hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amit érdemes mérlegelni lízingcég kiválasztásakor

  • adozona.hu

Egyre több kkv él a hagyományos lízingelés és a tartós bérlés lehetőségével, hiszen gyakran olcsóbb, egyszerűbb és hatékonyabb megoldás, mint a beruházás. Persze sokan megállnak a látszólag kedvező árnál, holott van még pár, igen jelentős összetevő, amit figyelembe kell venni.

Az elmúlt évek lízingpiaci növekedése figyelemre méltó Európában és Magyarországon is. Szakértők szerint ez a tendencia folytatódik a következő években. Ezért érdemes áttekinteni, hogy mik a lízingcég választás buktatói és lehetőségei az elsőre vonzónak tűnő ajánlatok és a konstrukciók hibáinak elkerülése érdekében.

Egy nem túl alaposan átgondolt opció lassú jóváhagyást, a bérbeadó teljesítési képtelenségét, rejtett díjakat vagy rosszabb bérleti feltételeket eredményezhet. A legjobb bérleti megállapodás biztosítása érdekében tehát érdemes előminősíteni az ajánlattevő lízingcégeket. Amikor lízingről beszélünk, akkor elsősorban az operatív lízinget (tartós bérlet) értjük alatta, de az összehasonlításban érintőlegesen megjelenik a többi konstrukció szerepe is, hiszen az első lépés az, hogy eldöntsük, a hagyományos vagy az operatív lízing előnyösebb cégünknek.

Alapelvek, amelyeket érdemes figyelembe venni

Az első szempont mindenképpen a rugalmasság. Míg a nagy, jellemzően bankok, vagy pénzügyi és iparvállalatok kezében lévő lízingcégek kétségkívül nagy szakértelemmel és olcsóbban dolgoznak, mint a kkv-k ellátására specializálódott társaságok, azonban ezzel egyidejűleg nem rajonganak a túlzottan egyedi elképzelésekért, igényekért. Igaz ez akár egy nagyobb értékű, egyedi konfigurációval bíró személyautóra, de egy olyan kisebb értékű gyártó- vagy informatikai eszközre is, ami csak az adott felhasználó számára jelent értéket, ezért később a lízingcégnek is nehezebb lesz értékesíteni. Fontos tehát megtalálni azokat a speciális lízingcégeket, akik akár egyedi eszközre, adott beruházás méretre, adott ügyféltípusra vagy szegmensre specializálódtak.

Székely Balázs, a Rentasystem ügyvezető igazgatója szerin az ügyfélnek azt kell megértenie, hogy bár a refinanszírozás miatt egy nagyobb lízingcég lehet, hogy egy-két százalékkal alacsonyabb kamaton tud dolgozni, de egy kkv-kre specializált vállalat teljes folyamata akár sokkal gyorsabb is lehet az elbírálástól a tranzakció lebonyolításáig.  Ezek a cégek akár teljesen egyedi autó vagy gép beszerzését is tudják kezelni, és az árkülönbség akár csak néhány tízezer forint lesz – ecseteli a piaci szakember.

Pénzügyi lízingnél a lízingelt eszköz a mérlegben szerepel, az operatív lízing (tartós bérlet) a mérlegen kívüli finanszírozást teszi lehetővé. Az eszközök ilyenkor nem hosszú lejáratú kötelezettségként szerepelnek, és ez javítja az adósságszolgálati mutatót. Emellett nem terheli a hitelképességet, és áfa-visszaigénylés is lehetséges. Ezért is tör gyorsan előre a tartós bérlet.

Kérdés, hogy amit szeretne a vevő: itthon nem elérhető, egyedi beszerzést igénylő járműről van szó, vagy tömegigényt kielégítőről, és akciós járművekből is válogatna. Előbbi esetben egy rugalmas kkv-finanszírozó cég a jó választás, utóbbinál már szélesebb a cégpaletta, de itt is érdemes megnézni, hogy milyen az adott cég szolgáltatási palettája, milyen extrákat nyújt, amire szükség lehet a későbbiekben.

Csak egyfajta eszközök (például autó) vagy akár komplexebb igények (autó, IT, gépek) is szerepelhetnek a cég jövőbeni beszerzési tervei között. Ha csak egy termékkör érdekes, az leegyszerűsíti a keresést, mert sok cég kínál például gépkocsivásárláshoz operatív lízing szolgáltatást. A cégek többsége általában egy, vagy esetenként két termékkört finanszíroz. Ezért, ha a jövőben várható, hogy IT-eszközöket, gépeket, berendezéseket és autót is be kíván szerezni a cég, vagy akár energetikai fejlesztéseket valósítana meg, akkor eléggé leszűkül azon lízingcégek köre, amelyek ezt tartós bérletben is nyújtani képesek, így érdemes ezeket a cégeket választani, hiszen ezzel hosszabb távú partnerség és jobb árak is járhatnak.

A cég reputációja, értékelése, ügyfelek véleménye, arculatának minősége is fontos szempontok, érdemes megnézni, milyen értékeléseket kapott más ügyfelektől.

Fontos fokmérő, hogy milyen a kapcsolatfelvételi folyamat, milyen gyorsan veszik fel a telefont, milyen gyorsan reagál a lízingcég egy-egy levélre vagy visszahíváskérésre, milyen gyorsan érkezik az ajánlat, az hogy néz ki, érthető és esztétikus-e. Érződik, hogy profi-e a szervezet, és sok ügyletet lebonyolított már, avagy sem.

És végül, de nem utolsósorban fontos mérce az ár-értékarány. Megérhet-e egy kicsit több pénzt egy profi és rugalmas szolgáltató, vagy az a havi pár ezer forint is számít? Kivel és kikkel kell kapcsolatban lenni a bérleti folyamat közben a következő 3-4-5 évben? Felmerülhet-e még bérleti szándék más termékkörben? Létezik majd az adott cég 3 év múlva is? Van-e olyan egyedi igény (például teljesen egyedi autó beszerzése), amely adott esetben megér némi felárat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánvállalkozói tevékenység megszüntetésekor számlázás 2.

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Cégkapuletöltés-igazolás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Tbj. szerinti külföldiség igazolása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs