82 találat a(z) tanulmányi szerződés cimkére

Saját képzés, tanulmányi szerződés Kérdés

Felmondás tanulmányi szerződés alatt Kérdés

Tb-kötelezettségek tanulószerződéses tanulóknál Cikk

Jogosít-e a vészhelyzet szocho- és járulékkedvezményekre a tanulószerződés alapján foglalkoztatott esetében? A szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanulókkal kapcsolatban nem ez az egyetlen nehezen kibogozható jogi szál.

Tanulmányi szerződés Kérdés

Ha a munkavállaló a tanfolyam végén nem vizsgázik le, további kötelezettsége van-e a munkáltatónak vele szemben? Gondolok arra, hogy köteles-e a pótvizsgáig további munkaidő-kedvezményt, tanulmányai befejezéséig fizetni? A tanulmányi szerződés ebben az esetben mire kötelez?

Tanulmányi szabadság II. Kérdés

Dr. Radics Zsuzsanna! Kapcsolódva az előzőekhez(https://adozona.hu/kerdesek/2020_1_29_Tanulmanyi_szabadsag_vgi) további kérdésem az lenne, hogy mindenképpen kell tanulmányi szerződést kötni ahhoz, hogy fizetett távollétet fizessen a munkáltató, és ne szüneteljen a biztosítási jogviszony? Válaszát előre is köszönöm.

Tanulmányi szerződés: milyen feltételekkel köthető, miként bontható fel? Cikk

A tanulmányi szerződés – alap esetben – mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló szempontjából előnyös megállapodás. Vannak azonban olyan élethelyzetek, amikor valamelyik fél mégis szeretné megszűntetni a szerződéses kötöttséget, vagy megváltoztatni annak feltételeit. 2020. január 1-jétől minimális mértékben a tanulmányi szerződésre vonatkozó szabályok is változtak, érdemes ezért ezt a megállapodásformát is áttekinteni. Lássuk melyek a leglényegesebb szempontok!

Felmondott a dolgozó, tartozása van. Mi lesz a kilépőpapírokkal? Cikk

Visszatarthatja-e a munkáltató a munkavállaló kilépőpapírjait, mert az felmondott a tanulmányi szerződés lejárta előtt? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Munkaviszony megszüntetése, tanulmányiszerződés-tartozás, kilépőpapírok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaviszonyomat a tanulmányi szerződés lejártát megelőzően, munkavállalói rendes felmondással megszüntettem. A munkáltató felém egy, a vezető által aláírt levél formájában közölte (a felmondást követő 11. napon kaptam kézhez), hogy a 600 000 Ft-os tartozást egyösszegben fizessem be az utolsó munkában töltött napomig (tehát ezt 19 nappal előtte tudtam meg, hogy pontosan mennyit és mikorra kell fizetnem). A kérdésem: amennyiben a határidőig nem teszek eleget a fizetési felszólításnak, a munkáltató visszatarthatja-e a kilépőpapírjaimat? Ha nem, és ők erre hivatkozva akarják behajtani a tartozást az általuk megjelölt időpontig, mit tehetek, mire hivatkozhatok? Ennyit nem tudok egyszerre, ilyen rövid idő alatt kifizetni. Erre hivatkozva, ha a kilépőpapírjaimat nem is tartják vissza, bíróságra vihetik az ügyet? A tanulmányi szerződésben pontos információ nem szerepel arra vonatkozóan, milyen határidővel kell megfizetnem ezt a munkáltató részére. Kérdésem lenne még, hogy az egyösszegű kifizetést elkerülendő, van-e rá más megoldás, minthogy én a munkáltatónak könyörögjek a részletfizetési lehetőség iránt? Válaszát előre is köszönöm! Z. M.

Több tanulmányi szerződés egy munkáltatónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016-ban, a maximális 5 évre kötöttünk tanulmányi szerződést egyik dolgozónkkal. Most újabb képzésben venne részt ugyanez a dolgozó. Megtehetjük-e, hogy ismét tanulmányi szerződést kötünk vele, annak ellenére, hogy az első szerződésben vállalt kötelezettség határideje még nem járt le. Köszönöm válaszukat. Üdvözlettel: Homó Blanka

Tanulmányi szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kapóra jött a mai cikk a tanulmányi szerződésről: https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Tanulmanyi_szerzodes_alapjan_adott_tamogata_2ISCPO Kérem, segítsen még annak értelmezésében, hogy mi minősül munkáltatói kötelezésnek, helyes-e az alábbi eljárás? Szociális intézmény gondozói munkakörben alkalmazott szakképzetlen munkavállalójának a munkaszerződés megkötésekor a munkáltató ad egy 2-3 évre szóló felmentést a szakképzettség megszerzésére azzal, hogy a megadott határidő letelte után a munkáltató nem tudja tovább foglalkoztatni a munkavállalót a munkakörben szakképzettség nélkül. Ez jelentheti azt, hogy más, alacsonyabb bérezéssel járó munkakörbe fogja sorolni, vagy ha nincs ilyen betöltetlen munkakör, akkor akár megszüntetheti a munkaviszonyt? A munkavállalónak abban van szabadsága, hogy többféle képzettséget adó, többféle időtartamú szociális képzés közül választhatja ki, amit elvégezne, és a képzési díj felét, szabadságokat stb. a munkáltató biztosítja számára? De ha nem szerzi meg a képzettséget, az adott esetben az állásába kerül. A munkáltató által átvállalt költségek ellentételezésére a munkavállalót kötelezi arra, hogy a végzettség megszerzését követően a tanulmányi idővel megegyező ideig felmondással munkaviszonyát ne szüntesse meg, vagy fizesse meg a munkáltató költségeit. Válaszát előre is köszönöm!

Tanulmányi szerződés alapján adott támogatás adózása Cikk

A munkáltató által finanszírozott képzések kapcsán az alábbiakban a tanulmányi szerződések alapján biztosított támogatások adókötelezettségéről olvashatnak.

Kúria: módosítani kellene a munka törvénykönyvét Cikk

Felvetette a munka törvénykönyve (Mt.) módosításának szükségességét a Kúria joggyakorlat-elemző csoportja a munkavállalókat érintő versenytilalmi és tanulmányi szerződések vizsgálata után – hangzott el a munkacsoport összefoglaló jelentéséről tartott háttérbeszélgetésen.

Gyakornok, de nem szakmai gyakorlat keretében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk gyakornokokat szeretne foglalkoztatni, de nem a kötelező szakmai gyakorlat keretében. Ebben az esetben milyen adó- és járulékfizetési kötelezettségek merülnek fel? Köthetünk hallgatói munkaszerződést (ennek kedvező adózási feltételeivel együtt), vagy erre csak a kötelező szakmai gyakorlathoz kapcsolódóan van lehetőség? Ha erre nincs mód, milyen adózási szempontból kedvező megállapodás köthetünk a gyakornokokkal? Előre is köszönjük válaszát!

Tanulmányi szerződés és adózás Kérdés

Nemrég szakcikkben foglalták össze az iskolarendszerű képzés és a munkavállalókat terhelő szja-szabályokat. Kérdésem a következő: hogyan alakul az adókötelezettség, azaz van-e egyáltalán adókötelezettség abban az esetben, ha a felek tanulmányi szerződést kötnek, hiszen ekkor a nyújtott szolgáltatás (például tandíj átvállalása) ellentételezése a munkaviszonyban töltött idő lesz. Azaz nem teljesen "ingyenes" a cég támogatása. Továbbá, ha a munkavállaló megszegi a szerződést, mi követelhető vissza: az adóval terhelt teljes összeg, vagy csak a nettó bérként jelentkező juttatás? Álláspontom szerint a jövőben sem a cégeknek, sem a dolgozóknak nem éri meg tanulmányi szerződést kötni, azaz egy munkavállaló miért is írna alá több évet, ha egyébként is le kell adóznia a vállalati juttatást.

Tanulmányi szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég felvesz egy alkalmazottat, az alkalmazottal tanulmányi szerződést köt, hogy tanulmányaiban támogatja X összeggel annak fejében, hogy tanulmányai befejezése után visszatér y időre a céghez dolgozni. A dolgozó tanulmányait külföldön folytatja, így ténylegesen nem tud munkát végezni a cég mindennapi életében. Kérdéseim: A cég köthet-e tanulmányi szerződést a munkavállalóval, ha igen, milyen feltételekkel? A támogatást a cég költségként elszámolhatja-e? Kell-e a támogatás után adót és járulékot fizetni? A munkavállaló tanulmányi ideje alatt lehet-e a cégnél fizetés nélküli szabadságon? Ha lehet, akkor annak milyen bejelentési, adó és járulékfizetési vonzata van? A támogatás így is költségként elszámolható-e? Vagy munkát kell végeznie a cégben a munkavállalónak, akivel tanulmányi szerződést köt a cég? Válaszukat előre is köszönöm! Köszönettel: Lászlók Éva

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close