközt (a bérleti szerződés időtartama 5 év) nyilván kell-e tartani a tárgyi eszközök között, és lehet-e értékcsökkenést elszámolni rá abban az esetben, ha a lejáratkor a bérbevevő jogosult a maradványértéken történő vásárlására vevőt megjelölni? köszönöm válaszát! JT

Megszűnik a tartós bérlet! Változnak a cégautóadó-szabályok Cikk

2017. január 1-jétől megszűnik a tartós bérlet fogalma, és ezzel együtt törlődnek a tartós bérlettel kapcsolatos speciális rendelkezések is a gépjárműadóról szóló törvényből.

Beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. a tartós bérlet keretében használt telephelyén egy iroda és szociális helyiségekből álló ingatlant kívánt felépíteni. Ehhez elkészült az építési tervdokumentáció, melynek költségét a beruházások számlára könyveltem. Az építkezés elmaradt, konténerek lehelyezésével megoldották a dolgot. A 161-es számlán viszont így körülbelül 10 éve ott van a tervdokumentáció költsége, ami valószínűleg sosem lesz felépítve, aktiválásra nem kerül. Kérdésem, hogy ez amortizálható vagy selejtezhető-e? Ha igen, ezt elfogadja-e a tao-törvény? Köszönettel: Mária

Cégautóadó tartós bérlet esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft tartósan bérel egy személygépkocsit. A szerződésben úgy van megállapítva a havi bérleti díj, hogy bele van kalkulálva a cégautóadó, gépjárműadó, biztosítást…stb. Ezek szerint a bérbeadó fizeti meg az összes adót. A személygépjárművet céges és magáncélra is használják. A kérdésem az lenne, hogy ha a bérbeadó megfizeti a cégautóadót, akkor a bérbevevő társaságnak kell-e ugyanarra az autóra fizetnie cégautóadót? Vagy milyen lehetőség van arra, hogy a bérbevevőnek ne kelljen cégautóadót fizetnie? Válaszát előre is köszönöm.

Tartós bérlet lezárása miatti könyvelés Kérdés

Cégünk 36 hónapos tartós bérleti szerződés keretében bérelt gépjárművet. A bérleti szerződés lejártát követően a bérbeadónak visszaadtuk az autót, melyet a tulajdonos értékesített, a tartós bérleti szerződés alapján kalkulált árnál magasabb értéken, a különbözetet 5,5 millió forintot a bérbeadó cégünk bankszámlájára utalta. Kérdésem: hogyan kell könyvelni az alábbi, a bérleti szerződés lezárása miatti elszámolás során a bérbeadó által még számlázott tételeket? – Az autó bérleti szerződésben kalkulált maradványértékének cégünk által még fizetendő árfolyamkülönbözete 500 ezer forint. – A havi bérleti díjak ki nem számlázott cégünk által még fizetendő árfolyamkülönbözete 1 millió forint. – Szervizszolgáltatás költségének a cégünk által még fizetendő különbözete 50 ezer forint, – Az autó eladási ára és a kalkulált, könyv szerinti maradványérték különbözete 5,5 millió forint, cégünk bankszámláján jóváírásra is került.

Tartós bérlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy cég, amely 4 évre tartósan bérbe vesz egy autót. A 4. év elején egy nagyösszegű induló bérleti díjat kell fizetnie, majd havonta kedvezményes bérleti díjat. A 4. év után a bérlő joga a vevő személyének kijelölése. Az induló bérleti díjat a passzív időbeli elhatárolások között tartja nyilván, és a bérleti időszak alatt arányosan oldja fel. 2,5 év eltelte után már nem szeretné tovább bérelni, a bérleti jogot egy másik cégnek adja át, aki fizeti tovább a havi kedvezményes bérleti díjat a 4. év végéig. A vevőkijelölési jogot is átengedi az új bérlőnek, a bérbeadó beleegyezésével. Kérdésem, hogy a passzív időbeli elhatárolások közül eredmény terhére elszámolható-e a 1,5 éves bérleti díj arányos része? Az új bérlőre át kell-e terhelni az elhatárolásban nyilvántartott összeget? Felmerülhet-e, hogy az új bérlő kártérítés formájában fizeti ki a régi bérlőnek a fennmaradó induló bérletidíjrészt? Mi a helyes elszámolása az ügyletnek a régi bérlő és az új bérlő könyveiben? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

2023 HIPA

Szipszer Tamás

adószakértő

Főfoglalkozású átalányadózóból katás

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékfizetés katából visszatért bt.

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs