hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amit érdemes mérlegelni lízingcég kiválasztásakor

  • adozona.hu

Egyre több kkv él a hagyományos lízingelés és a tartós bérlés lehetőségével, hiszen gyakran olcsóbb, egyszerűbb és hatékonyabb megoldás, mint a beruházás. Persze sokan megállnak a látszólag kedvező árnál, holott van még pár, igen jelentős összetevő, amit figyelembe kell venni.

Az elmúlt évek lízingpiaci növekedése figyelemre méltó Európában és Magyarországon is. Szakértők szerint ez a tendencia folytatódik a következő években. Ezért érdemes áttekinteni, hogy mik a lízingcég választás buktatói és lehetőségei az elsőre vonzónak tűnő ajánlatok és a konstrukciók hibáinak elkerülése érdekében.

Egy nem túl alaposan átgondolt opció lassú jóváhagyást, a bérbeadó teljesítési képtelenségét, rejtett díjakat vagy rosszabb bérleti feltételeket eredményezhet. A legjobb bérleti megállapodás biztosítása érdekében tehát érdemes előminősíteni az ajánlattevő lízingcégeket. Amikor lízingről beszélünk, akkor elsősorban az operatív lízinget (tartós bérlet) értjük alatta, de az összehasonlításban érintőlegesen megjelenik a többi konstrukció szerepe is, hiszen az első lépés az, hogy eldöntsük, a hagyományos vagy az operatív lízing előnyösebb cégünknek.

Alapelvek, amelyeket érdemes figyelembe venni

Az első szempont mindenképpen a rugalmasság. Míg a nagy, jellemzően bankok, vagy pénzügyi és iparvállalatok kezében lévő lízingcégek kétségkívül nagy szakértelemmel és olcsóbban dolgoznak, mint a kkv-k ellátására specializálódott társaságok, azonban ezzel egyidejűleg nem rajonganak a túlzottan egyedi elképzelésekért, igényekért. Igaz ez akár egy nagyobb értékű, egyedi konfigurációval bíró személyautóra, de egy olyan kisebb értékű gyártó- vagy informatikai eszközre is, ami csak az adott felhasználó számára jelent értéket, ezért később a lízingcégnek is nehezebb lesz értékesíteni. Fontos tehát megtalálni azokat a speciális lízingcégeket, akik akár egyedi eszközre, adott beruházás méretre, adott ügyféltípusra vagy szegmensre specializálódtak.

Székely Balázs, a Rentasystem ügyvezető igazgatója szerin az ügyfélnek azt kell megértenie, hogy bár a refinanszírozás miatt egy nagyobb lízingcég lehet, hogy egy-két százalékkal alacsonyabb kamaton tud dolgozni, de egy kkv-kre specializált vállalat teljes folyamata akár sokkal gyorsabb is lehet az elbírálástól a tranzakció lebonyolításáig.  Ezek a cégek akár teljesen egyedi autó vagy gép beszerzését is tudják kezelni, és az árkülönbség akár csak néhány tízezer forint lesz – ecseteli a piaci szakember.

Pénzügyi lízingnél a lízingelt eszköz a mérlegben szerepel, az operatív lízing (tartós bérlet) a mérlegen kívüli finanszírozást teszi lehetővé. Az eszközök ilyenkor nem hosszú lejáratú kötelezettségként szerepelnek, és ez javítja az adósságszolgálati mutatót. Emellett nem terheli a hitelképességet, és áfa-visszaigénylés is lehetséges. Ezért is tör gyorsan előre a tartós bérlet.

Kérdés, hogy amit szeretne a vevő: itthon nem elérhető, egyedi beszerzést igénylő járműről van szó, vagy tömegigényt kielégítőről, és akciós járművekből is válogatna. Előbbi esetben egy rugalmas kkv-finanszírozó cég a jó választás, utóbbinál már szélesebb a cégpaletta, de itt is érdemes megnézni, hogy milyen az adott cég szolgáltatási palettája, milyen extrákat nyújt, amire szükség lehet a későbbiekben.

Csak egyfajta eszközök (például autó) vagy akár komplexebb igények (autó, IT, gépek) is szerepelhetnek a cég jövőbeni beszerzési tervei között. Ha csak egy termékkör érdekes, az leegyszerűsíti a keresést, mert sok cég kínál például gépkocsivásárláshoz operatív lízing szolgáltatást. A cégek többsége általában egy, vagy esetenként két termékkört finanszíroz. Ezért, ha a jövőben várható, hogy IT-eszközöket, gépeket, berendezéseket és autót is be kíván szerezni a cég, vagy akár energetikai fejlesztéseket valósítana meg, akkor eléggé leszűkül azon lízingcégek köre, amelyek ezt tartós bérletben is nyújtani képesek, így érdemes ezeket a cégeket választani, hiszen ezzel hosszabb távú partnerség és jobb árak is járhatnak.

A cég reputációja, értékelése, ügyfelek véleménye, arculatának minősége is fontos szempontok, érdemes megnézni, milyen értékeléseket kapott más ügyfelektől.

Fontos fokmérő, hogy milyen a kapcsolatfelvételi folyamat, milyen gyorsan veszik fel a telefont, milyen gyorsan reagál a lízingcég egy-egy levélre vagy visszahíváskérésre, milyen gyorsan érkezik az ajánlat, az hogy néz ki, érthető és esztétikus-e. Érződik, hogy profi-e a szervezet, és sok ügyletet lebonyolított már, avagy sem.

És végül, de nem utolsósorban fontos mérce az ár-értékarány. Megérhet-e egy kicsit több pénzt egy profi és rugalmas szolgáltató, vagy az a havi pár ezer forint is számít? Kivel és kikkel kell kapcsolatban lenni a bérleti folyamat közben a következő 3-4-5 évben? Felmerülhet-e még bérleti szándék más termékkörben? Létezik majd az adott cég 3 év múlva is? Van-e olyan egyedi igény (például teljesen egyedi autó beszerzése), amely adott esetben megér némi felárat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Praxisjog elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kapcsolt vállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Támogatás magánszemélynek

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close